Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Για τον "Κοινοτισμό" σήμερα, για μια "δυναμική προσέγγιση στην παράδοση"

Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι μπορεί να υπάρξουν νησίδες αυτονομίας, αυτοδιοίκησης, κοινοτισμού σε ένα πλαίσιο παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Μπορεί να υπάρξουν όμως πυρήνες, εστίες αντίστασης, ελεύθερα συνεργαζόμενων παραγωγών, οι οποίοι θα συντείνουν στην διαμόρφωση μιας κοινωνίας με τους όρους και το σύστημα αξιών της παλιάς κοινότητας, αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και ενός κοινωνικού εξισωτισμού που χαρακτήριζε αυτές τις κοινότητες. Και αυτός ο κοινωνικός εξισωτισμός συνδεόταν με τον σεβασμό των φυσικών πόρων...

Για τον «κοινοτισμό» ,που αποτελεί μέρος του σημαντικού και επιστημονικού έργου του,μίλησε ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

«Ο κοινοτισμός είναι μια ιδεολογία», τόνισε, «που ουσιαστικά χρησιμοποιεί το παράδειγμα της κοινότητας όπως αυτή υπήρξε ιστορικά στον Ελλαδικό, και όχι μόνο, χώρο, προκειμένου να διαμορφώσει μια πρόταση για την οργάνωση και την λειτουργία της κοινωνίας». Αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του θεσμού ( στην εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας ,στο Οθωμανικό σύστημα διοίκησης) ,ενώ στο σημείο της συζήτησης για το αν μπορεί σε ένα άλλο ιστορικό πλαίσιο να έχει νόημα, έκανε αναφορά στην «αιχμαλωσία της κοινότητας στο κεντρικό κράτος, ενίσχυση του συγκεντρωτισμού του κεντρικού κράτους ,αποδυνάμωση συνεχή ,και απίσχανση των τοπικών κοινοτήτων».

Σημείωσε χαρακτηριστικά : «Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι μπορεί να υπάρξουν νησίδες αυτονομίας, αυτοδιοίκησης ,κοινοτισμού σε ένα πλαίσιο παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.Μπορεί να υπάρξουν όμως πυρήνες, εστίες αντίστασης ,ελεύθερα συνεργαζόμενων παραγωγών ,οι οποίοι θα συντείνουν στην διαμόρφωση μιας κοινωνίας με τους όρους και το σύστημα αξιών της παλιάς κοινότητας ,αλληλεγγύης ,αλληλοβοήθειας και ενός κοινωνικού εξισωτισμού που χαρακτήριζε αυτές τις κοινότητες .Και αυτός ο κοινωνικός εξισωτισμός συνδεόταν με τον σεβασμό των φυσικών πόρων».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις αντιλήψεις του Κωνσταντίνου Καραβίδα που θεωρείται ο θεμελιωτής του σύγχρονου Ελληνικού κοινοτισμού, στην «αρμονική σχέση ανθρώπων με το περιβάλλον» ,στην «βιωματική αειφορία», σε «οικολόγους του γλυκού νερού» ,στην αντίληψή του για «δυναμική προσέγγιση στην παράδοση».
Ακούστε την συνέντευξη...

πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου