Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

«Κλειδί» τα συλλογικά σχήματα…για την προώθηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε νέες αγορές

Τυποποιημένα προϊόντα με προστιθέμενη αξία αποτελούν τη «συνταγή» για βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, που θα αποφέρουν εισόδημα στους παραγωγούς και περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής και εθνικής οικονομίας...



Αυτό το μήνυμα έστειλε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγελία Κούρεντα, καλώντας τους παραγωγούς να αναπτύξουν συλλογικά σχήματα για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων σε νέες αγορές και τη διατήρηση των «παραδοσιακών» αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.
Η κα. Κούρεντα βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Ιωαννίνων για τη συμπλήρωση των 30 ετών λειτουργίας του, και η ομιλία της αφορούσε την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και την στρατηγική εξωστρέφειας.
Όπως ανέφερε, ο αγροτοδιατροφικός τομέας στη χώρα μας έχει απασχόληση 15% και το εξαγωγικό δυναμικό φτάνει το 20% των συνολικών εξαγωγών, ποσοστό που δείχνει την συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.
Τα χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ποσοτικά άλλες χώρες πλην περιπτώσεων συγκεκριμένων προϊόντων, όπως το λάδι και η φέτα ή άλλων μοναδικών όπως η μαστίχα, είναι η ασφάλεια, η εξαιρετική ποιότητα και τα μοναδιαία χαρακτηριστικά.
«Στόχος είναι να πιάσουμε αγορές, να βρεθούμε κοντά στους καταναλωτές αυτών των αγορών και να τους γνωρίσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Θα ήταν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες, αν γίνονταν συλλογικά.
Αυτό είναι ένα δικό μας εθνικό πρόβλημα, θα μπορούσαν συλλογικά σχήματα να κάνουν από κοινού προωθητικές δράσεις.
Τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται σε διεθνείς αγορές και παράλληλα γίνεται άνοιγμα σε νέες αγορές, ειδικά μετά το εμπάργκο της Ρωσίας που έπληξε τα οπωροκηπευτικά και ευτυχώς δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για το αντιστάθμισμα αυτού του εξαγωγικού δυναμικού.
Παράλληλα πρέπει να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές αγορές. Στόχος είναι να εξάγουμε φυσικά τυποποιημένα προϊόντα, που έχουν ταυτότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία, ώστε η αξία αυτή να μετακυλίεται προς τα πίσω και να φτάνει μέχρι τους παραγωγούς, δίνοντας τη δυνατότητα για βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και να λειτουργήσει το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε ανάγκη ως χώρα, ειδικά τον καιρό αυτό, που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα σε όλο τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

«Παράθυρο» για αποκατάσταση των αδικιών στις εξισωτικές ενισχύσεις παραγωγών που προκλήθηκαν εξαιτίας των αλλαγών στις βοσκήσιμες γαίες, άνοιξε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της ίδιας ημερίδας.
«Για την εξισωτική προσπαθούμε να βρούμε κάποιες ρυθμίσεις για να πληρωθούν», σημείωσε ο κ. Κέντρος, τονίζοντας πως συνολικά η προσαρμογή στον ευρωπαϊκό κανονισμό έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς υπήρξε μια ευελιξία στον καθορισμό των βοσκήσιμων γαιών.
Συνολικά σημείωσε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι συνεπής στις πληρωμές προς τους παραγωγούς, με τις καθυστερήσεις να αφορούν κυρίως τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
«Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε προβλήματα τεχνικής φύσης, καθώς υποχρεωθήκαμε να βάλουμε πληροφοριακά συστήματα τα οποία πλέον, εδώ και 1,5 μήνα, λειτουργούν κανονικά και με ταχείς ρυθμούς ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τις πληρωμές», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως έγκαιρα πληρώνονται οι άμεσες ενισχύσεις και προγραμματίζεται η καταβολή της προκαταβολής για τέλος Οκτώβρη και η εκκαθάριση βασικής και πρασινίσματος στο τέλος Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου