Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Οι αλήθειες της Παγκόσμιας Ημέρας Κοριτσιού..

Η έκθεση της οργάνωσης «Save the Children» εμφανίζει νέα συγκλονιστικά στοιχειά για την φρίκη που βιώνουν εκατομμύρια παιδιά και το τραγικό φαινόμενο εξάπλωσης απάνθρωπων φαινόμενων κακοποίησης τους.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης συμπίπτει με την «Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού», όπως θέσπισε ΟΗΕ το 2011 προκειμένου να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του 1,1δισεκατομμυρίου κοριτσιών σε όλο τον κόσμο και τις προκλήσεις, την κακοποίηση και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια της παιδικής ζωής τους...

Η έκθεση στηριζόμενη σε μια σειρά από δείκτες με αξιολογικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια όπως: οι γάμοι παιδιών, η εκπαίδευση, η εγκυμοσύνη εφήβων, οι μητρικοί θάνατοι και ο αριθμός των γυναικών στα κοινοβούλια, χρησιμοποιεί μια κλίμακα κατάταξης με φθίνουσα μέτρηση από τη καλύτερη προς την χειρότερη χώρα.

Το βασικό χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται και αποτελεί εντυπωσιακό φαινόμενο είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει καθώς έχουμε ένα γάμο κοριτσιού κάτω των δεκαπέντε χρόνων κάθε επτά δευτερόλεπτα παγκόσμια.

Οι Υποσαχάριες αφρικάνικες χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του δείκτηόπως ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί και η Σομαλία, καταγράφουν υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων αλλά και καθημερινής κακοποίησης.Κορίτσια ακόμη και 10 ετών παντρεύονται πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, και η Ινδία.

Στον αντίποδα και στην κορυφή περιλαμβάνονται Ευρωπαϊκές χώρες όπως: η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

«Ο γάμος παιδιών είναι η αρχή ενός κύκλου μειονεκτημάτων που στερεί από τα κορίτσια βασικά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να μορφωθούν, να αναπτυχθούν και να είναι παιδιά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της «Save the Children» Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.«Τα κορίτσια που παντρεύονται πολύ νωρίς συχνά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο,είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού. Μένουν έγκυες και εκτίθενται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, περιλαμβανομένου του ιού HIV», τόνισε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις, η φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσειςείναι σημαντικοί παράγοντες που αφήνουν τα κορίτσια εκτεθειμένα στον γάμο σε πολύ μικρή ηλικία.

Το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα οδήγησε σε περίπου 14.000 εγκυμοσύνες μεταξύ εφήβων στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με την «Save the Children».*

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι:
Τα κορίτσια που βρίσκονται εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων είναι πιθανότερο να γίνουν νύφες, ενώ υπάρχουν οικογένειες προσφύγων που παντρεύουν τις κόρες τους ως ασφάλεια
Τα κορίτσια από φτωχές οικογένειες είναι πιο πιθανό να παντρευτούν νωρίς από ό,τι οι πλούσιες συνομήλικές τους.
Στην Νιγηρία, το 40% των φτωχότερων κοριτσιών είναι παντρεμένα από τα 15 τους, σε σύγκριση με το 3% των πλουσιότερων κορίτσιων.
Η Ινδία έχει το μεγαλύτερο αριθμό παιδικών γάμων από κάθε άλλη χώρα, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του πληθυσμού της, με το 47% των κοριτσιών, περίπου 24.600.000, να είναι παντρεμένα πριν κλείσουν τα 18 τους.
Σε ακραίες περιπτώσεις ο ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων, οι λιθοβολισμοί ή οι εκτελέσεις, αποτελούν φρικαλέα θρησκευτικά και πολιτικά φαινόμενα.
Το ίδιο φρικαλέα η σεξουαλική βία σε ανυπεράσπιστα ανήλικα κορίτσια ή ακόμα χειρότερα σε όσα διακινούνται χωρίς τη θέληση τους, βορά στη ζήτηση των αντρικών ορέξεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σαχάρ, της 14χρονης πρόσφυγοπουλας από τη Συρία που ζει στον Λίβανο που δεν θέλησε να δώσει το πραγματικό της όνομα. Η Σαχάρ παντρεύτηκε έναν 20χρονο άνδρα σε ηλικία 13 ετών και τώρα είναι δύο μηνών έγκυος.

Τα συγκλονιστικά λόγια της αποτυπώνονται στην έκθεση της «Save the Children»και αποτελούν γροθιά στο στομάχι:

«Η ημέρα του γάμου μου φανταζόμουν ότι θα ήταν μια υπέροχη ημέρα, αλλά δεν ήταν. Ήταν στενάχωρα. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που θα αποκτήσω μωρό. Όμως είμαι ένα παιδί που θα μεγαλώσω ένα παιδί…».

Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες εκτιμήσεις σε συνδυασμό με παγκόσμιες έρευνες της UNICEF ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν φτάνει τα 700 εκατομμύρια, ενώ μία στις τρεις, περίπου 250 εκατομμύρια, παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών.

Η διεθνής κοινότητα μεσώ του ΟΗΕ και άλλων εθνικών οργανώσεων έχει «δεσμευθεί»ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο του γάμου παιδιών μέχρι το 2030.Παρ’ όλα αυτά όμως αν συνεχιστεί η τάση όπως καταγράφεται σήμερα, ο συνολικός αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που παντρεύονται, θα αυξηθεί σε 950 εκατομμύρια περίπου το 2030 και σε 1,2 δισεκατομμύρια περίπου το 2050.

Οψόμεθα…

Γιώργος Μουργής
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου