Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Όλα όσα έγιναν στη δίκη της Monsanto - Πώς αντέδρασε η εταιρεία

Η ακροαματική διαδικασία κατά τη διάρκεια της συμβολικής δίκης της Μονσάντο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα όπως επίσης σημαντική ήταν και η Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών. (Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016). 

Τις τελευταίες ημέρες η οικουμένη παρακολούθησε καταθέσεις μαρτύρων και δικηγόρων και τις πρώτες αντιδράσεις των δικαστών. Στη Χάγη οι συμμετοχές έφθασαν τις 750 και εκπροσωπήθηκαν 30 χώρες. Πολλές χιλιάδες παρακολούθησαν τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση και ενημερώθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα...
Η δίκη είχε σημαντική κάλυψη από τα ΜΜΕ. Τα θύματα και οι εμπειρογνώμονες ευχαρίστησαν τους διοργανωτές επειδή τους δόθηκε το βήμα σε αυτήν τη σημαντική διεθνή πλατφόρμα μέσω της οποίας προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι εταιρίες θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Η δικαστής Τulkens, πρόεδρος του δικαστηρίου, τόνισε τη σημασία της δίκης σε μία συνέντευξη προς τη γαλλική εφημερίδα Le Monde: "Τα θέματα πρόσβασης στο νερό και σε υγιεινή τροφή είναι παλιά. Δεν πρόκειται για νέα αιτήματα προερχόμενα από θυμωμένους ακτιβιστές. Είναι θέματα που μαζί με το δικαίωμα σε υγιεινό περιβάλλον θα γίνουν μάλλον ακόμα πιο σημαντικά με την κλιματική αλλαγή. Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε νομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Η δίκη τη Μονσάντο είναι ένα βήμα και ένα εργαλείο στα πλαίσια αυτής της δυναμικής."

Η Monsanto είχε προσκληθεί να παραστεί αλλά αποφάσισε να μην έλθει στην υπεράσπιση. Τραβήξαμε όμως την προσοχή τους. Έβγαλαν μια ανακοίνωση σε 5 γλώσσες αναφέροντας ότι προωθούμε λανθασμένα αιτήματα αφού το βασικό θέμα είναι πως θα θρέψουμε τον πλανήτη. 

Η Monsanto παρέλειψε να αντιληφθεί ότι η διατροφή του πλανήτη με ασφαλή τρόπο ήταν ακριβώς το θέμα της Δίκης καθώς και των συζητήσεων που έγιναν μεταξύ αγροτών, καταναλωτικών κινημάτων και των αντίστοιχων δικτύων, στην παράλληλη Λαϊκή Συνέλευση. Πολλοί έγκριτοι ομιλητές τόνισαν ότι η Monsanto και οι άλλοι γίγαντες της αγρο-βιομηχανίας δεν τρέφουν τον πλανήτη. Αντίθετα, με μεγάλο κόστος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, ασχολούνται με την παραγωγή χρηματιστηριακών προϊόντων, καυσίμων για αυτοκίνητα και ζάχαρης για τη διατροφική βιομηχανία. Πρόκειται για παραγωγή που τρέφει τα κέρδη και όχι τους ανθρώπους. Τον πλανήτη τον τρέφουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες.

Η Δίκη και η Λαϊκή Συνέλευση αναδεικνύουν το τεράστιο κόστος με το οποίο η βιομηχανική γεωργία επιβαρύνει τους ανθρώπους την υγεία και τη φύση και έχουν στόχο να αντιπαρατεθούν στη Μονσάντο και τους ομοίους της για να τους σταματήσουν να δηλητηριάζουν τον κόσμο και να ελέγχουν τη διατροφή μας.

Ο Nnimmo Bassey είπε στην έναρξη: "Εάν η μητέρα γη μπορούσε να μιλήσει η Μονσάντο θα ήταν ήδη στη φυλακή. Η τροφή είναι εορτασμός και πολιτισμός είναι η ζωή. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μια πολυεθνική, είναι αγώνας για τη ζωή και την ελευθερία. Για να σταματήσουμε τις μεγάλες εταιρίες να επεκτείνονται ως αποικιοκράτες στα διατροφικά μας συστήματα και τη γεωργία μας κρατώντας την μητέρα γη ως σκλάβα για τα κέρδη τους.

Τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιευθούν οι σύντομες συνεντεύξεις που έδωσαν οι μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν στη Δίκη και οι ομιλητές της Λαϊκής Συνέλευσης. Όλες οι καταθέσεις που έγιναν στη δίκη καθώς και οι γραπτές μαρτυρίες θα δημοσιοποιηθούν. Κάντε λίγο υπομονή.

Οι δικαστές μελετούν τώρα τις μαρτυρίες των δικηγόρων και των μαρτύρων ώστε να απαντήσουν στις 6 ερωτήσεις που τέθηκαν αρχικά ως βάση αναφοράς. Θα παρουσιάσουν μελλοντικά τη νομική τους άποψη.

"Όπως είπε η δικαστής Tulkens, " Θα προσπαθήσουμε να έχουμε έτοιμη τη νομική μας άποψη πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Θα την απευθύνουμε στη Μονσάντο και στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, τη νομική μας άποψη αναμένεται να την επεξεργασθούν και άλλοι δικαστές και δικαστήρια . Εμείς ακούσαμε, λάβαμε υπόψη και αποφασίσαμε .Είναι πιθανό να ληφθούν όλα αυτά υπόψη από τη Διεθνή Νομοθεσία έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή νέα αντικείμενα όπως εκείνα που συνδέονται με την οικοκτονία.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τους εθελοντές για την καταπληκτική υποστήριξη που πρόσφεραν χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η διοργάνωση. Συνεχίστε όλοι να παρακολουθείτε κι να υποστηρίζετε αυτές τις δράσεις, ακολουθείστε τις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητείστε από φίλους να συνυπογράψουν. Όλοι μαζί θα βάλουμε ένα τέλος στην εποχή της δηλητηρίασης και εκμετάλλευσης του πλανήτη και θα προχωρήσουμε σε συστήματα συνεργασίας με τη φύση αντί να κάνουμε πόλεμο εναντίον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου