Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ - Το ΕΑΜ στην Ήπειρο

Το ΕΑΜ κι ο αγώνας του κατάφερε να βγάλει τα καλύτερα στοιχεία του εργαζόμενου λαού, την αυταπάρνηση, τη θυσία για έναν κοινό σκοπό, τη συντροφικότητα και το αδούλωτο πνεύμα, ενάντια στην απάθεια και τη μοιρολατρία, το φόβο του φιλήσυχου νοικοκυραίου για τη μίζερη ζωούλα του και του δωσίλογου που πατάει στις ζωές των άλλων, για να σώσει το τομάρι του...
Το ΕΑΜ κατάφερε να αποτινάξει πρωτίστως την πνευματική σκλαβιά, το Μεσαίωνα και τον αιώνιο λήθαργο των λαϊκών συνειδήσεων στις πόλεις αλλά και την επαρχία και να τις ρίξει στη μάχη της φωτιάς, που ατσαλώνει το αγωνιστικό φρόνημα.

Το ΕΑΜ έδειξε πως ο λαός μπορεί να γίνει μια ενωμένη γροθιά και να τσακίσει το φασισμό. Έδειξε πώς μπορούν οι μικρές, καθημερινές γκρίνιες και έριδες να μπουν στην άκρη και να εξυψώσουν τον άνθρωπο σε κορυφές που μόνο η συλλογική πάλη και ο αγώνας για ένα ιδανικό μπορεί να κατακτήσει.

Το ΕΑΜ είχε απέναντι όλο τον αστικό κόσμο, που έλαμψε δια της απουσίας του από την Αντίσταση. Όλη τη σαπίλα του ντουνιά που συνεργάστηκε με τον κατακτητή και, με αλάνθαστο, ταξικό ένστικτο, διάλεξε στρατόπεδο για να υπερασπιστεί τα προνόμιά του, ενάντια στον “κομμουνιστικό κίνδυνο”…

Το ΕΑΜ έχει απέναντί του κι όσους επιχείρησαν και προσπαθούν μέχρι σήμερα να καπηλευτούν τον αγώνα του, να τον φέρουν στα μέτρα τους, να του φορέσουν κυβερνητικά κοστούμια (χωρίς γραβάτες όμως). Και τον επικαλούνται για να τον καταστήσουν κούφιο, κενό γράμμα, για να δανειστούν το κύρος του και να φτιάξουν την “αριστερή” τους λεζάντα.

Μπορεί τελικά το ΕΑΜ να μην κατάφερε να μας σώσει κι από το σάπιο κόσμο της μισθωτής σκλαβιάς, αλλά φωτίζει το δρόμο μας, ακόμα και με τα λάθη του.

Το ΕΑΜ στην Ήπειρο

Φωτογραφία Κώστας Μπαλάφας

Οι κάτοικοι της Ηπείρου ήταν πριν από τον πόλεμο από τους πιο φτωχούς της Ελλάδας. Στους λιγοστούς της κάμπους οι αγρότες δούλευαν σκληρά, χωρίς να χορταίνουν ποτέ το ψωμί τους. Το μόχθο τους τον έτρωγαν η Αγροτική Τράπεζα και οι τοκογλύφοι. Οι χωριάτες ήταν βυθισμένοι στη δυστυχία και στα χρέη, τους έλιωνε η ελονοσία και τους θέριζε το χτικιό. Ζούσαν σε μια αληθινή κόλαση. στις ορεινές περιοχές η φτώχεια και η δυστυχία ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Έτσι, τα κηρύγματα του ΕΑΜ που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και με συμμετοχή του Αγροτικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας στις 27 Σεπτέμβρη 1941 βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Ήπειρο. Δημοκρατικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία, ο λαός της Ηπείρου κατάλαβε, πως μόνο άμα ακολουθήσει το ΕΑΜ η ζωή του θα καλυτερέψει, θα γίνει χαρούμενη.

Διαδήλωση στα Γιάννενα 1943

Στα τέλη του 1941, χάρη στην υπεράνθρωπη, στην σκληρή δουλιά μελών και στελεχών του Κόμματος δημιουργούνται πυρήνες στις κωμοπόλεις, στα κεφαλοχώρια και στα περισσότερα χωριά της Ηπείρου. Η δουλιά αυτή τα επόμενα χρόνια αναπτύσσεται αλματώδικα. Το ΕΑΜ αγκαλιάζει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Στην ΕΠΟΝ, που δημιουργήθηκε στις 23 Φλεβάρη του 1943 προσχωρούν μαζικά τα Ηπειρωτόπουλα. Στις απελευθερωμένες περιοχές οργανώθηκε η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση και η Λαϊκή Δικαιοσύνη. Στις πόλεις αναπτύσσονται καθημερινά οι αγώνες του λαού για την επιβίωση και το σταμάτημα της τρομοκρατίας. Οργανώνονται γι΄αυτό το σκοπό διαδηλώσεις, συλλαλητήρια.

πηγές άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου