Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Εμφύλιος Πόλεμος & Παιδομάζωμα

Κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφύλιου ένας αριθμός παιδιών που εκτιμάται γύρω στις 25.000 απομακρύνθηκε από τις εμπόλεμες ζώνες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και οδηγήθηκε σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από το ...
Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Η οικονομική εξουθένωση, η απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1946-1949, είχε ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μείνουν ορφανά ή απροστάτευτα, ή να κινδυνεύουν άμεσα από την παραμονή τους στις εμπόλεμες ζώνες. Αυτή ήταν, κατά την Προσωρινή Κυβέρνηση, η αιτία για τη μετακίνηση των παιδιών αυτών.

Η απόφαση απομάκρυνσης ανακοινώθηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση στις 4 Μαρτίου 1948 από τον ραδιοσταθμό της «Ελεύθερης Ελλάδας»: «Στο τελευταίο βαλκανικό συνέδριο των Νέων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 3 Μαρτίου 1948, μετά από πρόταση του Έλληνα αντιπροσώπου, αποφασίσθηκε ομόφωνα από όλους τους αντιπροσώπους των δημοκρατικών χωρών να ενδιαφερθούν και να δώσουν βοήθεια σε 12.000 παιδιά από την Ελλάδα. Τα παιδιά αυτά είναι ηλικίας 3-15 ετών. Αυτά θα μεταφερθούν στις γειτονικές δημοκρατικές χώρες, όπου θα τους παρασχεθεί βοήθεια και εκπαίδευση. Για κάθε 25 παιδιά θα υπάρχει μια δασκάλα η οποία θα τα φροντίζει»

Η μεταφορά αυτή των παιδιών χαρακτηρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση με τον ψυχολογικά φορτισμένο όρο "παιδομάζωμα" για να γίνεται παραλληλισμός με την εξαναγκασμένη απομάκρυνση των παιδιών των Ελλήνων από τους Τούρκους κατά τον 17ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν το μέτρο για τη συγκρότηση του στρατού των γενιτσάρων.

Για το θέμα αυτό, το 1949 εκδόθηκε σειρά τριών ελληνικών γραμματοσήμων με τον τίτλο "Παιδομάζωμα". Αντίστοιχη δραστηριότητα από την εθνικόφρονα πλευρά ήταν οι Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου