Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Η FRONTEX θα επιτηρεί τα σύνορα με την Αλβανία

Στις υπηρεσίες της FRO­NTEX κατέφυγε τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση για την επιτήρηση των συνόρων μας! 
Κλιμάκιο του Οργανισμού επισκέφθηκε ήδη τα Γιάννενα, δύο αξιωματικοί της- σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν εγκατασταθεί ήδη στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς και έπεται συνέχεια. 
Η παρουσία και η εμπλοκή της FRONTEX στα σύνορα της Ελλάδος με την Αλβανία, αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Spiegel και επιβεβαιώθηκε χθες κατά τον πλέον επίσημο τρόπο... Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδέχτηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει ζητήσει ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στα σύνορά μας. 
«Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαμε καλέσει τη Frontex και ο Οργανισμός με βάση σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάνει και σε άλλες χώρες, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία για να μειώσει δευτερογενές ροές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τη νόμιμη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και δεν έχει καμία διάθεση να διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση.

Η πρώτη εικόνα

Η Frontex, πριν καλά- καλά αναλάβει υπηρεσία στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έχει ήδη σχηματίσει μια πρώτη «εικόνα» για το μέγα πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από την Αλβανία προς Ελλάδα, αλλά παραμένει άγνωστο αν στις αρμοδιότητες της θα περιληφθεί και αυτό το αντικείμενο. Πάντως κλιμάκιο αξιωματικών της, τις τελευταίες ημέρες επισκέφτηκε το Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς, όπως και συνοριακά τμήματα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κωνσταντίνο Σκούμα, από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ιδιαίτερα για την παράνομη διακίνηση Αλβανών μεταναστών και ναρκωτικών ουσιών. Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Ηπείρου με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα. Ως θετικό στοιχείο, καταγράφηκε το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί μαζικές προσφυγικές ροές από την Ελλάδα προς την Αλβανία.

Ο ρόλος της Frontex

Η Frontex, (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως είναι η ολοκληρωμένη ονομασία της) έχει αποστολή να βοηθά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων τους. Παράλληλα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών όλων των χωρών της ΕΕ, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και εμπειρογνωσία. Από την καταστατική της λειτουργία όπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη προστασία των συνόρων, αρκεί να μην περιοριστεί σε τυπική παρουσία στην Ήπειρο.

Το πρόβλημα της Αλβανίας

Πέρα από το προσφυγικό πρόβλημα, εκείνο που απασχολεί πιο έντονα τους κατοίκους της Ηπείρου και ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών της, είναι η συνεχιζόμενη εισροή παράνομων μεταναστών από τη γειτονική Αλβανία και η εισαγόμενη εγκληματικότητα και τα αυξανόμενα κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Είναι ζητήματα, που ευκαιρία δοθείσης, πρέπει να επιδιωχθεί από τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ώστε να εμπλακεί στην αντιμετώπισή τους και η Frontex, με διττό σκοπό: Και να περιοριστεί όσο γίνεται το πρόβλημα και να γίνουν επιτέλους κοινωνοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι, που δεν έχουν αντιληφθεί τα «τερτίπια» και τα «κόλπα» του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που άλλα υπόσχεται στο εξωτερικό και άλλα πράττει στο εσωτερικό της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου