Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ορατός με γυμνό μάτι από την Ήπειρο

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ένας ερευνητικός σταθμός στον οποίο οι αστροναύτες πραγματοποιούν πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και δοκιμάζουν συστήματα για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο Φεγγάρι και τον Άρη...

Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε σε τροχιά το 1998 και σήμερα έχει διαστάσεις όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Λόγω των μεγάλων ανακλαστικών επιφανειών που διαθέτει, αντανακλά έντονα το ηλιακό φως και είναι ορατός με γυμνό μάτι από τη γη ως ένα από τα πιο λαμπρά κινούμενα αντικείμενα στο νυκτερινό ουρανό. O ISS κινείται περί τα 400 km πάνω από την επιφάνεια της Γης με ταχύτητα 27.600 km/h ολοκληρώνοντας μία περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά!

Τις επόμενες ημέρες θα είναι ορατός από την Ήπειρο. Αύριο Σάββατο θα τον δούμε δύο φορές την ίδια ημέρα, στις 17:44 και στις 19:20, ενώ η πιο φωτεινή διέλευση θα είναι την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (όσο πιο μικρή η ένδειξη mag, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα), όταν θα εμφανισθεί στις 18:28 βορειοδυτικά στον ορίζοντα και θα βρεθεί κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι μας στις 18:32, για να χαθεί νοτιοανατολικά στον ορίζοντα στις 18:34. 


Περισσότερες πληροφορίες στο www.heavens-above.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου