Χθες, Τρίτη 18/10/2016, συνεχίστηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. που ξεκίνησε που ξεκίνησε πριν από ένα ολόκληρο μήνα, στις 21/9 συνεχίστηκε στις 6/10 για να διακοπεί ξανά, για να συνεχισθεί χθες και να διακοπεί και πάλι, για να συνεχισθεί άγνωστο πότε!
Υπενθυμίζουμε ότι στις 6/10, άνοιξε η συζήτηση για τον πολιτιστικό προγραμματισμό της περιόδου 2016-2017. Μετά από παρουσίαση σχετικής εισήγησης του Εφόρου Πολιτισμού, διαπιστώθηκε η ανάγκη επανεξέτασης της και εμπλουτισμού με την ουσιαστική και, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Επιτροπής, συλλογική περαιτέρω επεξεργασία σειράς θεμάτων που άπτονται του περιεχομένου και των οργανωτικών, οικονομικών παραμέτρων των εκδηλώσεων...
Έτσι, για την προετοιμασία της συνεδρίασης του ΔΣ, συναντήθηκε την Τρίτη 11/10 ομάδα μελών του ΔΣ υπό τον έφορο πολιτισμού με άλλους συμπατριώτες και την Δευτέρα 17/10 έγινε συνεδρίαση της πολιτιστικής επιτροπής. Στις συναντήσεις αυτές, οι σύμβουλοι της Η.Σ. έφεραν για πολλοστή φορά στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη να εξεταστούν τα ζητήματα του προγραμματισμού στο πνεύμα των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, που ως αποτέλεσμα μιας μακράς και επίπονης διεργασίας εξέτασης της πορείας της ΠΣΕ, κατέληξε ΟΜΟΦΩΝΑ στο περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα του προγραμματισμού. Τονίσαμε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος με τις ευκαιριακές και κατά περίπτωση συζητήσεις και ότι το ΔΣ και και συνεπώς η πολιτιστική επιτροπή πρέπει να σκύψουν στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.
Δυστυχώς, ο Έφορος Πολιτισμού προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάζοντας μια εισήγηση που, από όσα είχαν αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση, διατηρεί ουσιαστικά μόνο την Πίτα του Ηπειρώτη και η οποία σχεδόν εξαντλεί τον όποιο αυτοτελή πολιτιστικό προγραμματισμό της Π.Σ.Ε. μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση! Όλα τα άλλα είτε απλά ματαιώνονται, είτε παραπέμπονται σε ένα άδηλο μέλλον, είτε αποσιωπούνται και ούτε καν αναφέρονται, σαν να μην είχαν ποτέ αποφασιστεί! Οι προβλέψεις της εισήγησης αποστασιοποιούν τον πολιτιστικό προγραμματισμό από την απόφαση της Γ.Σ., οδηγώντας σε υπαναχώρηση και έπτωση το πολιτιστικό έργο της Π.Σ.Ε., δημιουργώντας ασυνέχεια σε όσα συλλογικά κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Οι σύμβουλοι της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης, σεβόμενοι τις αποφάσεις της ΓΣ, με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης απέναντι στη συνέχεια και την επιτυχία του έργου της Πανηπειρωτικής, κατέθεσαν ολοκληρωμένη και αναλυτική πρόταση πολιτιστικού προγραμματισμού, τεκμηριωμένη και εδρασμένη στη διαχρονία της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε., αντάξια του ρόλου της και των αναγκών της οργανωμένης Ηπειρώτικης Αποδημίας. Δεν πρόκειται για μια καινοφανή πρόταση αλλά για την επικαιροποίηση του πολιτιστικού προγραμματισμού όπως ομόφωνα αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής. Μια πρόταση πολιτιστικής δράσης αντάξιας στον κορυφαίο συλλογικό φορέα των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, στο κατώφλι του εορτασμού των 80 χρόνων της Π.Σ.Ε. που θεωρούμε απαραίτητο να κοινωνήσουμε με κάθε συμπατριώτη και για αυτό θα δημοσιοποιηθεί διαδικτυακά (σελίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο facebook) και θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στην πλήρη της ανάπτυξη, όπως παρουσιάστηκε στο χθεσινό Δ.Σ. Κεντρικό άξονα του προγραμματισμού αποτελεί η ανάγκη να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής των σωματείων μελών της ΠΣΕ, να αγκαλιάζει όλο το φάσμα της πολιτιστικής δράσης της Ηπειρωτικής αποδημίας και να είναι αφιερωμένος στα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΠΣΕ.
Την πρόταση αυτή ο πρόεδρος
ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΣ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ!!!
Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση», θεωρώντας ουσιαστική ανάγκη τη δημόσια ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Δ.Σ. και στη ζωή της Π.Σ.Ε., θα συνεχίσει την τακτική ενημέρωση των αποδήμων Ηπειρωτών, των Αδελφοτήτων, των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών.
Καλούμε τους απόδημους Ηπειρώτες,
τα μέλη των ΔΣ των Αδελφοτήτων, των Ενώσεων, των Ομοσπονδιών σε
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 στις 7μμ
Στη μεγάλη αίθουσα του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Κλεισθένους 15, 7ος όροφος
Ενημέρωση, προοπτική, κοινή δράση
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΤΗΣ «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Στη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΣΕ 18/10/2016
Μετά την εισήγηση του Εφόρου Πολιτισμού για τον πολιτιστικό προγραμματισμό της Π.Σ.Ε για την περίοδο 2016-2017, όπως αυτή παρουσιάστηκε, όλοι εμείς, οι σύμβουλοι οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της “Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για την Πανηπειρωτική” νιώθουμε υποχρέωσή μας με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Απριλίου 2016, να επαναφέρουμε τον πολιτιστικό προγραμματισμό όπως αυτός ψηφίστηκε στην κορυφαία ετήσια διαδικασία της Πανηπειρωτικής. Ο προγραμματισμός αυτός επαναφέρεται επικαιροποιημένος ημερολογιακά, με βάση και τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Δ.Σ. για την εναπομένουσα περίοδο. Σημειώνουμε εξαρχής ότι, όπως και στην απόφαση της Γ.Σ. έτσι και τώρα ο Πολιτιστικός Προγραμματισμός δεν κατατίθεται ξέχωρα από το συνολικότερο προγραμματισμό της Π.Σ.Ε., αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και για αυτό προτείνουμε να συζητηθεί στο πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού της ΠΣΕ για την περίοδο 2016-2017 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου και θα καταθέσουμε συνολική και αναλυτική πρόταση.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2016-2017
Με βάση την ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. για τον προγραμματισμό της περιόδου 2016-2017, η οποία εδράστηκε στην αφετηριακή πεποίθηση για τη δημιουργική συνέχεια που πρέπει να χαρακτηρίζει το έργο της Π.Σ.Ε. από θητεία σε θητεία και με βάση όσα συμπεριλαμβάνονται σε εκείνη την απόφαση που το παρόν Δ.Σ. καλείται να υλοποιήσει, η πρότασή μας για τον πολιτιστικό προγραμματισμό 2016- 2017 διαμορφώνεται ως εξής:
Η περίοδος 2016-2017 προετοιμάζει και εισάγει στον εορτασμό των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής και στον οποίο αποφασίστηκε να αφιερωθεί όλο το 2017, μέσα από ένα κύκλο εκδηλώσεων που αναλυτικά θα προετοιμαστούν από το παρόν Δ.Σ., με τις κατευθυντήριες αποφάσεις της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.
Ο πολιτιστικός προγραμματισμός 2016-2017, όπως ομόφωνα εγκρίθηκε στην συνέλευση, κατά χρονική ακολουθία, συμπεριλάμβανε καταρχήν, τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις και κύκλους εκδηλώσεων. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε (όπως πραγματοποιήθηκε - «Πανηπειρωτικό Πανηγύρι»), η δεύτερη, χωρίς οποιαδήποτε σχετική απόφαση ματαίωσης ή αναβολής από το Δ.Σ., απλά δεν έγινε! («Ηπειρώτικες Όχθες 2016»). Μνημονεύεται προς κρίση και συνεκτίμηση το απόσπασμα της απόφασης της Γ.Σ. σχετικά με αυτές τις δύο δράσεις:
• «Μεγάλο Ηπειρωτικό Πανηγύρι 2016», 25 Ιουνίου, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον
Ένα αυθεντικό πανηγύρι των ξενιτεμένων, σε ένα χώρο όπου θα αναπτυχθούν και παράλληλες εκθεσιακές παρουσιάσεις, παρουσιάζοντας τη δουλειά των συλλόγων. Προτείνεται η συνδιοργάνωσή του με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Καματερού, Ζεφυρίου, Αχαρνών, Νέας Φιλαδελφείας, Πετρούπολης. Προτεινόμενη ημερομηνία το Σάββατο 25 Ιουνίου. Στη θέση του έγινε το «Πανηπειρωτικό Πανηγύρι» στον προταθέντα χώρο, με τους προταθέντες συλλόγους και στο Δ.Σ. έχει ήδη συζητηθεί ο απολογισμός του.
• «Ηπειρώτικες Όχθες 2016», 29-30 Ιουλίου, Καλαμάς, Άραχθος
Ο πρωτότυπος πολιτιστικός, περιβαλλοντικός θεσμός που ίδρυσε η Π.Σ.Ε. αξίζει να έχει μια καλύτερη συνέχεια και αυτό είναι συνάρτηση το υέγκαιρου προγραμματισμού των εκδηλώσεών του, τηνκαλή γείωσή τους με τους συλλόγους της αποδημίας και τους πολιτιστικούς συλλόγους των περιοχών των εκδηλώσεων καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Φέτος προτείνεται να αφιερωθεί στα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά θέματα αιχμής, εστιάζοντας στον Καλαμά, την Παμβώτιδα και τον Άραχθο (Γεφύρι Πλάκας). Προτείνεται να διοργανωθεί με βασικούς συμμέτοχους στην προετοιμασία και την υλοποίηση τις Ομοσπονδίες Καλαμά, Μουργκάνας και Τζουμέρκων και τις Αδελφότητες των περιοχών κατά μήκος του Καλαμά και του Αράχθου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. τις ημέρες αυτές θα έπρεπε να είμαστε σε εξέλιξη της τρίτης από τις τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις που όμως δεν έχει ούτε αυτή ακόμη υλοποιηθεί. Αντίθετα, στην εισήγηση του Εφόρου Πολιτισμού που μόλις ακούσαμε, η δράση αυτή παραπέμπεται προς ένα άδηλο μέλλον, όχι πάντως για την περίοδο 2016-2017. Αυτή επανακατατίθεται από μέρους μας με νέα ημερομηνία, μέσα στο περιθώριο υλοποίησης που μας δίνει η απόφαση της Γ.Σ.:
• «Ήπειρος, Ηπειρώτες και Κινηματογράφος», 17-23 Μαρτίου 2017.
Πρόκειται για την πλήρη ανάπτυξη, εβδομαδιαίας διάρκειας και αυτοτελούς διοργάνωσης, του αφιερώματος που πιλοτικά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016». Το αφιέρωμα θα συμπεριλαμβάνει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που αναφέρονται στην Ήπειρο ή αποτελούν έργα Ηπειρωτών κινηματογραφιστών. Οι προβολές θα πλαισιωθούν με συζητήσεις σχετικές με το αφιέρωμα, παρουσιάσεις των ταινιών, έκθεση φωτογραφίας και αφίσας. Για το αφιέρωμα θα επιδιωχθεί η συνεργασία του Ε.Κ.Κ., της Π.Ε.Κ.Κ. της Ε.Ε.Σ. και άλλων φορέων της ευρύτερης κινηματογραφικής κοινότητας. Το αφιέρωμα έρχεται σαν δημιουργική συνέχεια παλαιότερων ανάλογων αφιερωμάτων της ΠΣΕ σε λογοτέχνες, εικαστικούς αλλά και συγκεκριμένων πρόσφατων δράσεων της Π.Σ.Ε (3ήμερο αφιέρωμα στα Γιάννενα «Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου», κινηματογραφικό αφιέρωμα στο πλαίσιο του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016»)
Στην προετοιμασία του αφιερώματος έχει γίνει ήδη σημαντική προεργασία από την απελθούσα Εφορία Πολιτισμού, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολών, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η προετοιμασία της ενεργητικής συμμετοχής των συλλόγων μας, και την αξιοποίησή τους στο ίδιο το πρόγραμμα. Το αφιέρωμα προτείνεται να διοργανωθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Εναλλακτικά μπορεί να διοργανωθεί στον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» του συμπατριώτη αιθουσάρχη Βελισσάριου Κοσσυβάκη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι ανάγκη να κοπεί εισιτήριο από την ίδια την ΠΣΕ αλλά από τις αίθουσες, κατόπιν ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης του χώρου για τις προβολές και έτσι δεν μας περιορίζει ως προς τις άλλες εκδηλώσεις μας. Θεωρούμε ότι το θέμα του αφιερώματος μπορεί να έλξει τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ή την αυτοτελή χορηγία για την κάλυψη των αναγκών του που, ανάλογα με τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος και την επιλογή χώρου κυμαίνονται μεταξύ 3.500 και των 5000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού μπορεί να αποσβεστεί από το εισιτήριο. Αν υπάρξει όμως κάλυψη των εξόδων από το ΥΠΠΟ ή χορηγία, προτείνεται η ελεύθερη είσοδος που θα συμβάλει στη μέγιστη δυνατή μαζικότητα των προβολών.
• «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2017», 11-12 Φεβρουαρίου 2017, Στάδιο Ταέ ΚβονΝτο
Το θεμέλιο μπήκε φέτος με όραμα, τόλμη και τις δυσκολίες ενός δρόμου που μόλις ανοίγει. Το 2017 μπορεί να είναι η μεγάλη καταξίωση του θεσμού μακράς πνοής που αποτέλεσε την κορύφωση της πολιτιστικής προσφοράς του απερχόμενου Δ.Σ. – του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος». Και η αφορμή για αυτό είναι κέραια: ο εορτασμός των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας! Μια χρονιά που θα είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου σε αυτό τον εορτασμό, θα ξεκινήσει με τον πιο περίτρανο τρόπο, με ένα διήμερο, πλουσιότατο, πολύπτυχο και πολυθεματικό κύκλο εκδηλώσεων στο Στάδιο Ταέ Κβον Ντο, αντιμετωπίζοντας βέβαια τα προβλήματα πρόσβασης, ενημέρωσης των απόδημων Ηπειρωτών και τα ηχητικά προβλήματα έγκαιρα και με καλύτερο τρόπο. Κύρια συσταστικά του κορυφαίου διημέρου που εδώ αναφέρονται περισσότερο ενδεικτικά και θα αναπτυχθούν αναλυτικά στην προετοιμασία του που προτείνεται να ξεκινήσει πολύ έγκαιρα, από σήμερα, με ειδικά διαμορφωμένη ομάδα εργασίας:
• Η «Πίτα του Ηπειρώτη» την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, αφιερωμένη στα 80 χρόνια της Π.Σ.Ε., μια μουσικοχορευτική πανδαισία των συλλόγων μας. Σε ό,τι φορά την ένθετη ενότητα που εδώ και λίγα χρόνια έχουμε με επιτυχία εισάγει στην «Πίτα», οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες», προτείνεται να αφιερωθούν στο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, με το καλωσόρισμα των συλλόγων τους και τις εξαίσιες μουσικές και τους χορούς τους.
• Η «Ήπειρος Άπειρος Έμπνευση» (ενδεικτικός τίτλος), μεγάλη μουσική εκδήλωση το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου όπου θα φιλοξενηθούν δύο καταξιωμένα μουσικά σχήματα με ιδιαίτερη απήχηση στα νεανικά ακροατήρια που έχουν εμνευστεί και δημιουργήσει με βάση την ηπειρώτικη μουσική παράδοση, οι TAKIM και οι VIC, πλαισιωμένοι από τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών, με το ίδιο κριτήριο (Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Υφαντής, Γιάννης Χαρούλης)
• Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας, με τη σκηνή του Πανοράματος να παραδίδεται την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου το βράδυ σε νεανικά σχήματα αποδήμων Ηπειρωτών δίχως όρια ηχοχρωμάτων, από το ροκ και το έντεχνο ως το λαϊκό και το παραδοσιακό
• Έκθεση Πολιτισμού, Αποδημίας και Αλληλεγγύης, όλο το διήμερο, με επιδίωξη για τη μαζική συμμετοχή με ανάπτυξη περιπτέρων των Αδελφοτήτων και Συλλόγων
• Έκθεση «80 χρόνια Πανηπειρωτική» με υλικά από τη δράση της Π.Σ.Ε. όλα αυτά τα χρόνια
• Έκθεση Ηπειρωτών Παραγωγών και Ηπειρωτικών Προϊόντων, στη βάση της φετινής της διοργάνωσης, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου.
• Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Ήπειρος και Κινηματογράφος», τα δύο μεσημέρια, με δίωρους κύκλους προβολών
• Μεγάλη συζήτηση με θέμα «80 χρόνια Πανηπειρωτική»
• Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Η Ήπειρος της Αποδημίας»
• Έκθεση Ηπειρωτών Εικαστικών σε συνεργασία με το εικαστικό Επιμέλητήριο Ελλάδας
Το συνολικό κόστος των δράσεων του Πανοράματος, σύμφωνα και με την μέχρι τώρα πείρα και τα στοιχεία που υπάρχουν θα κυμανθεί τελικά περίπου στα 20,000€. Το ποσό αυτό, αν εγκαίρως διαμορφωθεί ο φάκελος, μπορεί να έλξει χορηγούς (μικρών και μεγάλων ποσών συνολικά και κατά δράση) και κυρίως να απαιτηθεί η εξ ολοκλήρου κάλυψη του από το ΥΠΠΟΑ.
Πέρα από τις τέσσερις κεντρικές αυτές εκδηλώσεις, προτείνεται η διοργάνωση δύο εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με συλλόγους της Αττικής, στην Ανατολική και Δυτική Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017. Το περιεχόμενο και ο ακριβής προγραμματισμός των εκδηλώσεων αυτών προτείνεται να γίνει από το Δ.Σ. σε συνεργασία με τους Συλλόγους της Αττικής που θα έχουν καθοριστικό λόγο και στον προγραμματισμό και το περιεχόμενο ως συνδιοργανωτές.
Σημαντικότατος άξονας της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε πρέπει να είναι η αναζωογόννηση του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών που πρέπει να λειτουργήσει σαν μια κυψέλη της Ηπειρώτικης Αποδημίας στην καρδιά της πόλης. Προτείνεται η σύσταση Επιτροπής Πνευματικού Κέντρου που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Εφόρου Πνευματικού Κέντρου, σε συνεργασία με τον Έφορο Πολιτισμού που, σε συνεργασία με τις επιτροπές της Π.Σ.Ε. (Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Νεολαίας, Γυναικών, Αλληλεγγύης) θα αναπτύξει μια τακτή λειτουργία με πλούσιο και πολυθεματικό πρόγραμμα. Ο ρόλος της επιτροπής, πρακτικά ως ένα είδος πολιτιστικού οργανισμού, θα είναι να συνθέτει τις προτάσεις των επιτροπών και να εποπτεύει υποστηρικτικά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Η τόνωση της λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου μπορεί και αξίζει να είναι ένας κύριος στόχος και μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μελλοντική μας δράση, δίπλα στους άλλους άξονες δράσης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να αρθρωθούν δύο, πλέον, εποχιακά προγράμματα (Χειμώνας, Άνοιξη) που θα συμπεριλαμβάνει μουσικές και λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις, σεμινάρια και διαλέξεις, εργαστήρια, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις.
Στο ανοιξιάτικο πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου προτείνεται η διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Θεατρικής Δημιουργίας Ηπειρώτικης Αποδημίας, από τις 24 ως τις 30 Απριλίου 2017, με ένα πανόραμα της σχετικής δημιουργίας τους αλλά και σαν ερέθισμα στην τόνωσή της. (Η διαφήμιση θα είναι διαδικτυακή και ηλεκτρονική, το συνολικό κοστολόγιο είναι μηδενικό για την Π.Σ.Ε.).
Μόνιμες και καταξιωμένες πολιτιστικές δράσεις της Π.Σ.Ε., στο πλαίσιο και της λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών, η λειτουργία της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, δράσεις που προτείνεται να συνεχισθούν με ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη και προβολή, με ιδιαίτερη έγνοια και για τη συμμετοχή νέων αποδήμων.
Οι δράσεις αυτές προτείνεται να πλαισιωθούν από τη λειτουργία Εργαστηρίου Ηπειρώτικων Χορών, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. Εκκρεμεί, επίσης, η υλοποίηση του Εργαστηρίου «Η Ηπειρώτικη Νεολαία ανθολογεί Ηπειρώτικη Ποίηση», με τη συνέργεια των επιτροπών Πολιτισμού, Νεολαίας και Πνευματικού Κέντρου και στις τρεις περιόδους 2016-2017. (μηδενικό κοστολόγιο, καμία επιβάρυνση για την Π.Σ.Ε.).
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής προτείνεται η διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ» που θα παρουσιάσει ανά περιοχές και σε συνδιοργάνωση με τους ίδιους και τις Ομοσπονδίες, τους συλλόγους που άνοιξαν το δρόμο του κινήματος της Ηπειρώτικης Αποδημίας που επιστέγασμά του αποτέλεσε η ίδρυση της Π.Σ.Ε στα 1937.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Πνευματικού Κέντρου, σε συνέργεια με την Πολιτιστική Επιτροπή, προτείνεται η ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής, καινοτόμας δράσης, σε όλη την τριετία 2016-2019, σε διαδοχικούς εξαμηνιαίους κύκλους, για την υποβολή πρότασης δελτίων αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς προς το Εθνικό Ευρετήριο που διαρκώς εμπλουτίζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την UNESCO. Ενδεικτικά θέματα μπορούν να προταχθούν το Ηπειρώτικο Πανηγύρι, η τέχνη της πέτρας, η τέχνη των καλαντζήδων. Μια τέτοια δράση, σε συνεργασία με τους συλλόγους και το ανθρώπινο επιστημονικό ή άλλο δυναμικό κατά θεματολογία, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ουσιώδη συνεισφορά της Π.Σ.Ε στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και, παράλληλα, να αποτελέσει πηγή άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης για τη δράση της. Η όλη δραστηριοποίηση της Π.Σ.Ε. σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για τη δημιουργία του Πανηπειρωτικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. (Η δημιουργία του Αρχείου, σε πρώτη φάση, μπορεί να βασιστεί στην εκφρασμένη διάθεση συμβολής συμπατρωτών. έχοντας πρακτικά αρχικά μηδενικό κόστος και μελλοντικά να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής της Π.Σ.Ε σε σχετικά προγράμματα που αφορούν την κοινωνία της πληροφορίας και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.)
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής προτείνεται η παραγωγή μουσικοθεατρικής παράστασης που θα περιοδεύσει σε Δήμους και Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με ενδεικτικό τίτλο “Ξενιτεμένα μας πουλιά” και την αξιοποίηση διακεκριμένων Ηπειρωτών θεατράνθρωπων. Η παράσταση πρέπει να είναι ποιοτική, επαγγελματική παραγωγή σε όλους τους συντελεστές της και τον προγραμματισμό της και προϋποθέτει την οικονομική της στήριξη, στο πλαίσιο της γενικότερης αναζήτησης χορηγιών για τον εορτασμό των 80 χρόνων της Π.Σ.Ε. που, ανάλογα με το περιεχόμενο και την παρουσίασή της, μπορεί να λειτουργήσει ελκτικά για μεγάλους χορηγούς στην ενίσχυση της ΠΣΕ, αν και το κοστολόγιο της παράστασης μπορεί να καλυφθεί από την περιοδεία της σε δημοτικά και άλλα φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2017. (Η αναλυτική κοστολόγηση μπορεί να γίνει μετά από τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών της παράστασης / παραγωγής (έργο, συμμετέχοντες συντελεστές, έξοδα παραγωγής) και με βάση αυτή θα υπάρξει αναλυτική πρόβλεψη για την απόσβεση του κοστολογίου μέσω της περιοδείας της παράστασης.)
Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται η αναζήτηση χρηματοδότησης για παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τα 80 χρόνια της Π.Σ.Ε. – και εδώ υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό Ηπειρωτών κινηματογραφιστών που μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλουν. Το ντοκιμαντέρ μπορεί να προβληθεί σε όλους μας τους συλλόγους και να καλύψει το κοστολόγιο του από τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής αλλά και με την πώλησή του με τη μορφή DVD. (Ως ενδεικτικό κοστολόγιο για μια λιτή αλλά επαρκή παραγωγή ωριαίου ντοκιμαντέρ, με βάση υλικά αρχείου και σύγχρονα γυρίσματα, αναφέρεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από αυτοτελή χορηγία για το σκοπό αυτό και να συμβάλει στα οικονικά της ΠΣΕ σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις)
Για την καλοκαιρινή περίοδο του 2017, έγκαιρα προτείνονται επιγραμματικά τρεις σταθμοί, με βάση τη συζήτησή τους και την έγκρισή τους από τη Γενική Συνέλευση του 2017.
Α. Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι (Αυτοχρηματοδοτούμενη εκδήλωση με ενίσχυση των οικονομικών της ΠΣΕ)
Β. Ηπειρώτικες Όχθες 2017 (προϋπολογισμός 3000 ευρώ – σημαντικό μέρος του καλύπτεται σε είδος με ήδη εκφρασμένες προσφορές / χορηγίες – πχ η “Άπειρος” Πολυφωνικό Καραβάνι είχε προσφερθεί για φέτος να καλύψει το σύνολο των εξόδων οπτικοακουστικού εξοπλισμού)
Γ. Μεγάλη εκδήλωση στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με ενδεικτικό τίτλο – που έχει ήδη κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια – “Μάνα Ήπειρος” (με παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, με εισιτήριο του Φεστιβάλ και κάλυψη των εξόδων της παραγωγής από μέρους του)
Το σύνολο του προτεινόμενου αλλά και ήδη εγκεκριμένου προγραμματισμού πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία επεξεργασίας και υλοποίησης μέσα από την πολιτιστική επιτροπή και τις ομάδες εργασίας που συστήνει το ΔΣ της ΠΣΕ. Το κύριο, όμως, ζητούμενο είναι η ενεργή συμμετοχή των σωματείων – μελών της Π.Σ.Ε. σε όλες τις φάσεις, όλες τις δράσεις του πολιτιστικού και όχι μόνο προγραμματισμού. Και σε αυτό οφείλει το Δ.Σ. να ενσκύψει και να εστιάσει αποφασιστικά, μεθοδευμένα και πρακτικά. Σε κάθε επιμέρους δράση, εκδήλωση να δούμε την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ομοσπονδιών. Έτσι αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο και νόημα σαν προγραμματισμός της Π.Σ.Ε.
Συνεχώς προτάσσεται η επίκληση της αδυναμίας οικονομικής στήριξης των εκδηλώσεων από το (ανύπαρκτο) ταμείο της ΠΣΕ. Η εμπειρία όμως και η κοινή λογική έχουν αποδείξει ότι η έγκαιρη και ολοκληρωμένη οργάνωση, η ακριβής κοστολόγηση, ο πλήρης σχεδιασμός μήνες πριν, το άνοιγμα στα σωματεία μέλη μας με σεβασμό της αυτοτέλειας τους, συσπειρώνουν και ενεργοποιούν ευρύτερες δυνάμεις και όχι μόνο καλύπτουν τα έξοδα και των πιο απαιτητικών εκδηλώσεων αλλά και τονώνουν τα οικονομικά της ΠΣΕ. Οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα (Φλεβάρης 2015) και στο Ταέ Κβο Ντό (Μάρτης 2016) είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της λογικής αυτής. Και μάλιστα με περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας! Όλη αυτή η συζήτηση έγινε πολλές φορές αλλά δεν γίνεται κατανοητό από τη λογική που θεωρεί την ΠΣΕ να λειτουργεί ως πρωτοβάθμιο σωματείο (μεγιστοποιημένη αδελφότητα) αντί γι αυτό που είναι πραγματικά: Η συνισταμένη, ο συντονιστής της οργανωμένης Ηπειρωτικής αποδημίας. Η λογική σειρά των ενεργειών είναι απλή: Περιγράφουμε τι θέλουμε (περιεχόμενο των εκδηλώσεων), αναλύουμε τα μέσα και την μοερφή της κάθε μιας δράσης, καθορίζουμε το κόστος και στη συνέχεια ξεδιπλώνουμε συντονισμένα τις δυνάμεις μας στην ανεύρεση πόρων υλοποίησης, που δεν είναι κατ΄ανάγκη μόνο χρηματικοί. Πολλές φορές μέχρι τώρα δεκάδες συμπατριώτες και όχι μόνο, προσέφεραν εργασία, υλικά κλπ. Αυτή είναι και η δύναμη μας.
Εξ άλλου στην πρόταση μας, το μεγαλύτερο κομμάτι των συνεχών δράσεων είναι τελείως χωρίς κόστος (πολλές εκδηλώσεις στο Πνευματικό μας Κέντρο), είτε ελάχιστο, είτε με σαφήνεια αυτοχρηματοδοτούμενο από βέβαιες πηγές.
Καταθέτοντας την πρόταση μας αυτήν και ψηφίζοντας την το ΔΣ, δηλώνουμε θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίηση του στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγραμματισμού.
Αθήνα 18/10/2016
Οι σύμβουλοι της ΗΣ στο ΔΣ της ΠΣΕ
1. Γ. ΒΑΖΟΥΚΗ
2. Γ. ΒΛΑΧΟΣ
3. Ν. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
4. Χ. ΔΗΜΟΣ
5. Ν. ΖΕΚΗΣ
6. Σ. ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ
7. Α. ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
8. Γ. ΝΑΚΗΣ
9. Ε. ΝΤΑΣΙΟΥ
10. Μ. ΤΖΑΚΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου