Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Σεισμοί και έρευνες για πετρέλαιο: Δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, θέσεις, πραγματικότητα

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή το σεισμό που χτύπησε το Πωγώνι, τη Ζίτσα και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων δημοσιεύτηκαν διάφορα για τη σχέση ανάμεσα στο σεισμό και την έρευνα για πετρέλαια στο Πωγώνι, ακόμα και για "μυστικές" γεωτρήσεις...


Η Energean Oil & Gas, εταιρία που δραστηριοποιείται στην περιοχή, με τη σειρά της έβγαλε ανακοίνωση-απάντηση όπου αναφέρει πως συμπαρίσταται στους πολίτες της Ηπείρου που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες από τα κτυπήματα του Εγκέλαδου και τονίζει πως όσοι επιχειρούν «να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, δημοσιεύοντας ή αναπαράγοντας “πληροφορίες” για “μυστικές γεωτρήσεις” που …προκαλούν σεισμούς στην περιοχή, έχουν ως προφανή στόχο να υποσκάψουν την προοπτική ανάπτυξης της Ηπείρου, δημιουργώντας “φαντάσματα” που θα θελήσουν οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν για να εμποδίσουν ένα έργο που θα φέρει δουλειές, εισόδημα και ανάπτυξη στην Ήπειρο, μια πανέμορφη περιοχή της χώρας που μαστίζεται από την ανεργία και την ερημοποίηση».

Γενικά άνθισε ένα κλίμα "συνομωσιολογίας" ενώ άλλοι μίλησαν και για "λογοκρισία" που προσπαθεί να επιβάλει η εταιρία. 

Ξεχωρίσαμε την εύστοχη και ουσιαστική προσέγγιση στο θέμα που έκανε σε ανάρτησή του στο fb ο κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου, απ' όπου και αντιγράφουμε:

"ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ?

Προφανώς ο σεισμός και οι εκατοντάδες μετασεισμοί, που ταλαιπώρησαν το τελευταίο διήμερο την περιοχή των Ιωαννίνων, δεν σχετίζονται με καμιά ερευνητική δραστηριότητα της Energean Oil για πετρέλαιο στην επίμαχη περιοχή του Πωγωνίου. 

Όμως άλλο πράγμα αυτό και άλλο η απαλλαγή προκαταβολικά, για το μέλλον, των εξορύξεων ως παράγοντα σεισμικής δραστηριότητας ! Και αν κάποιοι/ες αυτό το θεωρείτε ανεύθυνο, για ρίξτε μια ματιά στην ανακοίνωση της αμερικανικής γεωλογικής εταιρίας USGS, που ακολουθεί, για την αύξηση των σεισμών στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Στο περιβαλλοντικό δίκαιο (και πριν απ' αυτό στην επιστήμη) ισχύουν οι αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης, σύμφωνα με τις οποίες μια δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται, ακόμα κι' αν τα αρνητικά αποτελέσματα θεωρούνται πιθανά και όχι σίγουρα.
Με τέτοια πράγματα δεν παίζουμε !"

Στη συνέχεια η παραπομπή του σε σχετικό άρθρο με τίτλο:



Η απότομη αύξηση που καταγράφεται τελευταία στη συχνότητα των σεισμών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οφείλεται πιθανότητα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτιμούν ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS. Η συχνότητα δονήσεων με ένταση άνω των 3,0 βαθμών αυξήθηκε κατά 20 φορές από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, και η μεταβολή αυτή «είναι σχεδόν σίγουρα ανθρωπογενής» αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα ήταν μοιρασμένοι όσον αφορά τη γνώμη τους για τα αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί αλλά πρόκειται να παρουσιαστούν σε συνέδριο εντός του Απριλίου. Η έρευνα καταγράφει μια μικρή αρχικά αύξηση των σεισμών που εμφανίστηκε το 2001 κατά μήκους των συνόρων του Κολοράντο και του Νιού Μέξικο, μια περιοχή στην οποία άρχισαν τότε να εξορύσσονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου.


Μια δεύτερη, πιο απότομη αύξηση καταγράφηκε το 2009 σε όλη τη μεσοδυτική χώρα και δείχνει να συνδέεται με τις γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου, από τις οποίες αρκετές βρίσκονται στο Άρκανσο και την Οκλαχόμα. Η αύξηση στη συχνότητα των μικροσεισμών ήταν γνωστή από προηγούμενες έρευνες. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες είχαν αποδώσει σεισμούς στο Άρκανσο, την Οκλαχόμα και το Οχάιο στις λεγόμενες γεωτρήσεις ρωγμάτωσης, στις οποίες τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυμματίζονται απότομα και απελευθερώνουν έτσι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.

Πάντως, ο επικεφαλής της νέας μελέτες στο USGS, Ουίλιαμ Έλσγουορθ, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως η τεχνική της ρωγμάτωσης προκαλεί το πρόβλημα, αλλά το φαινόμενο πρέπει να οφείλεται σε άλλο μηχανισμό. Η μελέτη του Έλσγουερθ κάλυψε ένα μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ δυτικά του Οχάιο και ανατολικά της Γιούτα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι από το 1970 έως το 2000 καταγράφονταν σε αυτή την περιοχή 21 σεισμοί το χρόνο κατά μέσο όρο. Από το 2001 μέχρι το 2008 ο αριθμός είχε αυξηθεί στους 29 σεισμούς, ενώ τα τρία επόμενα έτη έδωσαν 50, 87 και 134 σεισμούς. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση της συχνότητας συμπίπτει χρονικά και χωρικά με την αύξηση των γεωτρήσεων, ένδειξη ότι οι σεισμοί είναι ανθρωπογενείς.

Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε εξάλλου ο Ρ. Λόμαν, γεωφυσικός του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ο οποίος πάντως επισήμανε ότι ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής. Διαφορετική γνώμη είχε πάντως ο Όστιν Χόλαντ, σεισμολόγος της πολιτείας της Οκλαχόμα, ο οποίος πιστεύει ότι η αύξηση των σεισμών έχει φυσικά αίτια και πιθανώς σχετίζεται τους φυσικούς κύκλους σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου