Παρότι η περίοδος κυνηγιού έχει παρέλθει, εντοπίστηκαν στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά παγίδες για σύλληψη αγριόχοιρων. Το κυνήγι μπορεί να απαγορεύεται όμως οι ασυνείδητοι εξακολουθούν να δρουν.
Παγίδες για να θανατώσουν αγριογούρουνα έσπειραν άγνωστοι στο ...
Δέλτα του Καλαμά, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.
Δέλτα του Καλαμά, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.
Τις παγίδες εντόπισε ο Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος καταγγέλλει το γεγονός.
Το Δέλτα του ποταμού Καλαμά. Το οικοσύστημα, ο πολιτισμός, οι απειλές.
Σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία, στις ακτές του Ιονίου πελάγους βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είναι το Δέλτα του ποταμού Καλαμά που περιλαμβάνει τις εκβολές της παλιάς και νέας κοίτης του, τις λιμνοθάλασσες Ρηχό, Βατάτσα, Λούτσα Παπαδιά, Βοντάς κ.α., τους βαλτώδεις σχηματισμούς γύρω από αυτές και τη χερσαία εύφορη περιοχή που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια από τις αποθέσεις του ποταμού. Η έκταση της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Καλαμά ανέρχεται σε 8.531 εκτάρια. Το υψόμετρο των επίπεδων δελταϊκών εκτάσεων κυμαίνεται από 0-12μ., ενώ μέσα σε αυτές ορθώνονται υψηλοί λόφοι μορφής νησιών, κυρίως το Μαύρο Όρος (ή βουνό της Κεστρίνης, 509μ. υψόμετρο) και η Μαστιλίτσα, αλλά και άλλοι μικρότεροι.
Η περιοχή είναι σημαντική τόσο σε Εθνικό επίπεδο (περιοχή προστασίας της φύσης, Ν.1650/86, άρθρο 19, παραγρ.2), όσο και σε Ευρωπαϊκό (έχει χαρακτηριστεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης με κωδικό GR 2120001 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για πουλιά με κωδικό GR 2120005), εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητας που παρουσιάζει, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης που είναι σημαντική εφόσον αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Δυτικής μεταναστευτικής οδού των πουλιών.
Οι απειλές για την περιοχή του Δέλτα Καλαμά αφορούν κατά κύριο λόγω τη ρύπανση των υδάτων από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, τις εκχερσώσεις παρόχθιας βλάστησης, το παράνομο κυνήγι και την άναρχη δόμηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου