Ένα περίπου χρόνο μετά το κλείσιμο της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ο Καθηγητής Μιλτιάδης Ματσάγκας, αποκάλυψε τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Σε μία συνέντευξη-ποταμό στον ...
τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1 και στην εκπομπή της Γιώτας Σταύρου «Στο μικροσκόπιο», μίλησε για εκείνους που δεν ήθελαν τη συγκεκριμένη κλινική στα Γιάννινα και την οδήγησαν στο λουκέτο για λόγους οικονομίας!
Ο Μιλτιάδης Ματσάγκας, μετά την πολύχρονη παρουσία του στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και αφού ίδρυσε την Αγγειοχειρουργική στο Νοσοκομείο, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει όσα έχτισε και σήμερα να βρίσκεται στη Λάρισα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η πορεία του επί δεκαέξι χρόνια, στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήταν μοναχική. Πίστευε ότι το κλείσιμο της Κλινικής θα αποτελούσε ένα σοκ για την τοπική κοινωνία και περίμενε την αντίδρασή της, την άσκηση κοινωνικής πίεσης προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και το ομολογεί με πικρία.
Έτσι μετά από αρκετούς μήνες αναμονής, ο ίδιος πήρε την έδρα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και η Αγγειοχειρουργική των Ιωαννίνων πέρασε οριστικά στην ιστορία!
Ο κ. Ματσάγκας, στη συνέντευξή του απέδωσε ευθύνες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, η οποία όταν είχε τη δυνατότητα δεν μερίμνησε για την πλήρωση μελών ΔΕΠ και πολύ περισσότερο στις διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, οι οποίες ουδέποτε στήριξαν την λειτουργία της Κλινικής.
Η μοναδική αίθουσα χειρουργείου του δόθηκε το 2005 και με αυτή λειτουργούσε μέχρι την ημέρα που έκλεισε εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε τρομερή, ανεξήγητη άρνηση στη στήριξη της Κλινικής... Έτσι φτάσαμε στο αμήν.. Λειτουργούσαμε με αυτοθυσία.. Έμεινα μόνος μου... Κι ένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει ιατρική», υπογράμμισε ο κ. Ματσάγκας.
Υπογράμμισε πως η Αγγειοχειρουργική είναι μία κλινική ακριβή. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιεί έχουν υψηλό κόστος. Και η Αγγειοχειρουργική των Ιωαννίνων, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είχε καταφέρει να πρωταγωνιστεί στη χώρα. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζει ακόμη και ενενήντα ανευρύσματα ετησίως.
Η δαπάνη της λειτουργίας λοιπόν ήταν μεγάλη... Και το κλείσιμό της, μείωσε το κόστος του Νοσοκομείου, σε μία περίοδο όπου το Υπουργείο Υγείας αξιολογούσε τις αποδόσεις των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Το νοσοκομείο λοιπόν μείωσε τις δαπάνες του, αλλά δεν τις μείωσε το κράτος καθώς χρειάστηκε να καταβληθούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου αντιμετωπίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά.
Αυτοί, οι λόγοι –εικονικοί- οικονομίας, ήταν που δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη της Αγγειοχειρουργικής στην Ήπειρο.
Αυτό δε που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το κλείσιμο της κλινικής άφησε ουσιαστικά αδιάφορη την τοπική κοινωνία, δεν προκάλεσε καμία αντίδραση, πλην ορισμένων δημοσιευμάτων.
Κι έτσι σήμερα οι ασθενείς από την Ήπειρο οδηγούνται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Πολλοί στη Λάρισα εκεί όπου χειρουργεί πλέον ο κ. Ματσάγκας.
Πικρές αλήθειες. Έναν και πλέον χρόνο μετά το κλείσιμο της κλινικής στα Γιάννινα, που επί σειρά ετών αποτελούσαν την πρωτεύουσα της Ιατρικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου