Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Σε συμπληγάδες οι μικρομεσαίοι

Μεταξύ φορολογίας - ασφαλιστικών εισφορών και γενικών εξόδων...
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους υποχρεώνει να επιζήσουν με το 10% των εσόδων τους!
Επιταχύνονται τα λουκέτα, συνθλίβεται η μεσαία τάξη, αυξάνει η ανεργία, καλπάζει η φοροδιαφυγή, αδειάζουν τα ταμεία...

Με ταχύτατους ρυθμούς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην ισοπέδωση της μεσαίας τάξης και στην εξάρθρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. 
Η πολιτική αυτή εξυπηρετείται κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο από το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή και οι επιπτώσεις τους θα επιφέρουν ριζική ανατροπή στις παραγωγικές δομές και δραστηριότητες της Ελλάδος. 
Το αβίαστο ερώτημα που προκύπτει, είναι αν οι σημερινοί κυβερνώντες αντιλαμβάνονται για το που οδηγούν τη χώρα οι επιλογές και οι ιδεοληψίες τους και βέβαια γιατί επιλέγουν αυτή την καταστροφική πολιτική που θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα περιθωριοποίησει χιλιάδες επαγγελματίες, όπως επίσης και τους αγρότες, που επίσης άρχισαν να αισθάνονται στην πράξη την «φιλοαγροτική» πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ισχυρό πλήγμα για την Ήπειρο 
Η πολιτική αυτή έχει και γεωγραφικά – περιφερειακά χαρακτηριστικά. Περιοχές όπως η Ήπειρος, που έχουν ελάχιστες μεγάλες βιομηχανίες και γενικά μεγάλες παραγωγικές μονάδες και στηρίζονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πληγούν πιο έντονα από τα νέα λουκέτα, που θα επιφέρουν αύξηση της ανεργίας και επιτάχυνσης της φυγής νέων, αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία, προς χώρες του εξωτερικού. 
Οι μικρομεσαίοι είναι γεγονός ότι ζουν έναν «γολγοθά» διαρκείας. Στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας ο αριθμός τους συρρικνώθηκε, τα «ενοικιάζεται» καθημερινά πολλαπλασιάζονται, αλλά κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα ερχόταν μέρα, που θα καλούνταν από το Κράτος, να δουλέψουν στην πράξη αποκλειστικά για το ίδιο. 
Και πώς γίνεται αυτό; Απλά, με το νέο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών και την δυσβάσταχτη φορολογία που τους επιβάλλεται και που αποτελούν πλέον τις νέες συμπληγάδες που πρέπει να ξεπεράσουν. 

Τους μένουν… ψίχουλα
Οι ασφαλιστικές εισφορές για έναν μικρομεσαίο ή ελεύθερο επαγγελματία καθορίστηκαν πλέον στο 26,95% των καθαρών εισόδων του, στο οποίο προστίθεται ένα ακόμη 7% για όσους πρέπει να καταβάλλουν εισφορές και για το Επικουρικό τους ταμείο. Η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε πλέον στο 29% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και στο 33% για τα υπερβάλλοντα. 
Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής του, που αφορούν ενοίκια, τηλέφωνα, θέρμανση, καθαριότητα, καύσιμα, προκαταβολές φόρου κλπ, τότε τα χρήματα που απομένουν για τον επαγγελματία - επιχειρηματία, δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδες ανάγκες του, και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει τζίρο και δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων των επαγγελμάτων που περνούν κρίση διαρκείας, όπως π.χ. είναι οι μηχανικοί, οι δικηγόροι (με τις απεργίες διαρκείας, αλλά και τον υπερπληθυσμό κλπ). Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, αναφέρουμε ένα παράδειγμα υποθετικού τζίρου 50.000 ευρώ. Με ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, φορολογία 29 %, υπολογίζοντας τα λοιπά έξοδα, μένει, δεν μένει στον επαγγελματία καθαρό ποσοστό 10%, που αντιστοιχεί σε 5.000 το χρόνο και σε 400 περίπου ευρώ το μήνα! Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα, πάλι θα έχει το ίδιο πρόβλημα, καθώς για τις ασφαλιστικές εισφορές υπάρχει πλαφόν ελάχιστης ετήσιας εισφοράς, που ανέρχεται στα 1895 ευρώ. 

Αδειάζουν τα ταμεία
Όπως γίνεται αντιληπτό, ελάχιστοι θα μπορούν πλέον να επιβιώσουν και οι υπόλοιποι θα αναζητήσουν διέξοδο προς άλλες κατευθύνσεις. Δεν είναι όμως μόνο οι ασφαλισμένοι και οι φορολογούμενοι οι χαμένοι από την πολιτική αυτή. Μεγάλη είναι η ζημιά που θα υποστούν τα ταμεία των ασφαλιστικών και κρατικών ταμείων, όπως ήδη δείχνουν και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μειούμενοι οι ασφαλισμένοι, μειώνονται και τα έσοδα από εισφορές και τα ταμεία μπαίνουν και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων που θα κληθούν, αργά ή γρήγορα να τα καλύψουν οι ασφαλισμένοι. 

Ωθούνται σε φοροδιαφυγή 
Μεγάλες είναι όμως και οι απώλειες φορολογικών εσόδων, καθώς εκτός εκείνων που βεβαιώνονται και δεν καταβάλλονται, οι νέοι δυσβάσταχτοι φόροι, οδηγούν σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι». Είναι το δεύτερο «πλήγμα» - αυτογκόλ της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, καθώς έχει προηγηθεί η μείωση των προστίμων ( και των ελέγχων) για τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις η μη έκδοση αποδείξεων και άρον - άρον τώρα το Οικονομικό επιτελείο, να προαναγγέλλει την επαναφορά διατάξεων για κλείσιμο καταστημάτων κ.α..

Αλλαγή πολιτικής
Σήμερα δεν υπάρχει σώφρων πολίτης, πολύ δε περισσότερο οικονομολόγος, που να μην αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης, προκαλεί νέα αδιέξοδα και σε κάθε περίπτωση απέχει πολύ από το να δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που είναι το επιδιωκόμενο για την Ελλάδα. Απαιτείται δηλαδή αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής, με μείωση των φορολογικών βαρών και με ταυτόχρονη αυστηρή εφαρμογή νόμων και διατάξεων για τον εκμηδενισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και βέβαια με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών από τομείς που δεν έχουν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, παρά μόνο κομματικές στοχεύσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να το θέλει και η Κυβέρνηση. Και από ότι φαίνεται η σημερινή κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, που προσθέτει συνεχώς βάρη στις πλάτες του Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου