Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Χωρίς Erickson και φέτος τα Γιάννινα

Απροστάτευτη, από πλευράς αέρος, θα παραμείνει και φέτος η ήπειρος καθώς η οικονομική κρίση βάζει φρένο στην ύπαρξη κατασβεστικών ελικοπτέρων. Τα γνωστά Erickson είχαν συνδράμει πολλές φορές στο παρελθόν στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών και αποτελούσαν εργαλείο ασφάλειας για την περιοχή.
Τα νέα δεδομένα για την...
οικονομική κατάσταση όμως φέρνουν περικοπές στις δαπάνες σε επίπεδο υπηρεσιών και παροχών και η ευρύτερη περιοχή εναποθέτει τις ελπίδες της στα 2 αεροσκάφη Pezedel που εδρεύουν στο αεροδρόμιο Ακτίου. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο είναι το γεγονός ότι η ακτίνα τους, κατά κανόνα είναι περιορισμένη, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο "θωρακισμένη" είναι τελικά από αέρος η ευρύτερη περιοχή. "Τα δύο αεροσκάφη Pezedel που εδρεύουν στο Άκτιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατάσβεση αλλά κατά κανόνα η ακτίνα τους είναι στα 50 χλμ. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση των δαπανών και τα τελευταία δύο χρόνια δεν εδρεύει κατασβεστικό ελικόπτερο στα Γιάννινα" δήλωσε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Σκoύπρας Κων/νος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΒΗΜΑ.

Ο κ. Σκούπρας χαρακτήρισε επαρκείς τις επίγειες δυνάμεις, που βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους θερινούς μήνες καθώς πολλές πυρκαγιές έχουν σαν αιτία την αμέλεια ή αφέλεια. "Το 50 % της συνολικής έκτασης της περιοχής είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πυρκαγιών που μπορούν να αποβούν ακόμη και μοιραίες" κατέληξε ο κ. Σκούπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου