Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Απών ο Δήμος Ζίτσας από την Παιδόπολη, άσφαιρες οι δηλώσεις του Δημάρχου...

Με την ελπίδα ότι το Φθινόπωρο θα βρει τους πρόσφυγες που θα έχουν παραµείνει στην πόλη σε καλύτερες συνθήκες, οι αρµόδιοι φορείς αρχίζουν να συντονίζονται και δείχνουν να βρίσκουν «βηµατισµό», προκειµένου να αντεπεξέλθουν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας...

«Συνδετικός κρίκος», µεταξύ των φορέων αναµένεται να είναι ο πρώην δήµαρχος Φίλιππος Φίλιος, που επελέγη από την Ύπατη Αρµοστεία του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών, ως «συντονιστής» του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Κατσικά. Ο ορισµός συντονιστών, περιλαµβάνεται στον τελευταίο νόµο για το προσφυγικό που έχει ψηφίσει η Βουλή, µε αρµοδιότητα την εύρυθµη λειτουργία των Κέντρων.

Στην περίπτωση του Κατσικά, άµεση προτεραιότητα αποκτά η αποκατάσταση των κτιρίων της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» για τη µεταφορά του µεγαλύτερου αριθµού των προσφυγών, αλλά και η µέριµνα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όσους παραµείνουν. Παράλληλα, µέχρι να γίνει εφικτή η µετεγκατάσταση –καθώς οι εργασίες στην Παιδόπολη αναµένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον µέχρι το τέλος του καλοκαιριού- θα πρέπει να υπάρξει µέριµνα για σειρά άλλων ζητηµάτων, από τις υποδοµές µέχρι την κοινωνική ενσωµάτωση.

Ο Φ. Φίλιος είχε χθες µια πρώτη συνάντηση µε τον Marco Buono, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ήπειρο, στο γραφείο του αντιδηµάρχου Παντελή Κολόκα, µε αφορµή τη διοργάνωση εκδήλωσης για την Παγκόσµια Ηµέρα Πρόσφύγων, που έχει καθιερωθεί η 20ή Ιουνίου.

Μιλώντας στον «Η.Α», λίγο µετά την υπογραφή της σχετικής συµφωνίας µε την Ύπατη Αρµοστεία, ο κ. Φίλιος σηµείωσε πως οι υποδοµές αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα. Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχουν δύο κατευθύνσεις για όλους όσοι παραµείνουν στον καταυλισµό του Κατσικά, µετά την ολοκλήρωση της Παιδόπολης.

Από τη µια πλευρά, αναµένονται στη χώρα από το Κατάρ νέα προκατασκευασµένα σπίτια, κάποια εκ των οποίων θα καταλήξουν στον Κατσικά, και από την άλλη, δροµολογούνται διαδικασίες προκειµένου, µέσω της Ύπατης Αρµοστείας επίσης, να ενοικιαστούν σπίτια για πρόσφυγες.

«Αυτή τη δουλειά ανέλαβα σε συνεργασία µε την Ύπατη Αρµοστεία και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε σταδιακά να ετοιµάσουµε την Παιδόπολη -περίπου οι µισοί θα µεταφερθούν εκεί. Τους άλλους θα τους εγκαταστήσουµε σε προκατασκευασµένα σπίτια που περιµένουµε να έρθουν από εξωτερικό, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης», σηµείωσε ο κ. Φίλιος.

Παράλληλα η Ύπατη Αρµοστεία, σε συνεργασία µε τον δήµο Ιωαννιτών, όπως ανέφερε ο αντιδήµαρχος Π. Κολόκας σε συνέντευξη τύπου µαζί µε τον κ. Buono, έχει κάνει τις πρώτες επαφές, προκειµένου να τεθούν τα κριτήρια και να καταγραφούν πιθανά κτίρια που µπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και µετανάστες, καθώς και για τη συλλογή πληροφοριών για τη διαθεσιµότητα διαµερισµάτων, µε συγκεκριµένα επίσης κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισµός.

Εξάλλου, όπως διευκρίνισε ο κ. Κολόκας, όλα τα ζητήµατα, όπως και οι τιµές µίσθωσης, πρέπει να εγκριθούν από την Ύπατη Αρµοστεία η οποία και θα χρηµατοδοτήσει την εγκατάσταση των προσφύγων.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Στο µεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για το αποχετευτικό, από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία µε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam, η οποία χρηµατοδοτείται για την υλοποίηση έργων υγιεινής και καθαριότητας.

Σύµφωνα µε την εκπρόσωπο της οργάνωσης Nicol Slootweg, εντός της εβδοµάδας αναµένονται νέες ντουζιέρες και χηµικές τουαλέτες, ενώ στόχος είναι και η βελτίωση των σκηνών, ώστε να µην ξαπλώνουν οι άνθρωποι στο έδαφος.

Πέρα από τις παρεµβάσεις µικρής κλίµακας, πάντως, στόχος είναι να υπάρξουν σηµαντικές βελτιώσεις στις υποδοµές, αλλά και δράσεις για την ενσωµάτωση των προσφύγων και µεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλιος, ένα από τα άµεσα ζητήµατα είναι η προετοιµασία για τη σχολική ενσωµάτωση, προσφυγόπουλων, σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο, όπως και η συνεργασία µε τα νοσοκοµεία και τους άλλους φορείς για θέµατα υγείας. «Ένα ακόµη θέµα είναι να τους συνδέσουµε όσο γίνεται µε τη ζωή της πόλης. Δεν ξέρουµε ποιο θα είναι το µέλλον των ανθρώπων αυτών, µπορεί να µείνουν έξι µήνες, µπορεί να µείνουν ένα χρόνο, µπορεί και περισσότερο. Όλα εξαρτώνται από τη στάση των υπολοίπων κρατών µελών της Ευρώπης και τον ρυθµό απορρόφησης των 55.000 περίπου προσφύγων και µεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Περίπου οι µισοί θα παραµείνουν. Κύριο µέληµα να επανενώσουµε οικογένειες και να υπάρξει µέριµνα για τα 1000 παιδιά περίπου πανελλαδικά, που είναι ασυνόδευτα. Αυτό είναι κυρίαρχο, γιατί ξέρετε ότι πολλά µπορούν να συµβούν, αυτά είναι πολύ λεπτά ζητήµατα», σηµείωσε, ενώ πρόσθεσε πως βελτίωση πρέπει να υπάρξει και στο θέµα της σίτισης.

«Περιµένουµε ειδικές οδηγίες στη συνέχεια και από την Ύπατη Αρµοστεία και από το υπουργείο. Σε συνεργασία µε τον Στρατό, την Περιφέρεια, το Δήµο, την Εκκλησία, το Πανεπιστήµιο και τις ΜΚΟ, µε την καθεµία να έχει αναλάβει κάτι διαφορετικό, θα συντονιστούµε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Θα κάνουµε καλύτερα βήµατα, σιγά-σιγά», κατέληξε ο κ. Φίλιος.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΠΡΟΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Παρ’ ότι οι πρόσφυγες και µετανάστες βρίσκονται ήδη αρκετούς µήνες στην Ήπειρο, ενώ κάποιοι εξ αυτών πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, η διαδικασία προκαταγραφής, προκειµένου να προχωρήσουν οι αιτήσεις ασύλου, έχει ξεκινήσει µόνο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, εντός του Ιουλίου, σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρµοστείας, κ. Buono, κλιµάκια καταγραφής θα βρεθούν στον Κατσικά και στις υπόλοιπες δοµές.

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, προκειµένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν χωρισµένες οικογένειες και να εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου.

«Η προκαταγραφή είναι µια διαδικασία που γίνεται µε ευθύνη της κυβέρνησης και η Ύπατη Αρµοστεία τη στηρίζει και µάλιστα έχει διαθέσει αρκετό προσωπικό γι' αυτόν τον σκοπό. Μετά την προκαταγραφή, θα ακολουθήσει η διαδικασία της συνέντευξης και στη συνέχεια θα υπάρξει η απόφαση για τη χορήγηση ή όχι ασύλου», σηµείωσε ο κ. Buono, επισηµαίνοντας πως δε θεωρεί ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία. Κατά καιρούς πάντως, οι εκπρόσωποι των προσφύγων στον Κατσικά κυρίως, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος έχουν ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας του Γραφείου Ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου