Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Στα Γιάννενα δυο μαγαζιά κλείνουν, ένα ανοίγει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία…

ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!
✔ Λουκέτο έβαλαν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις στην Γιαννιώτικη αγορά τα 2 ½ τελευταία χρόνια • Ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα, τα έξοδα έχουν εκτοξευθεί, λένε οι έμποροι…
✔ Μόνο τον Απρίλιο η Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων προχώρησε σε 5.180 κατασχέσεις λογαριασμών και 12.935 το α’ τετράμηνο του 2016...

• Η κάποτε ανθούσα Γιαννιώτικη αγορά, τα τελευταία χρόνια κλονίζεται συθέμελα. Το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα - και το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται – έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην τοπική αγορά, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να είναι σχεδόν μονόδρομος!
Δυο χιλιάδες και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια, λόγω της εξοντωτικής φορολογίας, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και της ασφυκτικής μείωσης των πωλήσεων. 

Περισσότερα τα έξοδα!
Μια πραγματικότητα που την αντιλαμβάνεται κανείς χωρίς να δει τα επίσημα στοιχεία, αλλά κάνοντας μια βόλτα στην αγορά και συνομιλώντας με όσους… θαρραλέους έχουν παραμείνει και το παλεύουν ακόμη. «Δεν θα αντέξουμε για πολύ, η κατανάλωση έπεσε έως και 80%», λέει στον «Π.Λ.» παλιός έμπορος που κρατά το μαγαζί του ακόμη ανοιχτό μαζί με την γυναίκα του, χωρίς υπάλληλο. Και αναρωτήθηκε «τι να πρωτοπληρώσεις, ασφαλιστικά, φορολογία, ή τα ανελαστικά έξοδα που έχει ένα κατάστημα, όταν ο τζίρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βουτιά;».

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, το 2014 έκλεισαν 1.154 επιχειρήσεις, το 2015 704 και το διάστημα από 1.2.2016 μέχρι 9 Ιουνίου 2016 έκλεισαν 182. Επλήγησαν ιδιαίτερα οι κατασκευαστικές εταιρίες και όλα τα συναφή επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, μπετατζήδες κλπ.), εμπορικά καταστήματα με είδη ένδυσης, καταστήματα με είδη οικιακής χρήσεως, καταστήματα υποδημάτων, γραφεία αγοραπωλησίας ακινήτων, περίπτερα, γραφεία ασφαλειών, κρεοπωλεία κ.α.
Αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης είναι να αυξηθούν κατά πολύ τα ποσοστά ανεργίας, ιδίως των νέων.

Δυσοίωνο το κλίμα
Επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι και μετά τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσχέρειες στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων δυσβάστακτων φορολογικών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου, θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους!
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δεδομένο ότι θα πλήξει καίρια την οικονομία των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

Άνοιξαν 1.061…
Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, στο διάστημα των δυόμιση τελευταίων ετών, λειτούργησαν 1.061 μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα το 2014 άνοιξαν 639 καταστήματα, 313 το 2015 και κατά το διάστημα από 1.2.2016 μέχρι 9 Ιουνίου 2016 άνοιξαν 109 καταστήματα. Τα περισσότερα που λειτούργησαν παρέχουν υπηρεσίες γευμάτων και ποτών (ουζερί) ή υπηρεσίες καφενείου. Λειτούργησαν επίσης φροντιστήρια, καταστήματα λιανικού εμπορίου υποδημάτων, ραπτικής κ.α.

Δεν βγαίνουν!
Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν στα Γιάννενα έχουν να κάνουν με υπηρεσίες εστίασης και κυρίως καφετέριες, δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας και της επιβίωσης. Οι εποχές έχουν αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι δεκάδες καφετέριες που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο της πόλης να ξεκινούν με… φόρα, σχετικά γρήγορα όμως το σκηνικό αλλάζει. Οι φοιτητές έχουν περιορίσει κατά πολύ τα έξοδά τους, ενώ υπάρχει και υπερπληθώρα τέτοιων καταστημάτων, με αποτέλεσμα ο τζίρος να μην είναι ικανός να καλύψει τα μεγάλα έξοδα που προκύπτουν.

«Βροχή» οι κατασχέσεις!
Την ίδια ώρα, «βροχή» πέφτουν οι κατασχέσεις καταθέσεων από την Εφορία, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες φορολογούμενους και επαγγελματίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων μόνο τον Απρίλιο προχώρησε σε 5.180 (!) τραπεζικές κατασχέσεις, ενώ το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2016 άγγιξαν τις 13.000 (12.935).
Σε πανελλαδικό επίπεδο, πέρυσι μέσα στις πρώτες 100 εργάσιμες ημέρες του χρόνου οι Εφορίες είχαν προχωρήσει σε 333.000 κατασχέσεις, ενώ εφέτος στο ίδιο διάστημα οι κατασχέσεις από τους λογαριασμούς ξεπέρασαν τις 428.000. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι Εφορίες μέσα στο 8ωρο λειτουργίας τους κατάσχουν κάθε ημέρα χρήματα από 4.300 λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου!

Πολλές οι υποχρεώσεις 
Στο μεταξύ, η σημερινή ασφυκτική κατάσταση δεν φαίνεται ν’ αλλάζει σύντομα, αφού μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. 
Το ημερολόγιο της Εφορίας μέχρι τέλος του έτους είναι ιδιαίτερα πιεστικό για τους πολίτες, αφού:
- Τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2016. 
- Τέλος Αυγούστου έρχεται η πρώτη «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ και 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο TAXIS το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν.
- Τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και επιχειρήσεις και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
- Τέλος Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.
- Τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος.
- Τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου