Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για αυτοδιαχειριζόμενη ανακύκλωση

Έρχεται το καλοκαίρι και χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες από αλουμίνιο θα ξοδευτούν στα πανηγύρια και τις διάφορες εκδηλώσεις και θα πεταχτούν - άγνωστο που - καθώς η ανακύκλωση στο Πωγώνι και τη Ζίτσα παραμένει μια παραμελημένη υπόθεση. Παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικό εγχείρημα αυτοοργάνωσης για την ανακύκλωση σε συνεργασία και με το Δήμο από τη Μύκονο. Μήπως κάτι χρειάζεται να γίνει και στα μέρη μας;...
Ο Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ολοκληρωμένη εφαρμογή της ανακύκλωσης και την αξιοποίηση της ενέργειας που μπορεί να παράγεται στο νησί της Μυκόνου προς όφελος αποκλειστικώς του κοινωνικού συνόλου και προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας

Απαρτίζεται από κατοίκους του νησιού, μακριά από κόμματα ή άλλου είδους εξαρτήσεις, με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Μυκόνου.

Ως Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά, με 180 πολίτες-μέλη που αυξάνονται καθημερινά προλειαίνοντας, ελπίζουμε, το έδαφος για την εμπέδωση της ανακύκλωσης ως στάση ζωής και την προστασία των κοινών αγαθών σαν απαράβατο όρο για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Η βασική αιτία ίδρυσης του Συνεταιρισμού ΜΟΙΚΟΝΟΣ αποτελεί η αδιαφορία των διοικούντων τον Δήμο Μυκονίων να πράξουν τα δέοντα ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί – αποτελεί δε κοινή παραδοχή ότι η ανακύκλωση στην πηγή αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση που όχι μόνο προστατεύει έναν τόπο από την διαρκή μόλυνση των ανεξέλεγκτων απορριμμάτων αλλά μπορεί να αποφέρει και έσοδα στους δήμους προσφέροντας τους ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη των συλλογικών αναγκών εν μέσω κρίσης.

Τα δυο σημαντικότερα οφέλη είναι:

Η άμεση μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ

Τα έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και επιπλέον η επιδότηση για την ανακύκλωση από την ΕΕΑΑ.

Ο Αστικός Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ ανακοινώνει την έγκριση της τριμερούς σύμβασης του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ, του Δήμου Μυκονίων και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκονίων και με σκοπό την ανακύκλωση με διαλογή στην οικία και στον χώρο εργασίας.

Θεωρούμε θετική την απόφαση προς την κατεύθυνση που στοχεύει ο ΜοίκοΝΟΣ δηλαδή στην διαχείριση των απορριμμάτων σε δημοτικό επίπεδο με κεντρικό άξονα την διαλογή στην πηγή και αποτελεί σημαντικό βήμα υπέρ των προσπαθειών του συνεταιρισμού στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αποτελεί δε, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Δήμους σε συνεργασία με συλλογικότητες πολιτών και φορείς της τοπικής κοινωνίας να τους αποδοθεί από τη ΕΕΑΑ το ποσοστό από τον φόρο (τέλος ανακύκλωσης) που όλοι μας πληρώνουμε για την κατανάλωση καθημερινών προϊόντων και ο οποίος φόρος προορίζεται για την προώθηση τέτοιων δράσεων που προάγουν την ιδέα της ανακύκλωσης με σύγχρονες πρακτικές. 

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά πανελλαδικώς που επιτυγχάνεται μια τέτοια συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα, αφού αποδεικνύεται καθημερινά η αποτυχία της ανακύκλωσης σε ένα κάδο.

Επίσης, για όσους διατείνονται ότι το εγχείρημα δεν είναι βιώσιμο να υπενθυμίσουμε καταρχήν ότι ο Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ έχει καλυμμένες όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις, είναι πλήρως νομότυπος με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, λειτουργεί με διαφάνεια, δημιουργεί θέσεις εργασίας, έχει επενδύσει σε εξοπλισμό (πρέσα, παλετοφόρα, φορτηγό) και συνεχίζει να επενδύει (κάδοι ανακύκλωσης σε σχολεία), είναι ο μόνος οργανισμός που ανακυκλώνει στην Μύκονο με 11 διαφορετικά υλικά, συμβάλει στην καθαρή εικόνα του νησιού – και όλα αυτά μόνο με τα έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, την σημαντική βοήθεια των κατοίκων της Μυκόνου και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δημοτικού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου