Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

«Λευκός καπνός» από… σκουπίδια

​Μετά από αρκετή καθυστέρηση, υπογράφηκε η πολυπόθητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ...
Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Είχε προηγηθεί μία μέρα πριν συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Φλαμπουράρη. Η μονάδα ΣΔΙΤ της Ηπείρου γίνεται επί της ουσίας η δεύτερη που παίρνει το «πράσινο φως», μετά την αντίστοιχη μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας.

Από δω και πέρα, η Περιφέρεια Ηπείρου περιμένει το ΦΕΚ για τη ΣΜΠΕ για να ακολουθήσει η έγκριση του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο τελευταίος λόγος ανήκει βέβαια στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να εξετάσει τη σύμβαση ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας και του προσωρινού αναδόχου (ΤΕΡΝΑ).

Η μονάδα έχει σχεδιαστεί ώστε να επεξεργάζεται το λιγότερο 72.000 τόνους/ετησίως σύμμεικτα απόβλητα και 8.000 τόνους/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (με χωριστή γραμμή επεξεργασίας), με μέγιστη συνολική δυναμικότητα τους 105.000 τόνους/έτος.

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει η μονάδα, είναι η μηχανική ανακύκλωση για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί) και αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος για την παραγωγή κομπόστ. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μονάδας, θα ανακτάται το 60% των ανακυκλώσιμων υλικών που εισέρχονται, ενώ θα οδηγείται σε ταφή στους ΧΥΤΥ της Περιφέρειας έως το 32% των σύμμεικτων απορριμμάτων. Όλα τα κτίρια της μονάδας θα είναι κλειστά και θα λειτουργούν σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος των οσμών.

Στα οικονομικά της υπόθεσης, η τιμή εισόδου στο εργοστάσιο θα διαμορφωθεί στα 41,8% ευρώ ανά τόνο. Το κόστος δε κατασκευής υπολογίζεται στα 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει από τον ιδιώτη. Η μονάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη σε 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής συζητήθηκαν και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων, με τους αρμόδιους υπουργούς να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από τους δήμους των αντίστοιχων Περιφερειών. Ειδικά στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια, τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. «Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα, μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Φλαμπουράρη. 

ΒΑΡΒAΡΑ ΑΓΓΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου