Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ο περιηγητισμός στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα - Τα Γιάννενα στα χνάρια των Περιηγητών (51 εικόνες από τα Γιάννινα του 19ου αιώνα)

Ο περιηγητισμός δεν είναι ασφαλώς φαινόμενο του 19ου αιώνα μόνο. Από την αρχαιότητα ο Παυσανίας δίδαξε τον τρόπο καταγραφής των εντυπώσεων και διαπιστώσεων των ανήσυχων και ακούραστων οδοιπόρων, που δεν έλειψαν από καμιά περίοδο. Οι ξένοι περιηγητές άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα από τις αρχές του 14ου αιώνα...
Πολλοί από τους ξένους ταξιδιώτες ήταν όχι μόνον ελληνολάτρεις, επιστήμονες, ποιητές, συγγραφείς, γεωγράφοι, διπλωμάτες, αλλά συγχρόνως ήταν και επιδέξιοι καλλιτέχνες που άφησαν έξοχα έργα, χαρακτικά κυρίως, που αποτελούν ανεκτίμητες πηγές για τη γνώση της Ελλάδας και της Ανατολής γενικότερα στα χρόνια του περιηγητισμού. Οι άνθρωποι αυτού φιλοτέχνησαν χιλιάδες πίνακες εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας, που τους ενσωμάτωσαν στις εκδόσεις τους ή εξέθεσαν σε μεγάλες αίθουσες τέχνης της εποχής τους. Σήμερα στους συλλεκτικούς κύκλους της Ευρώπης τα μοναδικά αυτά έργα, σπανιώτατα ήδη, είναι περιζήτητα.
Τα Γιάννενα, στις αρχές του 19ου αιώνα, βρέθηκαν στο προσκήνιο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, αφού οι αναφορές των περιηγητών σ` αυτά είναι συχνότατες. Σ` αυτό συνετέλεσαν και η πνευματική και οικονομική της ανάπτυξη. Οι λεγόμενες "Μεγάλες Δυνάμεις" της εποχής εκείνης (Ρωσία, Αυστρία, Γαλλία και Αγγλία) ίδρυσαν προξενεία στα Γιάννενα, ενώ η παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων (εμπόρων, περιηγητών, πολιτικών, στρατιωτικών, ακόμη και μυστικών πρακτόρων) τα ανέδειξε σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Ήταν όμως αυτό αρκετό για να προσελκύσουν τα Γιάννενα την προσοχή των ξένων περιηγητών του 19ου αιώνα;
Ο σημαντικότερος λόγος της προσέλευσης των ξένων περιηγητών στην ηπειρωτική πρωτεύουσα ήταν, δίχως άλλο, η καταλυτική παρουσία του Αλή Πασά. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη των Ιωαννίνων δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να απαλλαγεί από τη σκιά του μέχρι και σήμερα ακόμη.
Όπως αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Παπασταύρου στο λεύκωμά του Τα Γιάννενα του 19ου αιώνα όπως τα περιέγραψαν και τα απεικόνισαν οι ξένοι περιηγητές, "η πορεία του περιηγητισμού συνεχίστηκε, φθίνουσα όμως, καθ` όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.Η δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, η παρακμή και η διαφαινόμενη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η βελτίωση των μέσων συγκοινωνίας και επικοινωνίας, μείωσαν και σταδιακά εξαφάνισαν τη γοητεία της πρωτόγονης , περιπετειώδους, τολμηρής αλλά και επικίνδυνης περιήγησης".

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΔΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τα Γιάννενα στα χνάρια των Περιηγητών







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου