Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Oλοταχώς στον "γκρεμό"!

Έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάτσια από την παράταξη του Δημήτρη Ντότη – Κάνει λόγο για “ κατάπτωση και αποσύνθεση ” - Θέτει σειρά ερωτημάτων.
Όπως τονίζει: «Πλέον έχουν πειστεί και οι πιο δύσπιστοι συνδημότες μας, ότι η δημοτική αρχή έχει μεταβληθεί σε απλό παρατηρητή των τοπικών εξελίξεων και έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εναπομείναντες κάτοικοι του Δήμου μας. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται» 
Η νευρική αντίδρασή της στις...

διαμαρτυρίες των δημοτών στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και η επίδειξη μιας αντιδημοκρατικής, ολοκληρωτικής νοοτροπίας απέναντι σε όσους της ασκούν κριτική, είναι δείγμα κατάπτωσης και αποσύνθεσης. 
Και το κακό δεν είναι ότι ολοταχώς στον «γκρεμό» αλλά ότι μαζί της συμπαρασύρει τον Δήμο και τους δημότες του.
Και μέγιστη ευθύνη φέρει γιατί δεν αντιδρά και αντίθετα συνηγορεί και ανέχεται, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάτσιας.

Πιο συγκεκριμένα η παράταξη τονίζει:
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 15/6/2016 η δημοτική μας Παράταξη έθεσε πλειάδα ζητημάτων. Μεταξύ άλλων:

Από τον επικεφαλή της δημοτικής κίνησης Δημήτρη Ντότη ζητήθηκε:
1) Ενημέρωση για την άσκοπη χρήση των οχημάτων του Δήμου τόσο από τους αντιδημάρχους όσο και από τον Δήμαρχο. Η απάντηση σχετικά με το θέμα:εργασία ανευ ωραρίου νυχθημερόν. Αλήθεια γιατί ο αντιδήμαρχος κύριος Γκόγκος δεν χρησιμοποιεί όχημα του δήμου κάτι που είναι προς τιμήν του για την εργασία που προσφέρει:
2) Ενημέρωση για το θέμα του εκτροφείου θηραμάτων του κυρίου Κούρου. Αυτή τη στιγμή το θέμα έχει ακολουθήσει τη νομική οδό με αποτέλεσμα ο δήμος να έχει οικονομικές απώλειες και ο επιχειρηματίας να μην μπορεί να δραστηριοποιηθεί σωστά εξαιτίας κυρίως των κακών χειρισμών εκ μέρους της Δημοτικής αρχής. Ο Δήμαρχος φυσικά δεν αναφέρθηκε καθόλου στο δικαστήριο και δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αφού παρέπεμψε τον Δημήτρη Ντότη σε ενημέρωση από τους δικούς του δημοτικούς συμβούλους 
3) Η κατάσταση των δρόμων στα χωριά μας όπου η διάβαση είναι απροσπέλαστη λόγω κλαδιών και κατεστραμένου οδοστρώματος (ενδεικτικά έγινε αναφορά στο Βασιλικό). Η απάντηση εκ μέρους του Δημάρχου: “ Ανάξιο λόγου το πρόβλημα – πρόκειται για κανά δυό λακούβες “
4) Η μη τήρηση των όρων από τους υλοτόμους. Οι κάτοικοι του Μαυρονόρους διαμαρτύρονται έντονα ότι τα μουλάρια των υλοτόμων ανεπιτήρητα καταστρέφουν ιδιωτικά αγροκτήματα και κοινοτικές περιουσίες και ότι βρίσκονται εκεί διαρκώς παρά την απαγόρευση της παρουσίας τους κατά τη διάρκεια της ξύλευσης. Η δημοτική αρχή αφού αρχικά λογόφερε με τους συνδημότες μας από το Μαυρονόρος εκφράζοντας ασύστολα ψέμματα στο τέλος τους επέδειξε ως λύση την νομική οδό προτρέποντας τους σε ιδιωτικές μηνύσεις και επέρριψε την ευθύνη στον κύριο Τόπουλο ο οποίος επεσήμανε ότι ένα τέτοιο θέμα δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται αφού χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες μπορούσε να λυθεί εν τη γεννέση του

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τόπουλος, κατέθεσε τις παρακάτω επερωτήσεις:

1.Για ποιο λόγο η δημοτική αρχή έχει καταργήσει σιωπηρά και αυθαίρετα την επέτειο της 9ης Μαΐου κατά την οποία τιμούνταν με μια λιτή τελετή στο χάνι Δελβινακίου οι αγώνες και τα θύματα της ακριτικής και πολύπαθης περιοχής του Πωγωνίου εναντίον της ιταλικής εισβολής,της γερμανικής κατοχής και γενικότερα των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού, υποβαθμίζοντας την με το να την εντάξει στις παράλληλες εκδηλώσεις των Καλπακείων;
Επισημαίνουμε ότι η εκδήλωση είχε καθιερωθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Δελβινακίου, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή θα έπρεπε να γίνει με νέα αιτιολογημένη απόφαση του Δήμου Πωγωνίου καθολικού διαδόχου του πρώην Δήμου Δελβινακίου.

2. Παρατηρείται το φαινόμενο οι βεβαιωτικοί κατάλογοι για το νερό να αναρτώνται στα κατά τόπους καταστήματα σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Αποτέλεσμα οι δημότες μας να μην ενημερώνονται έγκαιρα για τα οφειλόμενα στο Δήμο και να επιβαρύνονται με πρόστιμα λόγω της μη έγκαιρης εξόφλησης αλλά και με ποσά τα οποία διογκώνονται με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Στο Δήμο δε να παρατηρείται πολύ μεγάλη καθυστέρηση ίσως μάλιστα και απώλεια εσόδων.

Ζητούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως τις ημερομηνίες ανάρτησης των βεβαιωτικών καταλόγων ανά κοινότητα όπως και το λόγο για τον οποίο υφίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια το δημοτών μας ως προς την εξόφληση των οφειλών τους αλλά και την απώλεια εσόδων για το Δήμο μας.

Ακόμη ο κ. Τόπουλος κατέθεσε σειρά προτάσεων:
Επειδή το δημοτικό συμβούλιο ενός Δήμου είναι το ανώτατο όργανο, αλλά και ο καθρέφτης της εύρυθμης λειτουργίας του.
Επειδή κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει καθήκον να εκφράζει τη γνώμη του και να ψηφίζει με απόλυτη ελευθερία, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών και κατοίκων του δήμου.
Επειδή κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει καθήκον να μεριμνά κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης.
Επειδή πάμπολλες φορές έχουν Καταστρατηγηθεί οι παραπάνω αρχές και έχει υποβαθμιστεί η λειτουργία του δημοτικού μας συμβουλίου, με ευθύνη θα έλεγα και δική μας,της αντιπολίτευσης δηλ. Προτείνω να συντάξουμε επιτέλους έναν κανονισμό λειτουργίας βασισμένο βέβαια στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας αλλά εμπλουτισμένο και με προτάσεις από όλους μας ούτως ώστε εφαρμόζοντας τον να αναβαθμίσουμε τις συνεδριάσεις μας αλλά και τον πολιτικό μας πολιτισμό.
Προτείνω λοιπόν να ορίσουμε μία επιτροπή από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου η οποία θα εισηγηθεί τον κανονισμό λειτουργίας τον οποίο θα συζητήσουμε σε ειδική συνεδρίαση.

Η δεύτερη πρόταση έχει σχέση με την ανάρτηση των θεμάτων που συζητούνται στα δημοτικά συμβούλια τις αμέσως επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του Δήμου. Θα ήταν σκόπιμο να αναρτώνται μαζί και περιλήψεις των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ώστε να εξασφαλίζεται έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών μας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσώνης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές στο δήμο και τη λειτουργία των τραπεζών, την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο κτήριο του ειρηνοδικείου και απαίτησε μεγαλύτερο συντονισμό στον καθαρισμό των κάδων απορριμάτων.

Αυτό που ωστόσο προκάλεσε εντύπωση στο δημοτικό συμβούλιο και σαφώς αξίζει να σημειωθεί είναι η τροπή που είχε το θέμα των αδέσποτων σκυλιών ύστερα από διαμαρτυρία και παράπονα που εκφράστηκαν από την κυρία Ευαγγελία Σιούτη, κάτοικο της Βήσσανης εκ μέρους όλων των συγχωριανών της.
Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν λεκτικά τους δημότες με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο;
Ο κύριος Λίτσας μπορεί να φωνάζει σε δημότη «θα βγεις έξω ή να σηκωθώ να σε πετάξω εγώ έξω;»
Μπορεί ο πρόεδρος του Δελβινακίου κύριος Σμπόνιας και ο πρόεδρος του Κερασόβου κύριος Σούλιος να μιλούν με επιθετικό τόνο εναντίον των πολιτών που το μόνο που ζήτησαν ήταν καλύτερη συμπεριφορά και αντιμετώπιση απ' τη δημοτική αρχή;

Κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου είστε ευχαριστημένος με την εξέλιξη του συμβουλίου και την άσκηση των καθηκόντων σας κατά τη διάρκειά του;

Eπιστολή αναγνώστη στο Eνημερωτικό Βήμα - "Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι": Κάντε αντιπολίτευση!

Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό τις κινήσεις της δημοτικής κίνησης και πράγματι πιστεύω ότι άρχισε να επιτελεί το σκοπό που της έταξαν οι ψηφοφόροι, δηλαδή της αντιπολίτευσης στο δήμο.
Όμως παρατηρώ ότι σε ορισμένα ζητήματα που απασχολούν πολλούς δημότες, η παρέμβαση της ηγεσίας και των στελεχών της κίνησης να είναι υποτονική. Αναφέρω ενδεικτικά τα παρακάτω:
1) Η μη μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Δολιανών και η έλλειψη αντίδρασης απ’ τη δημοτική αρχή.
2) Η ανεπαρκής προετοιμασία εν’ όψει Καλοκαιριού (πολιτική προστασία).
3) Η υπολειτουργία του Βοήθεια στο Σπίτι σε ορισμένες δημοτικές ενότητες, όπως αυτή του ΄Ανω Καλαμά.
4) Η απασχόληση των εργαζόμενων στις κοινωνικές δομές σε αλλότρια καθήκοντα.
5) O διαχωρισμός των εργαζόμενων σε αρεστούς (που παίρνουν όσες άδειες θέλουν και κάνουν ότι θέλουν) και σε μη.
6) Η υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο Δήμο και η εκμετάλλευση αυτών της κοινωφελούς εργασίας.
7) Η κακή λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του ΝΠΔΔ.
8) Ο απολογισμός της εργασίας που προσφέρουν οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου και πόσοι και ποιοι είναι αυτοί.
9) Η χρήση των οχημάτων του Δήμου ως Ι.Χ. των στελεχών της δημοτικής αρχής και η χρήση τους χωρίς εντολές κίνησης.
10) Η έλλειψη επαρκούς ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.
11) Η ανεπαρκής αστυνόμευση.
12) Η ανεπαρκής πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Σε αυτά και σε άλλα πολλά γιατί η αντίδρασή σας κ. αρχηγέ της μείζονος αντιπολίτευσης και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι υποτονική έως ανύπαρκτη;
Περιμένω την απάντησή σας.
Α. Εξαρχος

και η  απάντηση  στην επιστολή του αναγνώστη

Το «Νέο Πωγώνι» δεν υποκαθιστά την «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι», παρότι όπως σωστά αναφέρει ο αναγνώστης-επιστολογράφος, είναι το ενημερωτικό βήμα της, αλλά θεωρεί υποχρέωσή του να απαντήσει άμεσα στην επιστολή, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
1ον) Το «Ν.Π.», με τη δημοσίευση της επιστολής του Α. ΄Εξαρχου (τον οποίο και δεν γνωρίζουμε…) ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με το περιεχόμενό της, αποδεικνύει την διαφορετική νοοτροπία όσων ανήκουμε στη δημοτική παράταξη της «Δύναμης Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι», απ’ τη νοοτροπία που διακατέχει τη δημοτική αρχή και τα στελέχη της. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, στην κριτική (ακόμη και αν είναι άδικη) και στις απόψεις και προτάσεις) των δημοτών.
2ον) Η «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης» ασχολείται με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες του Δήμου μας και για τα περισσότερα απ’ αυτά ανέλαβε δημόσιες πρωτοβουλίες, εξέδωσε ανακοινώσεις και κατέθεσε προτάσεις. Για κάποια άλλα υπήρξαν παρεμβάσεις που θεωρήθηκε πρέπον να μην δημοσιοποιηθούν. Πάντως επαναλαμβάνουμε ότι για όλα τα ζητήματα παίρνουμε θέση εντός και εκτός των θεσμοθετημένων οργάνων, κάτι που πιθανόν να διαφεύγει του επιστολογράφου, όχι από πρόθεση, αλλά πιθανώς από έλλειψη σωστής ή επαρκούς πληροφόρησής του.

Όμως είναι καλοδεχούμενες οι επισημάνσεις του και τα ερωτήματά του, τα οποία λαμβάνουμε απολύτως υπόψη και του υποσχόμαστε ότι σε όσα δεν τον καλύψαμε μέχρι σήμερα, σύντομα θα τον ικανοποιήσουμε πλήρως με τις παρεμβάσεις της δημοτικής κίνησης και φυσικά απ’ τα δημοσιεύματα του «Ν.Π.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου