Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές σε αμπελουργικές εκτάσεις του Δήμου Ζίτσας

Ερώτηση για τις ζημιές σε αμπελουργικές εκτάσεις του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕΝίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Η Ερώτηση αναφέρει:...
«Σοβαρές ζημιές από παγετό στα τέλη Απρίλη προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες του Νομού Ιωαννίνων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ζημιά σε αμπελουργικές εκτάσεις 450 στρεμμάτων. 
Πάνω από το 50% των εκτάσεων αυτών (περίπου 200 στρέμματα) αφορούν τη Ζίτσα μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, με αμπελουργική ζώνη, όπου το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών είναι με μικρό κλήρο. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης λόγω του παγετού και στα παρακείμενα χωριά Πρωτόπαππα, Νεοχώρι.
Οι αμπελουργοί της περιοχής αγωνιούν για τις επιπτώσεις στη σοδειά και στα εισοδήματά τους αφού οι ζημιές έγιναν σε περίοδο ανάπτυξης των βλαστών, ενώ πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση περονόσπορου.
Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ, με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, δημιούργησε αποθεματικό "χαρατσώνοντας" και τους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Επιπλέον, μπαίνουν εμπόδια στην ενασχόληση των μικρομεσαίων παραγωγών με την αμπελουργία, σε μια κατεξοχήν αμπελουργική ζώνη όπως αυτής της Ζίτσας με τον αποχαρακτηρισμό παλιότερων εγκαταλελειμμένων καλλιεργούμενων εκτάσεων ως δασικών. (Το Δασαρχείο απαγορεύει παλιές εκτάσεις που άνηκαν σε μικροκληρούχους να καλλιεργηθούν γιατί χαρακτηρίζονται ως δασικές)
Στα παραπάνω προστίθενται και οι απώλειες στα εισοδήματα των μικρομεσαίων παραγωγών από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που με εργαλείο τη νέα ΚΑΠ εφαρμόζεται και στη χώρα μας, με στόχο το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η άγρια φορολογία και τα χαράτσια, όπως ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο άδικος νόμος του ΕΛΓΑ κ.ά. που επιβλήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε ως αξιωματική αντιπολίτευση, όμως ως κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει, διαιωνίζει μια κατάσταση που οδηγεί σε χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αμπελοκαλλιεργητές για το 100% των ζημιών.
Να παγώσει κάθε οφειλή (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών και να απαλλαγούν από τη φετινή ασφαλιστική εισφορά.
Να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση (υπάρχει σχετικό άρθρο 47 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4280/2014 και ισχύει) ώστε εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες από το 1945 έως το 1975 (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες) να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου