Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

10ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ Ιωάννινα 23-25 Ιουνίου 2016, Άλσος

Το Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου (Balkan Anarchist Bookfair) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) το 2003. Έκτοτε πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη των Βαλκανίων. Το 10ο κατά σειρά φεστιβάλ θα γίνει στα Ιωάννινα από 23 έως 25 Ιουνίου 2016.
Σκοπός του φεστιβάλ,...
πέρα από τη διάθεση και ανταλλαγή έντυπου υλικού, είναι να φέρει κοντά συλλογικότητες και άτομα του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού/αυτόνομου χώρου από διαφορετικές χώρες, να ανοίξουν συζητήσεις για θέματα που αφορούν τον κοινωνικό και ταξικό ανταγωνισμό, να γίνει ανταλλαγή ιδεών/πρακτικών/μεθόδων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το τελευταίο διάστημα, τα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου και της ανατολικής Ευρώπης στρατιωτικοποιούνται με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ο εθνικισμός βρίσκει εύφορο έδαφος ανάπτυξής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ανάγκη για επικοινωνία και συντονισμό δομών που προωθούν τη διεθνιστική αλληλεγγύη είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούμε να συμβάλει το φετινό ΒΑΒ.

Στα Ιωάννινα ο α/α/α χώρος έχει έντονη παρουσία για πάνω από μια δεκαετία, με συμμετοχή στους αντιφασιστικούς, αντιμιλιταριστικούς, εργατικούς, φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες. Στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην πανεπιστημιούπολη, δραστηριοποιείται πληθώρα συλλογικοτήτων και λειτουργούν καταλήψεις, κοινωνικά κέντρα και καταλήψεις στέγης.

Η πόλη των Ιωαννίνων έχει μια τυπική βαλκανική ιστορία. Πολυεθνική και πολυθρησκευτική έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνει το μουσουλμανικό της πληθυσμό κατά τις εξαναγκαστικές ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης. Το 1945 η εβραϊκή κοινότητα της πόλης εξολοθρεύεται σχεδόν ολοκληρωτικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πολιτική των καθαρά εθνικών κρατών άφησε στα Ιωάννινα, όπως δυστυχώς και σε άλλους τόπους της Βαλκανικής, το ανεξίτηλο καταστροφικό της σημάδι.

Ελάτε και υποστηρίξτε αυτό το φεστιβάλ με αλληλεγγύη και συμμετοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου