Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Κυκλική Οικονομία στην Ευρώπη: μια νέα ιδέα για την κατανάλωση και την ιδιοκτησία - Κυκλική οικονομία στα Γιάννενα

Η έννοια της κυκλικής οικονοµίας έρχεται να ανταποκριθεί στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη στα πλαίσια της αυξανόµενης πίεσης από την παραγωγή και κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη. Έως τώρα, η οικονοµία λειτουργούσε κυρίως σύµφωνα µε το µοντέλο «παίρνω-φτιάχνω-απορρίπτω» - ένα γραµµικό µοντέλο στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο «τέλος της ωφέλιµης ζωής» του...
Η Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει σε κάθε έναν από τους κρίκους της αλυσίδας αξίας των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο: από τον σχεδιασμό ως την κατανάλωση και την επισκευή, καθώς επίσης στην ανακατασκευή, τη διαχείριση των αποβλήτων και την επιστροφή δευτερευόντων πρώτων υλών στον οικονομικό κύκλο.

Η κυκλική οικονομία θεωρείται ως ένα βιώσιμο σύστημα αποκατάστασης πόρων που έχει σχεδιαστεί με έμπνευση από τους κύκλους της φύσης. Εντός του κύκλου δεν σπαταλιέται τίποτα, η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων γίνεται συνήθης πρακτική και ο ίδιος ο σχεδιασμός των προϊόντων γίνεται με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Ο Ελβετός Γουόλτερ Στάχελ, ένας από τους ανθρώπους που χάλκευσαν τον όρο «κυκλική οικονομία» συνδέει την ανάπτυξη μιας τέτοιας οικονομίας με μια νέα θεώρηση της έννοιας της ιδιοκτησίας. «Η ιδιοκτησία έχει νόημα όταν αυξάνει η αξία του αγαθού που κατέχουμε. Η ιδιοκτησία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κάποιου άλλου αναλώσιμου προϊόντος δεν έχει νόημα και για αυτό θα έπρεπε να τα ενοικιάζουμε» έχει υποστηρίξει ο Στάχελ.

Δείτε το video της Κομισιόν για την Κυκλική Οικονομία!


Επιτακτική η ανάγκη ανακύκλωσης των αποβλήτων της περιοχής μας αναφέρει ο Πρόεδρος του Φορέα Στερεών Αποβλήτων Νομού Ιωαννίνων

Οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα καθιερώνουν μια φιλόδοξη και αξιόπιστη μακροπρόθεσμη διαδικασία για τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίησή τους, στη νέα πρόταση οι στόχοι σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των εμποδίων, καθώς και των διαφορετικών συνθηκών στα κράτη μέλη.

Στα βασικά στοιχεία της αναθεωρημένης πρότασης για τα απόβλητα περιλαμβάνονται τα εξής:

– κοινός στόχος για όλη την ΕΕ για την ανακύκλωση του 65% των αστικών αποβλήτων έως το 2030.

– δεσμευτικός στόχος σχετικά με την υγειονομική ταφή για τη μείωση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο 10% κατά το μέγιστο όλων των αποβλήτων ως το 2030.

– απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων καθώς και προώθηση οικονομικών μέτρων αποθάρρυνσης υγειονομικής ταφής.

– κοινός στόχος για όλη την ΕΕ για την ανακύκλωση του 75% των απορριμμάτων συσκευασίας έως το 2030.

Στόχος είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών με αδιαμφισβήτητα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.

Με τα οφέλη της ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων όπως:

1. Μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλέγονται από τους Δήμους και να μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής.

2. Συνεισφορά στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ.) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.

3. Καθαρότερο Περιβάλλον

4. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

5. Προσφορά στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.

6. Θετική συμβολή στην αγοραστική δύναμη των πολιτών

7. Βελτίωση μεγεθών της Εθνικής Οικονομίας

– Έτσι με την ανακύκλωση δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Κατά συνέπεια η ανακύκλωση είναι αναγκαία και επιβάλλεται.

Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου