Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Δριμύ κατηγορώ από τον Δήμαρχο Ζίτσας

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Αποδεικνύει πως αποφασίζει και πάλι για μας χωρίς εμάς. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που επιλέγουν την τακτική «του αποφασίζουμε και διατάζουμε»...
Τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Στην επιστολή του με αποδέκτες τους αναπληρωτές Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο κ. Πλιάκος απευθύνει δριμύ κατηγορώ καθώς, όπως αναφέρει, για άλλη μία φορά οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Και ρωτά ρητορικά «Άραγε ποιοί είναι εκείνοι που προδικάζουν αποφάσεις και μάλιστα...
για λογαριασμό Υπουργών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία καθώς φαίνεται τη θεωρούν σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης;»
Αφήνει αιχμές για τη σκοπιμότητα της επίσπευσης των διαδικασιών στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αναλάβει εκείνο τις παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές και αποκαλύπτει πως αναίτια και χωρίς σαφείς απαντήσεις απορρίφθηκαν προσπάθειες του Δήμου Ζίτσας και φορέων των Ιωαννίνων ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ιδρύματα του εξωτερικού.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας την οποία κοινοποιεί προς τους Βουλευτές Ιωαννίνων, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον ειδικό συνεργάτη του ΥΕΘΑ Λάζαρο Νάτση είναι η ακόλουθη:

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της στο θέμα της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων μας εκπλήσσει δυσάρεστα μετά και την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», όπως αναφέρουν και σχετικά δημοσιεύματα, από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αναλάβει εκείνο τις παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές. Αποδεικνύει έτσι, πως αποφασίζει και πάλι για μας χωρίς εμάς.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που επιλέγουν την τακτική «του αποφασίζουμε και διατάζουμε», και πού αποσκοπούν, καθώς στη συνάντηση που είχαμε στις αρχές Απριλίου (9/04/2016) με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ζίτσας με αντικείμενο συζήτησης τη δημιουργία Κέντρου προσφύγων στην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» είχαμε αποκομίσει άλλη εντύπωση από τις δεσμεύσεις της.

Τότε η Υπουργός δήλωνε: «...σε σχέση με τις εργασίες που θέλουμε να κάνουμε στην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης συζητήσαμε πως θα συμπράξουμε και πως εκ των προτέρων, αφού εξηγήσουμε και συνεννοηθούμε και συμφωνήσουμε για το ποιοι θα μπουν στην Παιδόπολη, τι ακριβώς μέλλον φανταζόμαστε, τόσο εμείς που έχουμε την ευθύνη όλης της περιουσίας των Κέντρων Κοινωνικής Προστασίας, αλλά όσο και η τοπική κοινωνία, γιατί είναι ένα σημαντικό συγκρότημα το οποίο το βλέπουμε να συμβάλλει ενεργά στη ζωή του τόπου».

Τί μεσολάβησε λοιπόν σε διάστημα ενάμιση μήνα και η Αναπληρώτρια Υπουργός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προχώρησε στην παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Άλλωστε η ίδια δήλωνε άγνοια και ήταν έκπληκτη για το περιεχόμενο της επιστολής που είχε αποστείλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 4 Απριλίου και στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο χώρος της Παιδόπολης είχε παραχωρηθεί ήδη από το αρμόδιο Υπουργείο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Εκτός και αν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής είχε προφητικό λόγο.

Άραγε ποιοί είναι εκείνοι που προδικάζουν αποφάσεις και μάλιστα για λογαριασμό Υπουργών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία καθώς φαίνεται τη θεωρούν σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης;
Ειλικρινά δεν κατανοούμε την επίσπευση των διαδικασιών και τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που προσπαθούν ορισμένοι να αποδώσουν ερμηνεύοντας τις εν λόγω ενέργειες. Όταν στην Π.Ε. Ιωαννίνων λειτουργούν ήδη κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με το θέμα γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εργασίες που θα χρειαστούν οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στην πρώην Παιδόπολη απαιτούν και χρόνο και χρήμα. Εκτιμούμε πως το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο είναι η μετατόπιση του προβλήματος από το ένα άκρο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων στο άλλο.

Δεν θα θέλαμε σε καμία των περιπτώσεων να πιστέψουμε τις «κακές γλώσσες» που αποδίδουν τους συγκεκριμένους χειρισμούς σε σκοπιμότητες.

Κύρια, κύριε Υπουργέ,
Ως Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα δεν επαναπαυτήκαμε, ούτε προσπαθήσαμε να ξορκίσουμε «το κακό» μακριά από εμάς. Αλλά σε συνεργασία και με άλλους φορείς των Ιωαννίνων εργαστήκαμε αθόρυβα με στόχο να βρεθεί η βέλτιστη λύση προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους και θα είναι αποδεκτό, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Οι επαφές που είχαμε με ιδρύματα του εξωτερικού μας έκαναν να αισιοδοξούμε για το αποτέλεσμα καθώς είχαμε εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση τόσο για τις εργασίες επισκευής των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου όσο και των λειτουργικών εξόδων που θα ακολουθούσαν με τη λειτουργία των δομών του κέντρου.

Τα οφέλη από αυτή τη συνεργασία ήταν πολλαπλά:
⦁ Αναδεικνύαμε το ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο, με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους και

⦁ Ενισχύαμε την τοπική οικονομία καθώς οι εργασίες επισκευής αλλά και η κάλυψη των καθημερινών αναγκών των φιλοξενούμενων στις δομές θα γινόταν από τις τοπικές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς όμως οι προσπάθειές μας σκόνταψαν σε άγνωστα για εμάς «κέντρα» που φαίνεται πως αποφασίζουν με διαφορετικά κριτήρια από τα δικά μας. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη δική τους τακτική και λογική. Ο καθένας κρίνεται και είναι υπόλογος για τις πράξεις και ενέργειές του. Παραμένουμε πιστοί σε όσα μέχρι σήμερα έχουμε δηλώσει υπηρετώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις επιταγές της τοπικής κοινωνίας».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου