Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Στο υπ. Εθνικής Άμυνας παραχωρήθηκε η Παιδόπολη

Στο υπ. Εθνικής Άμυνας παραχωρήθηκαν οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» στον Άγιο Ιωάννη του Δήμου Ζίτσας, από το υπουργείο Εργασίας, 45 περίπου ημέρες μετά την επίσκεψη στα Ιωάννινα, της αρμόδιας αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Φωτίου...

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πριν από λίγες ημέρες, και αφού είχαν προηγηθεί οι σχετικές αυτοψίες κλιμακίου μηχανικών του υπ. Εργασίας στην Παιδόπολη, το υπ. έκρινε πως δε μπορεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος της ανακατασκευής του κτηρίου προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Η προεκτίμηση του κόστους της παρέμβασης ήταν πιθανότατα ο βασικός λόγος που οδήγησε το υπουργείο σε αλλαγή στάσης και τελικής απόφασης, με αποτέλεσμα να παραχωρήσει το κτήριο στο υπ. Εθνικής Άμυνας. Έτσι, η αρχική αισιοδοξία της κας Φωτίου, ότι το κτήριο δε χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων, επομένως και το κόστος αυτών δε θα ήταν μεγάλο, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. 
«Θα αποδώσουμε στην κοινωνία ένα μεγάλο συγκρότημα, το οποίο σε πρώτη φάση μπορεί να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων με πολλά παιδιά και σε μια δεύτερη φάση άπορες οικογένειες και άλλες δράσεις τις οποίες θα δούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Φωτίου, ενώ τόνισε ότι η δυναμικότητα της Παιδόπολης είναι μεγάλη αν και δεν μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές νούμερο χωρίς να έχει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. 

Ερωτήματα
Τα ερωτήματα που προκύπτουν όμως είναι αρκετά και το κυριότερο όλων έχει να κάνει με το είδος της παραχώρησης εάν δηλαδή πρόκειται για παραχώρηση κυριότητας του κτηρίου ή για παραχώρηση της χρήσης από το υπ. Άμυνας για όσο διάστημα θα υφίσταται το προσφυγικό.
Επίσης θέμα δημιουργείται σχετικά με τη λειτουργία της δομής που πρόκειται να λειτουργήσει μετά τις παρεμβάσεις για να στεγάσει οικογένειες προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Προς αυτήν την κατεύθυνση υπήρχαν άλλωστε και σχετικές διαβεβαιώσεις για την εξεύρεση κονδυλίων, όμως εάν η διαδικασία υλοποιηθεί από το υπ. Άμυνας είναι αμφίβολο, ότι η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί, με δεδομένο, ότι το υπουργείο εφαρμόζει μία διαφορετική τακτική για τη λειτουργία αντίστοιχων δομών σε όλη τη χώρα.

Επιστολή αγωνίας
Κατά την περιήγησή της στην Παιδόπολη, η κα Φωτίου αρκετές φορές ακούστηκε από τις παριστάμενους να εκφράζεται θετικά για την κατάσταση του χώρου, ενώ έκανε ειδικές αναφορές στην καλή σχεδίαση και δόμηση στα κτίρια που αντιπροσωπεύουν τον μοντερνισμό στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. 
Με αφορμή τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του τις τελευταίες ημέρες και αφορούν στην παραχώρηση του κτηρίου στο υπ. Εθνικής Άμυνας, ο δήμαρχος Ζίτσας απέστειλε σχετική επιστολή, με την οποία εκφράζει την αγωνία της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας για το ενδεχόμενο οι παρεμβάσεις που θα εκτελεστούν, να αλλοιώσουν την αρχιτεκτονική του κτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου