Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Απέχουν από την σίτιση οι πρόσφυγες στα Δολιανά - Προτιμούν να φάνε το γρασίδι

Σε πλήρη αποχή από το φαγητό προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι περισσότεροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Μαθητική Εστία των Δολιανών. «Ούτε τα σκυλιά δε μπορούν να φάνε αυτό το φαγητό. Θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας μέχρι να αλλάξει το φαγητό. Προτιμάμε να φάμε το γρασίδι»...
δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους πρόσφυγες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΒΗΜΑ.

Ζήτημα υπάρχει και με τα είδη για τα παιδιά, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες το γάλα δεν επαρκεί, ενώ δε χορηγούνται και πάνες για μωρά.

Η ακραία αυτή μορφή διαμαρτυρίας έχει σχέση με το θέμα της σίτισής τους, με τους πρόσφυγες να κάνουν λόγο για μικρές ποσότητες και κακής ποιότητας φαγητό που τους δίνονται από την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη σίτιση. Οι πρόσφυγες ζητούν την άμεση βελτίωση της σίτισής τους, αναφέροντας πως τα παράπονά τους έχουν εκφραστεί εδώ και πολύ καιρό στους υπεύθυνους του Κέντρου, οι οποίοι παρείχαν διαβεβαιώσεις πως αυτό θα αλλάξει, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα..

Καταγγελίες υπάρχουν και για την ποιότητα του νερού, με κάποιους πρόσφυγες να υποστηρίζουν πως δεν είναι καθαρό και αυτός ήταν και ο λόγος που δέκα παιδιά χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο τις προηγούμενες μέρες.

Το πρόβλημα της επάρκειας του φαγητού αναγνωρίζει και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, λέγοντας πως φυσιολογικό είναι να εκφράζονται και διαμαρτυρίες από τη στιγμή που το φαγητό έρχεται στην περιοχή κατεψυγμένο και αποψύχεται, ωστόσο είπε πως από υγειονομικής πλευράς δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

«Θέλω να πιστεύω πως με το νέο διαγωνισμό θα τους παρέχεται καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερο σε ποσότητα φαγητό, που θα είναι και πιο κοντά στην κουλτούρα τους. Σαν Δήμος δε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όποια προβλήματα υπάρχουν και είναι στο χέρι μας, τα λύνουμε», τόνισε ο κ. Καψάλης, κάνοντας γνωστό πως έχει μεταφέρει το πρόβλημα στο Τοπικό Συντονιστικό, καθώς και πρόταση να λειτουργήσει η κουζίνα που υπάρχει στο Κέντρο, κάτι όμως που προϋποθέτει προσωπικό. «Νομίζω πως θα γίνει κατανοητό και θα μας δοθεί προσωπικό και προμήθειες», ανέφερε, ενώ κατηγορηματικός ήταν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το νερό, από τη στιγμή που από το ίδιο δίκτυο υδρεύεται όλο το χωριό.

Τέλος, ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και με τα είδη για τα παιδιά, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες το γάλα δεν επαρκεί, ενώ δε χορηγούνται και πάνες για μωρά. Κατά τα άλλα οι πρόσφυγες δηλώνουν σχετικά ικανοποιημένοι με τις συνθήκες διαμονής, αναφέροντας ωστόσο πως από την πληροφόρηση που έχουν, σε άλλα Κέντρα είναι καλύτερα.
πηγή

 
Παράλληλα την ακύρωση του διαγωνισμού για την σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό του Κατσικά και στα Δολιανά, επιδιώκουν οι τρεις Γιαννιώτικες εταιρίες που μετείχαν, καθώς έχουν προχωρήσει στη χρήση όλων των ένδικων μέσων.
Και οι τρεις αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση και πριν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές...

Η μοναδική εταιρία που επιλέχθηκε έχει έδρα την Κόρινθο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μαγειρεύει σε πιστοποιημένα εργαστήρια – όπως προέβλεπαν οι όροι του διαγωνισμού- αλλά θα είναι υποχρεωμένη να ζεσταίνει το φαγητό..
Αυτό είναι άγνωστο σε ποιο χώρο θα γίνεται και κατά πόσο ο χώρος αυτός θα είναι εξ ίσου πιστοποιημένος!!!
Το αφεντικό πάντως του catering είναι γνωστός στο πανελλήνιο ως ο... εθνικός καφετζής. Ήταν ο άνθρωπος που κατέβασε ρολά στο καφενείο της Βουλής όταν η κίνηση μειώθηκε λόγω... αγανακτισμένων...

Από εθνικός καφετζής εξελίσσεται σε εθνικός... μπουφετζής, καθώς μέσα από τους διαγωνισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σιτίζει όλο και περισσότερα Κέντρα Προσφύγων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου