Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ανοιχτές πόρτες

Με αφορμή την εκδήλωση ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου στο...
Οινοποιείο της ZOINOS WINERY δόθηκε στα γραφεία της εταιρείας Συνέντευξη Τύπου.


Ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Βαγγέλης Αργύρης αναφέρθηκε στην εκδήλωση σχετικά:
«Πρόκειται για μία εκδήλωση που πραγματοποιείται σε όλα τα οινοποιεία της Β. Ελλάδος και γίνεται για 13η χρονιά. Είναι μία πετυχημένη εκδήλωση που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες – καταναλωτές να γνωρίσουν τα κρασιά – αποστάγματα των περιοχών τους
Θέλω, λοιπόν, να καλέσω όλους τους Γιαννιώτες, να ξεχάσουν για μία μέρα τα προβλήματα της καθημερινότητας και να παρευρεθούν σε αυτή την εκδήλωση την Κυριακή στη Ζίτσα (11:00 – 17:00), όπου θα είναι ανοιχτά όλα τα οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος.
Θα είναι μία ευκαιρία να γευτούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων, με μουσική συντροφιά τον Δημήτρη Υφαντή».
Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στην ταυτότητα της επιχείρησης: «Η ZOINOS WINERY λειτουργεί για 42 χρόνια, είναι η μετεξέλιξη του Οινοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σήμερα είναι μία σύγχρονη εταιρεία που δίνει μάχη στην αγορά».
Ενώ χαρακτηριστικά σχολίασε τις δυσκολίες της αγοράς, της τοπικής αγοράς και την αντίληψη που υπάρχει για τα τοπικά προϊόντα:
«Ζούμε σε μία δύσκολη περιοχή, που παρότι έχει μεγάλες δυνατότητες έχει μικρές παραγωγικές δυνατότητες. Ξεπερνάμε λοιπόν αυτήν μας την αδυναμία με την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας όχι μόνο στο δικό μας οινοποιείο αλλά και στα υπόλοιπα και όχι μόνο στο κρασί αλλά και σε άλλα τοπικά προϊόντα.
Θέλω λοιπόν να τονίσω ότι δεν μπορεί το προϊόν μας να βραβεύεται σε διεθνής διαγωνισμούς, να βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και στην τοπική αγορά να μην μπορείς να το βρεις.
Θέλω να χτυπήσω το καμπανάκι, γιατί καλές είναι οι ξενικές ποικιλίες, αλλά όταν περνάς και μία περίοδο κρίσης,, οι επιχειρήσεις, οι παραγωγοί θα πρέπει να τύχουν και της ανάλογης ανταπόκρισης για να μπορέσουν να συνεχίσουν να βγάζουν ποιοτικά και προσιτά στην τιμή προϊόντα».
Για τα νέα οικονομικά δεδομένα και τις δυσκολίες της αγοράς μίλησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Κατσανάκης Αθανάσιος: «Η εταιρεία μας όχι απλά άντεξε το 2015 αλλά κινήθηκε και ανοδικά, ενώ στην ακόμη πιο δύσκολη χρονιά του 2016 έχει επίσης ξεκινήσει με ανοδική πορεία.
Κοιτάμε πάντα μπροστά. Η εταιρεία ολοκληρώνει επένδυση 1.200.000 €. Με τον νέο εξοπλισμό, την πίστη μας στην ποιότητα, το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο (Ευρώπη, Αμερική, Καναδά) και την συλλογικότητα καταφέραμε να έχουμε μία υγιή εταιρεία (βραβεύεται από το Υπ. Οικονομικών των Ιούνιο για 3η συνεχόμενη χρονιά Diamonds of the Greek Economy 2015) και διεθνώς βραβευμένα προϊόντα. »
Στην ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα της περιοχής της Ζίτσας και της Ντεμπίνας στάθηκε η οινολόγος της ZOINOS WINERY κ. Σίντου Ελένη: «Η αμπελοκαλλιέργεια στην Ήπειρο είναι πολύ παλιά, η περιοχή θεωρείται από τις πιο συναρπαστικές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Στην Ηπειρο, η Ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία έχει αναγνωρίσει τη Ζίτσας ως Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για την λευκή ποικιλία Ντεμπίνα από το 1972, η οποία μαζί με τις άλλες δύο ερυθρές (Βλάχικο και Μπεκάρι) είναι ενδημικές, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού όχι μόνο στις γείτονες χώρες, αλλά ακόμα και σε κοντινές περιφέρειες.
Η Ζίτσα είναι ορεινή αμπελουργική περιοχή, με υψόμετρο 600-700 μ. και χαρακτηρίζεται από την Αμπελουργία Ψυχρού Κλίματος, που δίνει κρασιά φρέσκα με διακριτικά αρώματα, σχετικά χαμηλό αλκοολικό τίτλο και δροσιστική οξύτητα.
Η ZOINOS WINERY συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό παραγωγών και με τη βοήθεια μας παίρνουμε προϊόντα που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών της περιοχής, ενώ στόχος μας είναι η διεύρυνση της αμπελουργικής ζώνης και η εδραίωση των ποικιλιών αυτών.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε κρασιά που διακρίθηκαν διεθνώς όπως έγινε πρόσφατα με το Επιλογές και το Classico, δύο κρασιά που οινοποιούνται μόνο με την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα.
Βραβείο έχει πάρει και το AURELIA, ροζέ αφρώδες κρασί, αποτέλεσμα της οινοποίησης των τριών γηγενών ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι) όπως και το ηπειρώτικο τσίπουρο ΖΗΤΑ, αλλά και το παλαιωμένο τσίπουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου