Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Βλέπει ΕΣΠΑ το Σπίτι του Δεσπότη

«Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ότι το Σπίτι του Δεσπότη είναι ένα αξιόλογο μνημείο και θα πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό», ήταν η δήλωση της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Ευγενίας Γατοπούλου, η οποία δε θέλησε να προκαταλάβει τις αποφάσεις...
της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με την ένταξή του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.


Η αποκατάσταση του μοναδικού πλέον κτιρίου προεπαναστατικής περιόδου, που διασώζεται στην πόλη, πέρα από αίτημα των κατοίκων, αποτελεί και ζητούμενο για τις τοπικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες και μάλιστα, συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες που έθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου, στις προτάσεις της προς το Υπουργείο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η νέα προγραμματική περίοδος αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο, το οποίο επιβάλλεται πλέον και από τις τεράστιες φθορές που έχει υποστεί το σπίτι του Χουσεΐν Μπέη, ενός από τα πιο αξιόλογα δείγματα αστικού ηπειρώτικου αρχοντόσπιτου του τέλους του 18ου αιώνα, από το πέρασμα του χρόνου.
«Θα προσπαθήσουμε στο νέο ΕΣΠΑ να εντάξουμε όσα περισσότερα έργα γίνεται. Το Σπίτι του Δεσπότη είναι ένα αξιόλογο μνημείο το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί. Δεν είμαι εγώ αρμόδια να πω αν θα ενταχθεί ή όχι, γιατί αυτή είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από την Γενική Γραμματεία και την Περιφέρεια. Το βέβαιο είναι ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ενταχθεί όποιο έργο διατίθεται για αξιοποίηση», σημείωσε η κ. Γατοπούλου, για να εξάρει το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη και την συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων και του Υπουργείο Πολιτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την αρχική μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του διατηρητέου μνημείου που είχαν αναθέσει τα Αγαθοεργά καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων (είχε αγοράσει το κτίριο μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων), προκειμένου να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε Μουσείο Χειρογράφων, ενώ ζητούσε και συμπληρωματικές μελέτες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν τελικά τον Ιανουάριο του 2015.
Εφόσον το έργο ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, θα απαιτηθεί επικαιροποίηση της μελέτης, και μετέπειτα θα ανοίξει ο «διάλογος» για την περαιτέρω αξιοποίησή του, με βάση τις προτάσεις που θα υπάρξουν και τις λειτουργικές δυνατότητες του κτιρίου.

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΑ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ

Με αυτοψία στο πάρκο Λιθαρίτσια εξετάζουν την πρόταση ανάπλασης που έχει καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών, τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Με αφορμή την επίσκεψη στα Γιάννενα για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης της Οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, της Διεύθυνσης Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και του Τμήματος Βυζαντινών Μνημείων, συζήτησαν με την Δημοτική Αρχή για την μελέτη και επισκέφθηκαν τον χώρο στα Λιθαρίτσια χθες το απόγευμα. Η μελέτη, όπως ανέφερε η κ. Γατοπούλου, πρόκειται να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, και για το λόγο αυτό τα στελέχη των υπηρεσιών ήθελαν να εξετάσουν τον χώρο πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου