Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Αλογοουρά: Ένα φυτό με πολλά μυστικά!

Ένα ισχυρό φάρμακο, ελιξίριο της ομορφιάς και προϊόν καθαρισμού.
Όλα αυτά ισχύουν για την αλογοουρά (λατινική ονομασία Equisetum arvense), ένα φυτό το οποίο πολλοί θεωρούν λανθασμένα ένα επιβλαβές ζιζάνιο. Παράδοση αιώνων έχει ανακαλύψει πολλές ιατρικές εφαρμογές της, οι οποίες ...
ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την περιοχή στην οποία αναπτύσσεται.

Δεν είναι μόνο κατάλληλο για φυσική θεραπεία, αλλά επίσης χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πιάτων, λείανση και στίλβωση, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό των αρχαιολογικών εκθεμάτων.

Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στις μικρές βελόνες του επικαλυμμένες με πυριτικά άλατα.

Η αλογοουρά είναι ένα από αυτά τα υπέροχα φυτά που θεραπεύει σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, μέσα και έξω, τόσο για την ομορφιά όσο και την υγεία.


Εδραιώνει τα οστά, τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια

Η αλογοουρά περιέχει εξαιρετικά πολύτιμες ενώσεις πυριτίου, μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου, φλαβονοειδή, φυτοστερόλες, γλυκοσίδες, φαινολικά οξέα και ακονιτικό οξύ.

Είναι σε θέση να απορροφήσει μοναδικά τα ορυκτά από το έδαφος, όπως διοξείδιο του πυριτίου, κάτι που δεν βρίσκεται εύκολα σε άλλα φυτά.

Λόγω του μεγάλου μεριδίου των μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, η αλογοουρά θεωρείται ένα φυτό που προσδίδει ιχνοστοιχεία στον οργανισμό.

Συνιστάται για την ανανέωση του ιστού των οστών μετά από τραύμα ή σωματική απασβέστωση.

Μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση που έλαβαν 270 mg εκχύλισμα αλογοουράς κατά τη διάρκεια ενός έτους, βελτίωσαν την οστική πυκνότητα τους.

Άλλες μελέτες προτείνουν ότι οι ενώσεις του πυριτίου από αλογοουρά βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου, τη βελτίωση της ευελιξίας των οστών και την επούλωση των καταγμάτων των οστών. Επίσης ότι βοηθά στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού και των χόνδρων .

Λόγω της αντι-φλεγμονώδους δράσης της είναι επίσης χρήσιμη κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Για το σκοπό αυτό, ένας Ελβετός βοτανολόγος, ο Abbe Küenzi, συνέστησε καθημερινά ένα φλιτζάνι τσάι αλογοουράς κατά τη διάρκεια ενός έτους. Χάρη σε αυτό το τσάι, ο πόνος που προκαλείται από ρευματισμούς και ουρική αρθρίτιδα εξαφανίζεται.

Απελευθερώνει το σώμα του πλεονάζοντος νερού

Η αλογοουρά θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα φυτικά διουρητικά, δεδομένου ότι μπορεί να ενισχύσει την αποβολή του νερού από το σώμα έως και 30 τοις εκατό.

Είναι επίσης ένα στυπτικό φυτό, έτσι είναι εξαιρετικό για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος .

Βοηθάει κατά της φλεγμονής, αιμορραγίας, κυστικής εξέλκωσης, λοιμώξεις και κυστίτιδα.

Ακόμα θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην περίπτωση της φλεγμονής ή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Χρησιμοποιείται επίσης για την τήξη, συρρίκνωση και αφαίρεση πέτρες στα νεφρά .

Συνιστάται ως βοήθημα στην απώλεια βάρους και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Για το σκοπό της απώλειας βάρους, αλογοουρά χρησιμοποιείται σε μορφή τσαγιού.

Σταματά την αιμορραγία και επιταχύνει την επούλωση

Οι τελευταίες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που οι άνθρωποι ξέρουν από καιρό – ότι η αλογοουρά βοηθά στη μείωση της εσωτερικής και εξωτερικής αιμορραγίας και την βαριά έμμηνο ρύση.

Χρησιμοποιείται στην περίπτωση αιμορραγίας από το στόμα, τη μύτη, τα έντερα και της μήτρας.

Βοηθά στη διάρροια, αργή επούλωση πληγών, κρυοπαγήματα και επιπεφυκίτιδα.

Οι αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις της συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και την ταλαιπωρία που προκαλείται από πληγές, τραυματισμούς ή κράμπες της περιόδου.

Για να θεραπεύσει την αιμορραγία, συνιστάται τσάι από αλογοουρά από φρέσκα αποξηραμένα φυτά.

Ακόμα γίνεται χρήση της από άτομα που πάσχουν από:

-απώλεια μνήμης
-αιμορροϊδες
-εμμηνόπαυση
-ουλίτιδα και την αμυγδαλίτιδα
-διαβήτη
-λοιμώξεις του αναπνευστικού
-αναιμία
-καρκίνο των οστών, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του προστάτη

Φυσική θεραπεία για την καλύτερη εμφάνιση

Η αλογοουρά ομορφαίνει και αναζωογονεί το δέρμα, θεραπεύει χρόνιες δερματικές παθήσεις και ενισχύει τα νύχια.

Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για το δέρμα και τη θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής. Ενισχύει τις ρίζες των μαλλιών, εξαλείφει πιτυρίδα, προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών και καταπολεμά την αλωπεκία (απώλεια μαλλιών).

Για εξωτερική περιποίηση των μαλλιών, ανακατεύουμε τέσσερις σταγόνες βάμματος αλογοουράς με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και κάνουμε μασάζ στο κεφάλι για 10 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Τα «μυστήρια» του φυτού: Ανακάλυψαν ότι οι σπόροι του που πηδούν και περπατούν!

Γάλλοι ερευνητές του πανεπιστημίου Joseph Fourier, με επικεφαλής των Δρ. Philippe Marmottant χρησιμοποιώντας κάμερες και μικροσκόπια ανακάλυψαν πώς διασπείρονται οι σπόροι του φυτού Εκουιζέτο (Equisetum), γνωστό καις ως αλογοουρά, πολύκομπο κλπ.

Όπως διαπίστωσαν, οι σπόροι του φυτού έχουν πόδια που τυλίγονται και ισιώνουν όταν αλλάζουν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να σέρνονται ακόμα και να αναπηδούν στο έδαφος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society journal Proceedings B.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις κινήσεις των φυτών καθώς αποτελούν πηγή έμπνευσης για την κατασκευή αυτοκινούμενων συσκευών.


Όταν ο Δρ. Marmottant εξέτασε τους σπόρους στο μικροσκόπιο παρατήρησε την κίνησή τους, ωστόσο μόνο όταν συνδύασε το μικροσκόπιο με μια κάμερα υψηλής ταχύτητας διαπίστωσε πως οι σπόροι «έτρεχαν» και «πηδούσαν».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η κίνηση των σπόρων πυροδοτείται από τέσσερα πόδια ευαίσθητα στους υδρατμούς (ελατήρια), τα οποία τυλίγονται όταν τα επίπεδα υγρασίας μεταβάλλονται.

«Είναι περίπου σαν την περίπτωση των μαλλιών που γίνονται σγουρά όταν έχει υγρασία», ανέφερε ο καθηγητής.

Ωστόσο, τα πόδια των σπόρων του φυτού Εκουιζέτο τυλίγονται και ξετυλίγονται τόσο γρήγορα και δυναμικά, με αποτέλεσμα να κάνουν τους σπόρους να κινούνται.

Τα φυτά του γένους Εκουιζέτο, που παρουσιάστηκαν στη Γη την εποχή των δεινοσαύρων, εξακολουθούν να φύονται σε διάφορες περιοχές της Γης σήμερα.

Το μυστικό τους ήταν μέχρι σήμερα άγνωστο και μόνο η νέα έρευνα κατάφερε να ρίξει φως στους μηχανισμούς της κίνησης τους, εξηγώντας πώς κατάφεραν να επεκταθούν τόσο αποτελεσματικά και να κυριαρχήσουν σε νέα οικοσυστήματα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου