Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ομόφωνη απόφαση ΣΟΚ του Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων μετέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Ζίτσας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Όταν η υποκρισία για τον Καλαμά περισσεύει!
Μετά την σχετική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου και την πρότασή της στους Δήμους που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο για λήψη αντίστοιχων αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, στη χτεσινή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας  το 12ο  θέμα ήταν η "Λύση Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων Προστασίας & Αξιοποίησης Ποταμού Καλαμά (άρθρο 250 Ν. 3463/2006)

Αφορμή; ...

Η μη τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων των Δήμων για τη συνεισφορά τους στο ταμείο του Συνδέσμου

Αιτία; Η έλλειψη οποιασδήποτε δράσης του Συνδέσμου πέρα από παχιά λόγια και η σκοπιμότητα του Δημάρχου Ζίτσας για την προβολή του σαν του μοναδικού που ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για τον Καλαμά.
  
Η Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 08-07-2016.


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου 

Στις αρχές του 2009, δέκα παρακαλάμιοι Δήμοι, με ομόφωνη απόφασή τους σύστησαν Σύνδεσμο, με σκοπό την "προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος- περιβάλλοντος του Καλαμά, όπως και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής".

Πράξεις; Μηδέν.

Μετά τις αλλαγές στους Δήμους το 2014 στο Σύνδεσμο Παρακαλάμιων Δήμων συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας και δηλώνουν πως "στοχεύουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσα από την ανάδειξη του περιβάλλοντος και φυσικά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, που παρουσιάζονται στον ποταμό εδώ και πολλά χρόνια" και αποφασίζουν "μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού, να προχωρήσουν στον έλεγχο των ποιότητας των νερών, με την λειτουργία 17 σταθμών μέτρησης που έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, καθώς επίσης την εκπόνηση χρηματοδοτικής μελέτης"

Πράξεις; Μηδέν.

Το Μάιο του 2015 οι εκπρόσωποι των Δήμων (Ζίτσας, Πωγωνίου, Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών) που συγκροτούν το Σύνδεσμο συνεδρίασαν για την εκλογή του νέου Διοικητικού ΣυμβουλίουΣτη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν υποσχέσεις και ανέλαβαν δέσμευση "να εργαστούν με στόχο να λειτουργήσει ενεργά ο Σύνδεσμος για το σκοπό που συστάθηκε και δεν είναι άλλος από την αειφόρο ανάπτυξη και αξιοποίηση του ποταμού Καλαμά."

Πράξεις; Μηδέν.


Και φτάνουμε στο φετινό καλοκαίρι για να έχουμε την πρώτη "αγωνιστική" πράξη.
Το Δ.Σ. του αποφασίζει τη λύση του Συνδέσμου και προτείνει στους Δήμους που συμμετέχουν σ' αυτόν να πάρουν κι αυτοί με τη σειρά τους την απόφαση της κατάργησης.

Στη χτεσινή συνεδρίαση (8-7-2016) του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος έκανε τη σχετική εισήγηση. Παρουσίασε το πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας του Συνδέσμου, αφού οι Δήμοι που συμμετέχουν δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα τους αναλογούν. 


Επίσης ανέφερε πως μόνο ο Δήμος Ζίτσας έχει συνεισφέρει κάποιο ποσό που παραμένει αναξιοποίητο (σ.σ. μόνο 5.000 από τις 9.750 που υποχρεούται). Είπε ακόμα για τη δημοτική υπάλληλο που απασχολείται στα γραφεία του Συνδέσμου και "κοντεύει να τρελαθεί" γιατί δεν έχει αντικείμενο. Και με περισσό θράσος τόνισε πως "έτσι κι αλλιώς ο Σύνδεσμος δεν έχει κάνει τίποτα" και γι' αυτό μόνος του ο Δήμος Ζίτσας προχωρά στις μετρήσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αφού είναι ο μοναδικός που εννοεί αυτά που λέει κ.λ.π. Καμιά κουβέντα δεν ακούστηκε για την υποχρεωτικότητα των εισφορών εκ μέρους των Δήμων και σε σχετική αναφορά που έγινε για την προβλεπόμενη παρακράτηση από τις επιχορηγήσεις προς τους Δήμους έκανε την ερώτηση: "μα τι θέλετε, να μας κρατήσουν τα λεφτά"; 

Τελικά μετά από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν για την πρόταση και τις παρατηρήσεις για το έργο που (δεν) έχει επιτελέσει ο Σύνδεσμος αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης και η επανεξέταση του θέματος σε ένα μήνα. 

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας που αντιμετωπίζεται το θέμα και τι συμβαίνει σ' αυτή την υπόθεση είναι πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος δεν ήξερε να απαντήσει σε ερώτηση για τους σκοπούς του Συνδέσμου αφού, όπως είπε, "δεν είχε μαζί του το καταστατικό". 

Για την ιστορία στη συνάντηση στην Κληματιά το 2015 για τη συγκρότηση του Δ.Σ. του Συνδέσμου πρόεδρος εξελέγη ομόφωνα ο Δήμαρχος Ζίτσας κ.Μιχάλης Πλιάκος  και αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Φιλιατών κ.Σπύρος Παππάς. Την Εκτελεστική επιτροπή εκτός από το δήμαρχο Ζίτσας την απαρτίζουν ο κ.Παν. Λιάκος (Δ. Ζίτσας) και ο κ.Τάσος Γιούνης (Δ. Πωγωνίου) με αναπληρωματικά μέλη το Δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά και την κ. Ρεγγίνα Δηλλαβέρη (Δ. Ηγουμενίτσας). Το Δήμο Σουλίου εκπροσωπούσε ο κ. Θεόδωρος Μπάτσης.

Να γελάς, να κλαίς, να οργίζεσαι; 
Διαλέγετε και παίρνετε...

Για το θέμα θα επανέλθουμε με νεότερη δημοσίευση γιατί καιρός είναι να αποκαλυφθεί τι συμβαίνει και να δοθούν εξηγήσεις. 
Δεν έγινε γνωστό αν οι υπόλοιποι Δήμοι πήραν κάποια απόφαση ή πότε πρόκειται να συζητήσουν, μιλάμε για εξαιρετικό συντονισμό! Σαν αυτόν που διακρίνει το Σύνδεσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου