Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Τι θα γινόταν αν έμπαινε ολόκληρος ο Καλαμάς στις προστατευόμενες περιοχές Natura;

Αυτή είναι η αντίληψη που έχουν για την "ανάπτυξη" της Ηπείρου. 
Αυτή την αντίληψη βλέπουμε και στα σχέδια του κ. Καψάλη και του κ. Πλιάκου για το Πωγώνι και τη Ζίτσα. 
Ας διαλυθεί το περιβάλλον, ας χαθεί οποιοδήποτε πλεονέκτημα μας δίνει  για μια ήπια ανάπτυξη, ας ξεπουληθούνε όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα, ας εγκαταλείψουμε την περιοχή μας στα αρπακτικά. Φανταστείτε να μπει κι ολόκληρος ο Καλαμάς στις προστατευόμενες περιοχές Νatura...

Nέες, κυρίως θαλάσσιες εκτάσεις, από την Ήπειρο, πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο Natura, σύμφωνα με προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι περιοχές που προτείνει το Υπουργείο είναι οι ακόλουθες:

– επέκταση υφιστάμενης περιοχής στον κάτω ρου του Αράχθου ποταμού

– επέκταση υφιστάμενης περιοχής στην Καμπή Φιλιππιάδας

– την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νότιας Κέρκυρας, Παξών/Αντίπαξων μέχρι τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, έκτασης 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων,

– την επέκταση της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού (300 τετρ. χλμ).

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην προτεινόμενη ένταξη και νέων περιοχών της Ηπείρου στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 εκφράζει με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εκτιμώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος «να μετατραπεί η Ήπειρος σε μουσειακή έκθεση». Σημειωτέον πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ο  κ. Καχριμάνης αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να έχει προηγηθεί ή να έχει προγραμματιστεί κάποια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.


Στην επιστολή του προς το υπουργείο, ο περιφερειάρχης καταγγέλλει καταρχήν την απουσία διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση, ζητά πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών στα περιβαλλοντικά θέματα και σημειώνει ότι για τις ήδη ενταγμένες περιοχές στο δίκτυο Natura δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, με αποτέλεσμα «να έχει γενικευτεί το καθεστώς απραγίας στις περισσότερες από αυτές». Πρόκειται όντως για μια χρόνια παράλειψη της πολιτείας.

Βάσει της πρότασης του υπουργείου, στο νέο δίκτυο αναμένεται να ενταχθούν σχεδόν όλα τα παράλια της Ηπείρου, αλλά και ο ποταμός Λούρος. Ο κ. Καχριμάνης εκτιμά ότι «η ένταξη στο δίκτυο των παραλίων ενδεχομένως να οδηγήσει σε 'πάγωμα' ή και καθυστερήσεις των έργων περιβάλλοντος (βιολογικοί καθαρισμοί και δίκτυα αποχέτευσης), τα οποία έχει προωθήσει προς κατασκευή -με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η Περιφέρεια στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας και ανάδειξης της παράκτιας ζώνης».

Το δίκτυο Natura δεν απαγορεύει, αλλά ρυθμίζει και προσπαθεί να προστατεύσει κάποιους οικότοπους και απειλούμενα είδη, όπως τη θαλάσσια χελώνα. Ενδεχόμενες καθυστερήσεις σε περιβαλλοντικά έργα, όπως είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί, μπορούν να προέλθουν από την ανάγκη εκπόνησης επιπρόσθετων περιβαλλοντικών μελετών για την προστασία των ειδών -κάτι που σαφώς θα οδηγήσει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ο κ.Καχριμάνης, πέραν των παραλίων, εκφράζει και τον προβληματισμό της περιφερειακής αρχής για το ενδεχόμενο ένταξης και του ποταμού Λούρου στο δίκτυο Natura που, κατά την άποψή του, θα απειλήσει τις αγροτικές δραστηριότητες. «Πρόκειται για έναν ποταμό, που πριν χρόνια ήταν πλωτός, ενώ σήμερα είναι σχεδόν αδύνατος ο καθαρισμός της κοίτης του, με επακόλουθο να προκαλούνται προβλήματα και καταστροφές σε παραποτάμιες περιοχές. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε περίπτωση ένταξής του στο δίκτυο Natura, οι δυσκολίες θα πολλαπλασιαστούν και δεν νομίζουμε ότι μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, αλλά και τους αγρότες μας» σημειώνει.

 Η πρόταση ένταξης των Συβότων και της Πέρδικας έχειήδη προκαλέσει την αντίδραση του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος με επιστολή του διατυπώνει την πλήρη αντίθεσή του, αφού θεωρεί ότι η ένταξη της παράλιας περιοχής του Δήμου, θα δυσχεράνει την τουριστική ανάπτυξη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου