Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ομοσπονδία Πωγωνίου: Η παραποίηση της παράδοσης συχνά ξεπερνά κάθε όριο ανοχής!

Πολλοί Σύλλογοι Ηπειρωτών και μη, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στα Γιάννενα (!), στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν χορούς από το ακριτικό Πωγώνι, απευθύνονται σε αδαείς ή ημιμαθείς χοροδιδασκάλους, που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της...

η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Ηπείρου που εδρεύει στην Αθήνα, με αφορμή πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή «Στην υγειά μας» του Σπ. Παπαδόπουλου, όπου η παραποίηση της Πωγωνήσιας φορεσιάς και παράδοσης ξεπέρασε κάθε όριο.
Η ομπόλια, αυτός ο μοναδικός κεφαλόδεσμος στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε όλη τη Βαλκανική, είναι το στολίδι της Πωγωνήσιας, εκεί φαίνεται όλη η αρχοντιά, η δεξιοτεχνία και η ομορφιά της φορεσιάς της.
Εκτός από την παραποιημένη ομπόλια με σκρατς που δένουν σαν κράνη ή άλλες που είναι προδεμένες κατά ένα μέρος και υπάρχει δεύτερο κομμάτι που καλύπτει την προκατασκευή με χρυσά πόσια, βλέπουμε και άλλα στοιχεία παραποίησης, τονίζει η Ομοσπονδία. Κόκκινες φούντες στα ζωνάρια ή στο σιγκούνι, τεράστιους γιακάδες στα πουκάμισα, κοντούς «αλά τούρκα» ντουλαμάδες και άλλα. Βέβαια σε αυτό συμβάλουν και οι λαογραφικοί σύλλογοι που ράβουν, ενοικιάζουν και εμπορεύονται παραδοσιακές φορεσιές, προωθώντάς τες σαν αυθεντικές! Επίσης παρουσιάζονται και Πωγωνήσιοι χοροί, αλλά δυστυχώς με τρόπο ποου χορεύονται σε άλλα μέρη της Ηπείρου!
Και σημειώνει η Ομοσπονδία Πωγωνησίων «υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που μιλούν για την πωγωνήσια φορεσιά ή τους χορούς και τα τραγούδια μας. Το Λύκειο Ελληνίδων έχει εκδόσει ημερολόγιο που αναφέρεται ειδικά στην πωγωνήσια ομπόσια. Ας συμβουλευτούν λοιπόν τη βιβλιογραφία».
Και καταλήγει: «Η Ομοσπονδία και οι Αδελφότητες των χωριών του Πωγωνίου θα είναι δίπλα σε όποιον σύλλογο θελήσει να παρουσιάσει το Πωγώνι, συμβουλεύοντας για τους χορούς και τις φορεσιές, αλλά και θα καταγγέλει στο εξής άμεσα όποια παραποίηση γίνεται σε βάρος της πωγωνήσιας παράδοσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου