Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Πρόταση σχετικά με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση

Το Σύνταγμα αποτελεί το θεμελιώδες πολιτικό κείμενο της χώρας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εμπλακεί το σύνολο της κοινωνίας στην διαδικασία διαμόρφωσης του, βάζοντας τέλος στην αέναη αναπαραγωγή των προνομίων των επαγγελματιών της πολιτικής. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο:...

α. η παρούσα Βουλή να κηρύξει αναθεωρητέο το άρθρο 110 του Συντάγματος που καθορίζει το τρόπο αναθεώρησης του Συντάγματος και

β. η επόμενη, μετά τις εκλογές, Βουλή να διαγράψει τις παραγράφους 5 και 6 και αναθεωρήσει τις παραγράφους 2, 3, και 4 του άρθρου 110 ως ακολούθως:

Η πρόταση της ομάδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Οι πολιτικές, πνευματικές και οικονομικές ελίτ της Ελλάδας έχουν αποτύχει. Οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή. Το δημοκρατικό έλλειμμα είναι τεράστιο και το μόνο ηθικό δικαίωμα του πολιτικού προσωπικού είναι να διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα ως ένας δημόσιος υπηρέτης που έχει χάσει το προνόμιο να χαράζει στρατηγική. Δεν έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε ευρεία Συνταγματική αναθεώρηση μετατρέποντάς την σε αντικείμενο του τρέχοντος κομματικού ανταγωνισμού. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να αναγνωρίσει στους πολίτες το βασικό πολιτικό δικαίωμα της σύνταξης και επικύρωσης του Συντάγματός τους. 

Το Σύνταγμα αποτελεί το θεμελιώδες πολιτικό κείμενο της χώρας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εμπλακεί το σύνολο της κοινωνίας στην διαδικασία διαμόρφωσης του, βάζοντας τέλος στην αέναη αναπαραγωγή των προνομίων των επαγγελματιών της πολιτικής. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο:

 α. η παρούσα Βουλή να κηρύξει αναθεωρητέο το άρθρο 110 του Συντάγματος που καθορίζει το τρόπο αναθεώρησης του Συντάγματος και 

β. η επόμενη, μετά τις εκλογές, Βουλή να διαγράψει τις παραγράφους 5 και 6 και αναθεωρήσει τις παραγράφους 2, 3, και 4 του άρθρου 110 ως ακολούθως (επεξηγήσεις στην σελίδα 2):

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 2, 3, και 4 στο Άρθρο 110 2. 

2. H ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται μόνο από τους πολίτες. Η διαδικασία αναθεώρησης (τροποποίηση, προσθήκη, ή κατάργηση άρθρου του Συντάγματος) εκκινεί μόνο αν οποιαδήποτε ομάδα πολιτών καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στο Κοινοβούλιο έχοντας συλλέξει τουλάχιστον 50.000 υπογραφές υποστήριξης της πρόταση της και σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 18 μηνών. 

3. Εντός διαστήματος 30 ημερών από την κατάθεση των υπογραφών επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα τους και προκηρύσσεται δημοψήφισμα σε ημερομηνία όχι νωρίτερα των έξι μηνών και πριν την παρέλευση ενός έτους. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή απ' την απλή πλειοψηφία των πολιτών που προσήλθαν στο δημοψήφισμα, τότε αυτή προστίθεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο. 

4. Κάθε επιτυχής πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός δέκα ημερών από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τίθεται σε άμεση ισχύ με την δημοσίευσή της. 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 

Το ισχύον άρθρο 110 του Συντάγματος προβλέπει μια δύσκολη διαδικασία αναθεώρησης του, στην οποία οι πολίτες δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Αντίθετα η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αποκλειστικό προνόμιο των πολιτικών, των συνταγματολόγων τους και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συζητούν και αποφασίζουν ερήμην των πολιτών. 

Στην πράξη, με βάση το ισχύον άρθρο 110 (λεπτομέρειες παρακάτω), απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αποφασιστεί αν η επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές που θα μεσολαβήσουν, θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα και προς όποια κατεύθυνση εκείνη αποφασίσει. Δηλαδή, μπορεί ένα κόμμα να υποσχεθεί ότι αν του δώσει ο λαός την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει το Σύνταγμα προς την Α ή Β κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση προς αυτό και όντας δεδομένη η προγραμματική ασυνέπεια των κομμάτων. 

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το Σύνταγμα πρέπει να είναι η βασική χάρτα, το κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο που καθορίζει πως ασκείται η λαϊκή κυριαρχία και πως έχει αποφασίσει να κυβερνιέται μια κοινωνία. Στο παρόν Σύνταγμα ο λαός δεν δικαιούται να έχει λόγο για το περιεχόμενό του καθώς και για το αν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση! 

Με την πρόταση μας διεκδικούμε το βασικότερο πολιτικό μας δικαίωμα, να αποφασίζουμε ΑΜΕΣΑ, ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ και κυρίως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ για το Σύνταγμα μας. 

Ισχύον Άρθρο 110 
1. Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1, 4 και 7, 5 παράγραφοι 1 και 3, 13 παράγραφος 1 και 26. 

2. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. 

3. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. 

4. Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της. 

5. Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της. 

6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου