Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ξεχάστε το φρέσκο γάλα & Σχετικά με την ΚΥΑ για το εβαπορέ γάλα

Όπως το φοβόμασταν, η αναδίπλωση των συριζαίων κράτησε μόνο μερικές μέρες. Η κατάπτυστη ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Μπόλαρη που ανοίγει το δρόμο για την εκτεταμένη χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία είχε αποσυρθεί, πήρε και πάλι το δρόμο για δημοσίευση στο ΦΕΚ...
Ο καινούργιος Κωδικός Αριθμός Δημοσίευσης είναι 42609/8.6.2016 και αναμένεται να δημοσιευτεί περί τα τέλη Ιούνη.

Δεν ξέρουμε αν έχουν γίνει τίποτα αλλαγές (βλέπετε επέλεξαν να μην ανεβάσουν την ΚΥΑ στη Διαύγεια, ως όφειλαν), όμως αυτές δε θα αφορούν την ουσία. Με την εν λόγω ΚΥΑ νομιμοποιείται η χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού. Στην πραγματικότητα, νομιμοποιείται αυτό που μέχρι τώρα γινόταν παράνομα. Δηλαδή, η χρησιμοποίηση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όχι μόνο γιαουρτιού, αλλά όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και στο χαρακτηριζόμενο ως νωπό γάλα, ακόμα και σε προϊόντα ΠΟΠ!

Έτσι, μπαίνει ταφόπλακα στην ελληνική κτηνοτροφία, καθώς οι μικροί κτηνοτρόφοι γίνονται έρμαια των γαλακτοβιομηχανιών και θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία. Ταυτόχρονα, ανοίγει η κερκόπορτα για την υποβάθμιση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων (όχι μόνο του γιαουρτιού, αλλά και των τυριών ΠΟΠ). Πώς να υπερασπιστείς το χαρακτηρισμό ΠΟΠ, για παράδειγμα, όταν οι ανταγωνιστές θα μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα της εισαγωγής τεράστιων ποσοτήτων εβαπορέ γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριών; Όταν εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες έτοιμο «μπασκί», που είναι επεξεργασμένο μείγμα για την παραγωγή ημίσκληρων τυριών;

Αυτοί που μυξοκλαίνε για τη φέτα (αναφερόμαστε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και στους εκπρόσωπους των κτηνοτρόφων), κάνουν πως δε βλέπουν τι θα γίνει με τη νομιμοποίηση των αθρόων εισαγωγών εβαπορέ γάλακτος, που θα καταστήσει όχι μόνο τη φέτα αλλά όλα τα ελληνικά γαλακτοκομικά ΠΟΠ, παντελώς αναξιόπιστα.

Οπως έχουμε αποκαλύψει (μολονότι αρνούνται να μας χορηγήσουν τα αναλυτικά Ισοζύγια Γάλακτος, που έχουμε ζητήσει επίσημα), τεράστιες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος εισάγονται ήδη από τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, υπό την πλήρη κάλυψη των κυβερνήσεων και των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Δεδομένου ότι το συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1:2 ή 1:3, το εισαγόμενο εβαπορέ γάλα που εισήχθη επισήμως το 2013, το 2014 και το 2015, αν μεν αραιωθεί με νερό σε αναλογία 1:2 φτάνει το 24,01%, το 30,35% και το 29,02% του εγχώριου γάλακτος (αντίστοιχα για καθεμιά από τις τρεις χρονιές), ενώ αν αραιωθεί σε αναλογία 1:3, που είναι το σύνηθες, τότε το εισαγόμενο εβαπορέ αντιπροσωπεύει το 32,01%, το 40,47% και το 38,69% του εγχώριου (αντίστοιχα για κάθε χρονιά).

Αν πάρουμε υπόψη ότι οι πραγματικές ποσότητες εβαπορέ γάλακτος που εισήχθησαν είναι μεγαλύτερες από τις καταγεγραμμένες, τότε θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα και θα μπορούμε να πούμε ότι το εβαπορέ γάλα που εισάγεται, όταν αραιωθεί με την απαιτούμενη ποσότητα νερού, φτάνει σχεδόν στο μισό του εγχώριου γάλακτος! Μπορεί οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος να πει οτιδήποτε άλλο εκτός του ότι αυτές οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενου εβαπορέ γάλακτος δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή γιαουρτιού (που κι αυτή απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών), αλλά για την παραγωγή και των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και του γάλακτος που πωλείται ως νωπό;

πηγή

Τα ισοζύγια της ντροπής


Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τον πρώτο πίνακα, οι εισαγόμενες ποσότητες συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος, πλήρους και άπαχου, δεν είναι ψιλολόγια. Είναι τεράστιες. Στο δεύτερο πίνακα φέρνουμε τη σχετική σύγκριση εγχώριου γάλακτος με εισαγόμενο εβαπορέ στις πραγματικές της διαστάσεις, υπολογίζοντας και την αραίωση του εβαπορέ γάλακτος με νερό, που γίνεται σε αναλογία 1:2 (ένα μέρος εβαπορέ σε δύο μέρη νερού) ή 1:3. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το εβαπορέ γάλα που εισήχθη επισήμως το 2013, το 2014 και το 2015, αν μεν αραιωθεί με νερό σε αναλογία 1:2 φτάνει το 24,01%, το 30,35% και το 29,02% του εγχώριου γάλακτος (αντίστοιχα για καθεμιά από τις τρεις χρονιές), ενώ αν αραιωθεί σε αναλογία 1:3, που είναι το σύνηθες, τότε το εισαγόμενο εβαπορέ αντιπροσωπεύει το 32,01%, το 40,47% και το 38,69% του εγχώριου (αντίστοιχα για κάθε χρονιά).

Αν πάρουμε υπόψη ότι οι πραγματικές ποσότητες εβαπορέ γάλακτος που εισήχθησαν είναι μεγαλύτερες από τις καταγεγραμμένες, τότε θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα και θα μπορούμε να πούμε ότι το εβαπορέ γάλα που εισάγεται, όταν αραιωθεί με την απαιτούμενη ποσότητα νερού, φτάνει σχεδόν στο μισό του εγχώριου γάλακτος! Μπορεί οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος να πει οτιδήποτε άλλο εκτός του ότι αυτές οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενου εβαπορέ γάλακτος δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή γιαουρτιού (που κι αυτή απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών), αλλά για την παραγωγή και των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και του γάλακτος που πωλείται ως νωπό;

Οι πίνακες που δημοσιεύουμε αρκούν για να καταλάβει κάποιος ότι εδώ και χρόνια συντελείται μια απάτη ολκής σε βάρος του ελληνικού λαού, που αποτελεί τη μεγάλη καταναλωτική μάζα, αλλά και μια επιχείρηση αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας.

ΥΓ1. Από τον πρώτο πίνακα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι εισάγονται και μεγάλες ποσότητες από «μπασκί». Το «μπασκί» είναι επεξεργασμένη πρώτη ύλη (πρόπηγμα) για την παραγωγή ημίσκληρων τυριών. Ακολουθεί μόνο η ζύμωση, το αλάτισμα και η ωρίμανση. Πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά αφελής για να πιστέψει ότι με το εισαγόμενο «μπασκί» παράγονται μόνο τα διάφορα μαζικής κατανάλωσης ημίσκληρα τυριά και ότι δε χρησιμοποιείται (αναμεμιγμένο με εγχώρια πρώτη ύλη) και για την παραγωγή τυριών με μεγαλοπρεπή ΠΟΠ σήματα. Υπάρχει αφελής που να πιστέψει ότι η γαλακτοβιομηχανία εμφορείται από αγνά αισθήματα υπεράσπισης της παραγωγικής παράδοσης, της αγνότητας των προϊόντων και της κορυφαίας ποιότητας και όχι από το χαμερπές αίσθημα της εξασφάλισης του μέγιστου κέρδους, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας από καταβολής καπιταλισμού;

ΥΓ2. Στο απόλυτο μπάχαλο -απολύτως σκόπιμο- των οιονεί κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι τόσο σουρωτήρια όσο απαιτείται για να υπηρετούν την ασυδοσία των καπιταλιστών. Αλλωστε, το σύστημα ελέγχου στην Ευρωένωση έχει ως βασικότατο πυλώνα του τον περιβόητο… «αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων»! Μήπως μπορούν να μας πουν πώς συνέβη και πέρασαν τόσες εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) τόνοι ανέλεγκτου αλογίσιου κρέατος, που πουλήθηκε στους έλληνες καταναλωτές ως… μοσχαράκι γάλακτος; Το σημειώνουμε, μπας και φιλοτιμηθεί (λέμε τώρα) κάποιος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ή από τους διοικούντες τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μας δώσει κάποια απάντηση. Εμείς θυμίζουμε ότι ο δημαρίτης Ι. Τσιάλτας, ο περιβόητος επικεφαλής του ΕΦΕΤ την περίοδο που αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, διατηρήθηκε μετ' επαίνων στο πόστο του από τον συριζαίο Β. Αποστόλου. Ας μην κάνουν, λοιπόν, τον κόπο να μιλήσουν για ελέγχους και προστασία του καταναλωτή, γιατί θα γίνουν απλώς καταγέλαστοι.



Πάγωσαν την ΚΥΑ για το εβαπορέ γάλα!

Ταραχή επικράτησε στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα «τέλια» μεταξύ έκτου και δευτέρου ορόφου του υπουργείου, όπου κατοικοεδρεύουν ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, αντίστοιχα, άναψαν. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Μαξίμου, απ’ όπου δόθηκε τελικά η εντολή να παγώσει η ΚΥΑ και να μην σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ (όπως αποκαλύψαμε, η ΚΥΑ είχε ήδη υπογραφεί από Τσακαλώτο και Μπόλαρη και είχε πάρει τον Κωδικό Αριθμό Δημοσίευσης 39776).

Είναι γνωστή η τακτική των συριζαίων να αναδιπλώνονται όταν δέχονται πίεση και να επανέρχονται σε ευθετότερο χρόνο, όταν κρίνουν ότι η συγκυρία τους ευνοεί.

Γι’ αυτό δεν χωρά καμιά επανάπαυση. Οι κτηνοτρόφοι, που θα δεχτούν βαρύ πλήγμα αν δημοσιευτεί αυτή η ΚΥΑ, θα έπρεπε να έχουν ήδη ανεβεί στα κάγκελα. Δεν είδαμε, όμως, καμιά αντίδραση από τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, μολονότι ενημερώθηκαν από εμάς για την υπογραφή της ΚΥΑ και την επικείμενη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Όσο για τους γαλακτοβιομήχανους, απέδειξαν για μια φορά ακόμα ότι σκέφτονται και ενεργούν με τη λογική της αρπαχτής. Από τη μια διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο να χαθαεί η φέτα ως ΠΟΠ και από την άλλη, προκειμένου να μεγαλώσουν την άμεση κερδοφορία τους, θέλουν να νομιμοποιήσουν το αίσχος της εισαγωγής αυτών των τεράστιων ποσοτήτων εβαπορέ γάλακτος, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει όχι μόνο να χαθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν, αλλά και τα ΠΟΠ τυριά που παράγονται στην Ελλάδα.

Για μας, η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν πρέπει μόνο να παγώσει, αλλά να πεταχτεί στα σκουπίδια. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά να εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών. Να πάψει το ΥΠΑΑΤ να κάνει πλάτες στους γαλακτοβιομήχανους που εισάγουν παράνομα εβαπορέ γάλακτος. Και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους και όχι τα στραβά μάτια: να ελέγξουν αυστηρά τα Ισοζύγια Γάλακτος, τα βιβλία και τα παραστατικά των γαλακτοβιομηχανιών και να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα για την εδώ και χρόνια παράνομη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Το αίσχος της χρήσης εβαπορέ γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, τυριών, λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και γάλακτος που πωλείται ως νωπό, πρέπει να τερματιστεί εδώ και τώρα.

Η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ

Δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ


Αθήνα 6-6-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων και με πολλές πτυχές αποτελεί η υπογραφή από τους Ε. Τσακαλώτο και Μ. Μπόλαρη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παρασκευή γιαουρτιού με χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Μπαίνει έτσι ταφόπλακα στην Ελληνική Κτηνοτροφία, καθώς οι Κτηνοτρόφοι γίνονται έρμαια των γαλακτοβιομηχανιών και θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν την Κτηνοτροφία. Ανοίγει η κερκόπορτα για την υποβάθμιση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων (όχι μόνο του γιαουρτιού, αλλά και των τυριών ΠΟΠ). Πώς να υπερασπιστείς το χαρακτηρισμό ΠΟΠ, για παράδειγμα, όταν οι ανταγωνιστές θα μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα της εισαγωγής τεράστιων ποσοτήτων εβαπορέ γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριών; Οταν εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες έτοιμο «μπασκί», που είναι επεξεργασμένο μείγμα για την παραγωγή ημίσκληρων τυριών;

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού.

Υπάρχει αφελής που να πιστέψει ότι η ΚΥΑ αυτή εμφορείται από αγνά αισθήματα υπεράσπισης της παραγωγικής παράδοσης, της αγνότητας των προϊόντων και της κορυφαίας ποιότητας και όχι από το χαμερπές αίσθημα της εξασφάλισης του μέγιστου κέρδους, για τους επιτήδειους του μεγάλου κεφαλαίου;

Η ΠΟΓΕΔΥ για ακόμα μία φορά θα σταθεί εμπόδιο στην εξαφάνιση της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και θα ακυρώσει στην πράξη αυτή την απαράδεκτη ΚΥΑ. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΠΟΓΕΔΥ)
ΓΕΩΠΟΝΟΙ – ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ – ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ - ΓΕΩΛΟΓΟΙ
Αχαρνών 2 Αθήνα Τ.Κ. 10176 Τηλ.:210-5234189, 210-2124041 FAX: 210-5232240
e-mail:ax2u128@minagric.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου