Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Οι Γεζίντι εγκατέλειψαν τον Κατσικά & "Αντιρατσιστική" αντίδραση του Δήμου Ζίτσας στο ενδεχόμενο της έκτακτης φιλοξενίας τους.

Γρηγορότερα απ’ ότι σχεδίαζε η κυβέρνηση φαίνεται πως θα αποσυμφορηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά, καθώς οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο δημιούργησαν μια νέα κατάσταση...


Την ώρα που ο συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φίλιππος Φίλιος ταξίδευε για την Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, περισσότεροι από 200 πρόσφυγες εγκατέλειπαν τον καταυλισμό στον Κατσικά, υποστηρίζοντας πως δέχονται απειλές ακόμη και για τη ζωή τους.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Γεζίντι, μια κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες που έχει «δραπετεύσει» από το βόρειο Ιράκ υπό την απειλή του ISIS, αλλά ανάμεσα τους βρίσκονται και μέλη άλλων εθνοτήτων που είδαν την ευκαιρία να φύγουν από τον Κατσικά προς κάποιο άλλο Κέντρο Φιλοξενίας με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όπως υποστηρίζουν, εδώ και καιρό η συμβίωσή τους με τους μουσουλμάνους πρόσφυγες ήταν προβληματική λόγω της θρησκευτικής τους πίστης (είναι πιστοί του θρησκευτικού συγκρητισμού, ενός μίγματος αρχαίων θρησκειών) και δεν έλειπαν τα επεισόδια, ωστόσο στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν άμεσα τον καταυλισμό, τους οδήγησαν οι ευθείες απειλές κατά της ζωής τους, αλλά και κάποια επίσης απειλητικά συνθήματα σε κοινόχρηστους χώρους του Κέντρου Φιλοξενίας.

Από νωρίς το πρωί οι περισσότεροι από 200 πρόσφυγες μάζεψαν τα πράγματά τους και μέχρι χθες το απόγευμα παρέμεναν στο δρόμο έξω από τον Κατσικά, έχοντας δίπλα τους δεκάδες μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ανέλαβαν τόσο την απασχόληση των παιδιών, όσο και τις επαφές για να βρεθεί άλλος χώρος διαμονής τους. Οι ίδιοι ζητούσαν να μεταφερθούν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Παλιό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, όπου ήδη έχουν βρει καταφύγιο 960 Γεζίντι, επιζώντες από τις εκκαθαρίσεις του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σεγκάλ του Ιράκ το 2014. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τους διαμηνύθηκε πως δεν είναι εφικτό, καθώς η δυναμικότητα του Κέντρου δεν επιτρέπει τη φιλοξενία περισσότερων προσφύγων.

ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η απόφαση των Γεζίντι να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό του Κατσικά γνωστοποιήθηκε στους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, όχι όμως στον Συντονιστή του Κέντρου Φιλοξενίας, αλλά ούτε και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσφορία.

Τελικά, η Ύπατη Αρμοστεία ήρθε σε επαφή με την Περιφέρεια και αναμενόταν η μεταφορά των προσφύγων σε ιδιωτικό χώρο που θα μισθωθεί για τον σκοπό αυτό, με πιθανότερη επιλογή τις εγκαταστάσεις «Μπαλαντάνη» στην περιοχή της Φανερωμένης Γαρδικίου.

Η εγκατάστασή τους εκεί θα είναι προσωρινή και δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να μεταφερθούν σε άλλο Κέντρο Φιλοξενίας, ενώ άμεσα δρομολογούνται και οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει σε πρώτη φάση τον καθαρισμό του χώρου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΖΑΛΑ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί τα Κέντρα Φιλοξενίας της Ηπείρου και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αποδέχθηκε σχετική πρόταση των συντονιστών των Κέντρων Φιλοξενίας Κατσικά και Φιλιππιάδας Φίλιππου Φίλιου και Μιλτιάδη Κλάπα αντίστοιχα.

Στη συνεργασία τους χθες στην Αθήνα έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στα δύο Κέντρα Φιλοξενίας και το προσφυγικό ευρύτερα, ενώ στον κ. Μουζάλα τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα όπως ο έλεγχος της πρόσβασης στους καταυλισμούς, οι κάρτες υγείας στους πρόσφυγες και η διάθεση οχημάτων για τη μεταφορά των προσφύγων στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΠΡΟΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι που διαμένουν σε ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας έχουν λάβει δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, με ισχύ ένα έτος, που τους επιτρέπουν να μένουν νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του αιτήματος ασύλου τους.

Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε όσους έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 20 Μαρτίου 2016 και από τους 15.500 ανθρώπους που έχουν προ-καταγραφεί μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περίπου 680 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όσους προ-καταγράφηκαν, θα οριστεί μια ημερομηνία για ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να έχουν επίσημα πρόσβαση στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Οι αιτούντες άσυλο θα ειδοποιηθούν για την ημερομηνία του ραντεβού μέσω μηνύματος στο κινητό. Τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού.

Αφού τελειώσει η προ-καταγραφή, χρειάζεται να ενισχυθεί η δυνατότητα για πλήρη καταγραφή, επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και παρακολούθηση των υποθέσεων οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές σε αυτή την κατεύθυνση. Ως τις 29 Ιουνίου, μόλις 1.970 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, από τους 66.400 που ήταν ο συμφωνημένος στόχος. Θα πρέπει να εξεταστεί επίσης η δυνατότητα επανεγκατάστασης για όσους έχουν οικογενειακούς δεσμούς εκτός της ΕΕ.

Η ικανότητα προ-καταγραφής έχει αυξηθεί πλέον σε περίπου 700 άτομα την ημέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές ή τα μέσα Αυγούστου. Η προ-καταγραφή συνεχίζεται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες.
πηγή

Η "αντιρατσιστική" αντίδραση του Δήμου Ζίτσας στο ενδεχόμενο της έκτακτης φιλοξενίας τους.

Την άμεση κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας προκάλεσε η αιφνιδιαστική μεταφορά μεταναστών το βράδυ της Παρασκευής από το Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά σε ιδιωτική έκταση στη θέση «Φανερωμένη» της Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος το πρωί του Σαββάτου με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων κ.κ. Βασίλη Γαρδίκο, Χρυσόστομο Βούζα και Μανώλη Ματσάγκα συζήτησαν τα νέα δεδομένα και αποφάσισαν την αποστολή ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα και τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας (04/07/2016).

Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές Ιωαννίνων και τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μία φορά τα «κέντρα» λήψης αποφάσεων έκαναν το θαύμα τους εν τω μέσω της νυκτός.

Κάποιοι που έχουν αναλάβει το ρόλο του τοπάρχη μετέφεραν μέσα στη νύχτα (Παρασκευή 1 Ιουλίου) πρόσφυγες με μικρά παιδιά, από το Κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά που πρόσφατα φτιάχτηκαν βασικές υποδομές (αποχετευτικό δίκτυο, ντουζιέρες, τουαλέτες) σε ένα χώρο με ανύπαρκτες υποδομές παντελώς ακατάλληλο και ανέτοιμο για τη φιλοξενία τους.

Την ώρα που η επίσημη πολιτεία είχε αποφασίσει τη δημιουργία οργανωμένου Κέντρου φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου Ζίτσας την Ελεούσα, ξαφνικά ενάντια σε κάθε λογική δημιούργησε ένα άλλο σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.

Ζητούμε από την επίσημη πολιτεία την προστασία της και την καθιστούμε υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι με αυτές τις πρακτικές δυναμιτίζεται το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που θα έπρεπε να καλλιεργείται προς όφελος όλων.

Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας για να προσδιορίσουμε και εμείς σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα επόμενα βήματά μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου