Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Επέτειος των 73 χρόνων των καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του Κεφαλοβρύσου από τα Ναζιστικά στρατεύματα, την Κυριακή 10 Ιουλίου

Εκδήλωση την Κυριακή  10 Ιουλίου 2016 με αφορμή την επέτειο των 73 χρόνων από την πυρπόληση του χωριού.  
Το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου είναι ένα από τα τέσσερα χωριά του Νομού Ιωαννίνων τα οποία πυρπόλησαν οι Γερμανοί κατά την Κατοχή στην Ελλάδα.  Οι κάτοικοί του το ξανάχτισαν από την αρχή και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά της ακριτικής επαρχίας.  
Το Κεφαλόβρυσο κάηκε την 10η Ιουλίου 1943 μάλλον λόγω...

υποψιών που είχαν οι Γερμανοί για δράση ανταρτών (λέγεται ότι από εδώ ξεκίνησαν οι δολιοφθορείς που κατέστρεψαν την γέφυρα του Σαραντάπορου, όπως και οι άντρες που έστησαν ενέδρα στην οποία έπεσε διμοιρία του Γερμανικού στρατού). Αρχικά συνέλαβαν αρκετούς χωρικούς (πηγές αναφέρουν από 26 έως 30) τους οποίους και έκλεισαν σε ένα σπίτι. Ερεύνησαν, λεηλάτησαν το σύνολο των 280 σπιτιών και στο τέλος πυρπόλησαν 50 από αυτά. Κατόπιν οδήγησαν τους συλληφθέντες προς το χωριό Βασιλικό και μέχρι να βγουν από το χωριό κάποιοι κατάφεραν να αποδράσουν. Τους 23 υπόλοιπους τους έκλεισαν σε δυο σπίτια και αφού έβαλαν φωτιά τους έκαψαν ζωντανούς, ενώ λέγεται έριξαν και χειροβομβίδες. Ένας από αυτούς, σώθηκε μπαίνοντας στο τζάκι.

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας Προσκαλούμε την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 να τιμήσετε με την παρουσία σας τον επίσημο εορτασμό της επετείου των 73 χρόνων των καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του Kεφαλοβρύσου από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943

Πρόγραμμα
08:00 π.μ. Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Κεφαλόβρυσου.

10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση. Προσκλητήριο Νεκρών στο Ηρώο Πεσόντων. Κατάθεση Στεφάνων.

11:00 π.μ. Χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πωγωνίου, τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου και τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις.

11:10 π.μ. Ομιλία από τον Κοινωνιολόγο κ. Βασίλη Γκερμότση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου