Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τα είδη του μελιού και τα χαρακτηριστικά τους

Το καλοκαίρι επισκεπτόμαστε τα χωριά μας και συνήθως αγοράζουμε παραδοσιακά προϊόντα και σίγουρα μέλι. Τι ακριβώς είναι το μέλι και πώς θα διαλέξουμε τι αγοράζουμε;...



Tο μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη όπως η ζάχαρη, πρόκειται για ένα προϊόν επεξεργασίας της μέλισσας του νέκταρος των λουλουδιών ή των μελιτοεκκρίσεων των κωνοφόρων δέντρων και όχι μόνο. Έτσι γενικά, μπορούμε να πούμε πως τα μέλια είναι δύο ειδών. Τα ανθόμελα και εκείνα που προέρχονται από μελιτοεκκρίσεις. Μελιτοέκκριση είναι η έκκριση διαφόρων εντόμων που τρέφονται με τους χυμούς των φυτών – δέντρων. Oι διαφορές μεταξύ τους είναι σημαντικές.Tα ανθόμελα περιέχουν υπολείμματα γύρης ενώ τα άλλα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα.

Yπάρχουν επίσης αρκετές διαφορές όσον αφορά τη χημική τους σύσταση. Έτσι, τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο από 65%) γι'αυτό και κρυσταλλώνουν γρηγορότερα από τα άλλα, ενώ τα μέλια από μελιτοεκκρίσεις έχουν μικρότερο ποσοστό (από 38-65%). Στην πράξη όμως, εκεί που υπάρχουν κωνοφόρα δέντρα μπορεί να υπάρχουν και άνθη, άρα το προϊόν της μέλισσας θα έχει και γύρη. Αυτός είναι ο γενικός διαχωρισμός του μελιού ενώ ο ειδικός έχει να κάνει με το είδος του φυτού ή του δέντρου που προέρχεται. Εδώ για την Ελληνική πραγματικότητα έρχονται τα δύσκολα αλλά και τα ωραία και αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις μονοκαλλιέργειας και η βιοποικιλότητα της χλωρίδας είναι μεγάλη. Έτσι είναι δύσκολο το εγχώριο μέλι να είναι αμιγώς από ένα είδος αλλά αυτή η μεγάλη βιοποικιλότητα το κάνει μοναδικό. Σε γενικές γραμμές όμως, μπορούμε να το κατατάξουμε στις παρακάτω κατηγορίες αναφέροντας τις κυριότερες σε σχέση με τη παραγόμενη ποσότητα: 

Πευκόμελο
Tο 60-70% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Eλλάδα προέρχεται από τα πεύκα. Είναι προϊόν μελιτοέκκρισης γι' αυτό δεν είναι πολύ γλυκό και αργεί να κρυσταλλώσει. Έχει ιδιαίτερο άρωμα και κάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου. Θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές, επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ).

Mέλι ελάτης
Το 5-10% περίπου της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από τα έλατα. Είναι προϊόν μελιτοέκκρισης γι' αυτό δεν είναι πολύ γλυκό, είναι παχύρευστο και αργεί να κρυσταλλώσει. Ανάλογα από την περιοχή παραγωγής του αλλάζει το χρώμα και η γεύση του. Για παράδειγμα, το ελατήσιο μέλι Μαινάλου, ονομάζεται «Bανίλια ελάτης» και έχει κρεμ ανταύγειες. Δεν έχει έντονο άρωμα. Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Mέλι καστανιάς
Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς. Έχει δυνατή και ελαφρώς πικρή γεύση με έντονο άρωμα. Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ έως σκούρο καφέ και μαύρο, αν πρόκειται για μελίτωμα. Kρυσταλλώνει αργά και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Προτείνεται σε ανθρώπους με έντονη δραστηριότητα όπως αθλητές. 

Mέλι εσπεριδοειδών 
Προέρχεται κυρίως από άνθη πορτοκαλιάς. Κρυσταλλώνει γρήγορα. Έχει ιδιαίτερη γεύση με έντονο υπέροχο άρωμα. Το χρώμα του είναι ανοιχτό κίτρινο. Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία αυτού του τύπου μελιού, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες. 

Θυμαρίσιο
Το 10% περίπου της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από το θυμάρι. Aνήκει στα ανθόμελα. Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση και είναι έντονα αρωματικό, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών. Έχει τονωτικές κ αι αντισηπτικές ιδιότητες.

Eρεικόμελο
Yπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Έτσι, έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης. Το φθινοπωρινό είναι πιο γευστικό με χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα και κοκκινωπό χρώμα, ενώ το ανοιξιάτικο είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση .Λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (περίπου μέσα σε 1-3 μήνες). Θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βαμβακόμελο 
Προέρχεται από το βαμβάκι. Είναι ανοιχτόχρωμο και κρυσταλλώνει γρήγορα, περίπου στον ένα μήνα. Υπερτερεί σε υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Μέλι Ηλίανθου 
Είναι ανθόμελο και κρυσταλλώνει γρήγορα. Είναι ανοιχτόχρωμο και κιτρινωπό. Βγαίνει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και σε μικρές παραγωγές.

Κουμαρόμελο 
Παράγεται από τα άνθη της κουμαριάς και κρυσταλλώνει γρήγορα. Έχει υπόπικρη δυνατή γεύση με σκουροχάλκινο χρώμα. Είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία.

Ανθόμελο ποικίλης ανθοφορίας 
Είναι το μέλι που προέρχεται από ποικίλες ανθοφορίες, κυρίως ανοιξιάτικες. Το χρώμα έχει να κάνει με τα είδη των ανθέων απ' όπου συλλέγουν το νέκταρ οι μέλισσες, αλλά συνήθως είναι ανοιχτόχρωμο και κρυσταλλώνει γρήγορα. Είναι και αυτό μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου