Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η Ηπειρος των λαών: Αρβανίτες (μέρος 2ο)

Ιστορικά σε γραπτές πηγές, θα συναντήσουμε τους Αρβανίτες για πρώτη φορά στα Βυζαντινά κείμενα του Μιχαήλ Ατταλειάτη στο "ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ" και στην "Αλεξειάδα" της Άννας Κομνηνής που αναφέρονται σε πολεμικά γεγονότα με του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού εναντίον των Νορμανδών στην περιοχή του Άρβανου στην βόρεια Ήπειρο...

Κάποιοι τους θέλουν σαν Αλαβανούς, κάποιοι σαν Δωριείς του νέου Ελληνισμού. Είναι αλήθεια, οτι η αρβανίτικη γλώσσα που ομιλείται στον ελλαδικό χώρο είναι μια διάλεκτος των Τόσκηδων αλλά με πολλές αρχαίες λέξεις και μάλιστα Ομηρικές. Ήδη από τον 12ο αιώνα έχουμε στην Ήπειρο μετανάστες από αρβανίτικα φύλα. Πολέμησαν στο πλευρό των βυζαντινών αυτοκρατόρων εναντίον των Σλάβων και Βενετών πράγμα για το οποίο ανταμείφθηκαν. Ακολυθεί μια νέα κάθοδος τον 13ο και 14ο αιώνα προς τη νότιο Ελλάδα.

​Οι Αρβανίτες τόσο στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα μιας και κράτησαν την ορθόδοξη πίστη ταυτίστηκαν με τον Ελληνισμό. Το Σούλι είναι η πρώτη δίγλωσση πολιτεία. Ο Μάρκο Μπότσαρης θα συντάξει το πρώτο δίγλωσσο (ελληνικοαρβανίτικο, ο ίδιος το ονόμασε ελληνοαλβανικό) λεξικό. Κοιτίδες των Αρβανιτών στην Ήπειρο είναι οι περιοχές της Λάκκας και μικρής Λάκκας, της Λάμαρης και του Φαναρίου. Αρκετοί λαογράφοι και ποιητές έχουν κάνει κάποια σύγχηση στις έννοιες Αρβανίτης και Τουρκαλβανός (μουσουλμάνοι Αλβανοί κατά την περίοδο της Οθμανικής Αυτοκρατορίας) και αναφέρουν τους Αρβανιτες σαν Τουρκαλβανούς. Για παράδειγμα στο ποίημα της Δέσπως Μπότσαρη , οπου λέγεται " ... Αρβανιτιά σε πλάκωσε στου Δημουλιά τον Πύργο", πράγμα που δεν στέκει καθότι το μεγαλύτερο μέρος των Σουλιωτών ήταν προφανώς Αρβανίτες.

Στον αγώνα του έθνους οι Αρβανίτες εδωσαν το παρών. Νεότεροι ιστορικοί παρουσιάζουν τους Υδραίους σαν τους θαλασσινούς Σουλιώτες. Κάποιος ιστορικός είπε, πως δεν θα υπήρξε Ελληνικό κράτος χωρίς του Αρβανίτες. Ενώ ο μεγάλος ιστορικός Παπαρηγόπουλος θα κάνει λόγο για πάντρεμα της ελληνικής διανόησης με την Αρβανίτικη παλικαριά.


Αρβανίτες στο Καναλάκι στη πλατεία του χωριού το 1913. Οι άνδρες φορούν ακόμη τις τοπικές ενδυμασίες της περιοχής.


Στο καφενείο στο Φανάρι. Δεξιά οι γυναίκες, αριστερά οι άντρες.


Αρβανίτες με τιν τοπική ενδυμασία της περιοχής σε αγρό. Περίοδος μεσοπολέμου, περιοχή Φανάρι.


Γέρος Αρβανίτης με την επίσημη κυριακάτικη/γιορτινή ενδυμασία του.


Αρβανίτισσες στην πρώτη δεκαετία του 1900 φωτογραφισμένες σε ατελιέ.

Του Φώτη Βράκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου