Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αρχίζει μια δύσκολη σχολική χρονιά

Την πρώτη διαμαρτυρία για τη νέα σχολική χρονιά κάνουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί την ερχόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 11 το πρωί στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης στο Γυαλί Καφενέ. Ο σύλλογός τους βάζει ως αιτήματα την άμεση πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση και να μην απολυθούν οι αναπληρωτές. Αυτή η κινητοποίηση ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς...

Φέτος αναμένεται να προσληφθούν σημαντικά λιγότεροι αναπληρωτές από πέρυσι, γεγονός που αφενός προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αφετέρου προσπαθεί να καλυφθεί με το τέχνασμα ότι «δεν πρόκειται για απολύσεις, καθώς δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας». Ωστόσο, οι αναπληρωτές καλύπτουν βασικότατες εκπαιδευτικές ανάγκες και είναι η τρανή απόδειξη ότι τα κενά στην εκπαίδευση είναι πολλά, υπαρκτά και δεν καλύπτονται με τα «μαθηματικά» που θα κληθούν να κάνουν και φέτος οι διευθύνσεις εκπαίδευσης για να δικαιολογήσουν το λιγότερο προσωπικό.


Στο μεταξύ, το υπουργείο ουσιαστικά προσπαθεί να μεταθέσει από πάνω του την ευθύνη της «στατιστικής» των κενών, καλώντας τα υπηρεσιακά συμβούλια να αποφανθούν σχετικά. Ως τις 2 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι τοποθετήσεις και ως τις 5 του μήνα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί οι αποφάσεις για τα κενά ή τα πλεονάσματα. Ωστόσο, ο τρόπος που ορίζεται το «κενό» ή το «πλεόνασμα» εκπαιδευτικού, είναι πολύ σχετικό. Οι δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, η διδασκαλία δηλαδή μαθημάτων από εκπαιδευτικούς «παρεμφερών» ειδικοτήτων, μόνο παιδαγωγική και επιστημονική λύση δεν είναι. Από την άλλη, υπάρχει το ερώτημα των χρημάτων για τους αναπληρωτές και πότε αυτοί θα είναι (και πόσοι) στις θέσεις τους. Πέρυσι, η διαδικασία τράβηξε αρκετά σε χρόνο.

Αυτά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα εσωτερικά ζητήματα: πού θα κατευθυνθούν οι «διαθέσιμοι», ποιοι θα κάνουν μαθήματα στην Ειδική Αγωγή κ.α.

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που πρώτοι «σέρνουν το χορό» των κινητοποιήσεων, καλούν την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τους γονείς και τους εργαζόμενους «στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός μετώπου αγώνα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών». Ζητάνε να προσληφθούν άμεσα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλοι οι αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος στην εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ειδικής αγωγής, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής).

Γιώργος Τσαντίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου