Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πώς εξαργυρώνονται οι "αγώνες" για Καθαρό Καλαμά

Την Κυριακή 21 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του "Καθαρού Καλαμά". 
Ελπίζουμε να αποτελέσει  το εφαλτήριο για μια - επιτέλους - ουσιαστική αλλαγή. Ίσως με το να αποτινάξουμε από πάνω μας κάθε εμπόδιο και κάθε χρόνιο ζυγό και στηριζόμενοι αποκλειστικά στη δική μας γνώμη για τα πράγματα να καταφέρουμε ένα ισχυρό πλήγμα σε όλους όσους τόσο καιρό τώρα (νομίζουν ότι) υποτιμούν τη νοημοσύνη μας...

Περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε τον απολογισμό δράσης για τη χρονιά που πέρασε, από τις περυσινές εκλογές και την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Κίνησης.  Όπως έχουνε ξαναγράψει στο άρθρο τους "Ανοιχτή επιστολή μελών του Δ.Σ. του "Καθαρού Καλαμά" - Μια "επανεκκίνηση" που ξέμεινε μόλις ξεκίνησε" μετά τις πρώτες εξαγγελίες και τις δράσεις που έδειξαν ότι κάτι πάει να γίνει, από το Φλεβάρη και μετά το πράγμα ξεφούσκωσε και είχαμε τη γνωστή απραξία στην οποία μας έχει συνηθίσει η Κίνηση "Καθαρός Καλαμάς" τα τελευταία χρόνια. 

Δεν ξεχνάμε και το αλήστου μνήμης Δ.Σ. με μοναδικό θέμα την κατάργηση της σελίδας της στο facebook (δείτε σχετικά Καθαρός Καλαμάς: Πώς λύνονται (;) οι διαφωνίες και η σελίδα στο Facebook) με το επικίνδυνα "αστείο" επιχείρημα του Προέδρου και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για "υπονόμευση" του κύρους του όταν δημοσιεύονται απόψεις διαφορετικές από τις δικές του, καθώς δε φαίνεται να συμπαθεί ιδιαίτερα την κριτική, ειδικά όταν αυτή δημοσιοποιείται ώστε να πληροφορούνται οι φίλοι και τα μέλη της Κίνησης για το τι συμβαίνει. 
Βέβαια ήταν τόσο κραυγαλέα η "αποφασίζω και διατάζω" πρόταση, που όχι μόνο τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. αλλά και φίλοι και μέλη της Κίνησης την καταδίκασαν δημόσια με αποτέλεσμα να μείνει στα χαρτιά. Προσέξτε, όχι να γίνει κάποια αυτοκριτική, απλά να "κάνουμε την πάπια". 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οποιαδήποτε δραστηριότητα για το καλοκαίρι παρά τις αρχικές αποφάσεις του νέου Δ.Σ. και τις έντονες διαμαρτυρίες της μειοψηφίας του Δ.Σ. για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της Κίνησης, την αναβλητικότητα και την απροθυμία της να λειτουργήσει με βάση τις καταστατικές της αρχές που είναι βέβαια η ανάδειξη του θέματος της ρύπανσης - μόλυνσης του Καλαμά και οι δράσεις για την αποτροπή της, ενάντια στα συμφέροντα των λίγων και την ανομία. (δείτε σχετικά Εδώ Καθαρός, εκεί Καλαμάς, πού είναι ο "Καθαρός Καλαμάς"; καθώς επίσης και το καταστατικό της Κίνησης)

Και φτάνουμε στην αποκορύφωση του Ιουνίου. Χωρίς να έχουμε ακούσει τίποτα σχετικά πληροφορούμαστε πως ορίστηκε με το ΦΕΚ 26720/25-5-2016 (AΔΑ ΩΘ7Χ4653Π8-1Ν0) το νέο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στενών - Εκβολών Αχέροντα - Καλαμά. 


Όπως αναγράφεται σε αυτό το Υπουργείο είχε στείλει από τις 9/6/15 δηλαδή πέρυσι το καλοκαίρι, πρόσκληση σε όσους φορείς έπρεπε να ορίσουν εκπρόσωπό τους για το Δ.Σ. του Φορέα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και διάφορες ΜΚΟ. 


Ο Πρόεδρος του Καθαρού Καλαμά, ιερέας Γεώργιος Τζώρτζης, είχε ανακοινώσει προσωπικά από τον Αύγουστο του περυσινού καλοκαιριού τη μέρα της Συνέλευσης πως δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το Φορέα που τον ρωτούσαν - ενημέρωναν (;) για την πιθανότητα να μπει στο Δ.Σ. του Φορέα. Ωστόσο ούτε καμιά συνεδρίαση του Δ.Σ. του Καθαρού Καλαμά έγινε για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο,  ούτε η πρόσκληση του Υπουργείου έφτασε ποτέ. 

Στο παραπάνω ΦΕΚ διορισμού του Δ.Σ. του Φορέα αναφέρεται ότι καμία ΜΚΟ δεν απάντησε.

Κατόπιν τούτου ο Υπουργός άσκησε το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος να ορίσει αυτός ποιο θα είναι αυτό το άτομο που θα εκπροσωπεί τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις - ΜΚΟ στο νέο Δ.Σ. του Φορέα. 
Μαντέψτε ποιον επέλεξε ο Υπουργός.  


Μα ποιον άλλο, τον Πρόεδρο του Καθαρού Καλαμά, χωρίς να έχει καμιά ενημέρωση για το θέμα το Δ.Σ. της Κίνησης και χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το  ποιος τον πρότεινε στον Υπουργό, με ποια κριτήρια κ.λ.π.

Τα συμπεράσματα δικά σας...
Ολόκληρο το νέο Δ.Σ. του Φορέα:



Φέτος τα πράγματα είναι περισσότερο ζόρικα, αλλά και ενδιαφέροντα από ποτέΕίναι προφανές ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ενδιαφέρεται γιατί πολύ εύλογα έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα προβλήματα. Κι όμως! Αποτελούν μια μικρογραφία των πραγματικών ανθρώπινων κοινωνικών σχέσεων… Ας ρίξουμε μια ματιά στις σχέσεις διαπλοκής - φιλίας - πολιτικών παιχνιδιών και αυτό θα γίνει εύκολα κατανοητό. Πολιτικές σκοπιμότητες, έχθρες, προσπάθεια επαναφοράς πάλαι ποτέ ένδοξων στιγμών συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο.
Ας αναλογιστούμε όμως και την ευθύνη των πολιτικών προσώπων που στο όνομα της δόξας και της δίψας για εξουσία συμμετέχουν σε αυτό το αλισβερίσι τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου