Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Η κρίση δε σταματά τα όνειρα στους Κουκλιούς

Στη βοήθεια του διαδικτύου και των δωρεών απλών πολιτών και χρηστών από κάθε γωνιά της γης κατέφυγαν οι κάτοικοι των Κουκλιών του δήμου Πωγωνίου, προκειμένου να ανακατασκευάσουν την παιδική χαρά του χωριού...

Με την, συνεχώς αυξανόμενη, μέθοδο του crowd funding, δηλαδή της χρηματοδότησης από το πλήθος σε μια ελεύθερη μετάφραση, συγκεντρώνουν δωρεές μέσω της ιστοσελίδας kouklioi.org.gr, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν το απαιτούμενο ποσό των 40.000 ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρεται στην αρχική σελίδα, η ιστοσελίδα «έχει ως στόχο να ζητήσει τη δική σας υποστήριξη σε ένα έργο για τα παιδιά: στη ριζική ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς. Σε ένα ασφαλή χώρο που θα τον επισκέπτονται όχι μόνο τα παιδιά των Κουκλιών και των γύρω χωριών, αλλά και εκείνα που περνάνε τις διακοπές τους στους Κουκλιούς. Μια Παιδική Χαρά πρότυπο για να νιώθουν τα παιδιά καλά και οι γονείς καλύτερα!».

Η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι 900 τετραγωνικών μέτρων, έχει γίνει σχετική μελέτη και η ανακατασκευή της, που περιλαμβάνει ελαστικό τάπητα στο έδαφος, νέα παιχνίδια και την απαραίτητη πιστοποίηση, κοστολογείται στα 40.000 ευρώ.

Οι Κουκλιοί είναι ένα χωριό της παραμεθορίου με 350 περίπου μόνιμους κατοίκους, τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός του αυξάνεται κατακόρυφα και μπορεί να ανέλθει και στα 1000 άτομα, την περίοδο των εορτών.

Ωστόσο, οι κάτοικοί κάτω των 50 ετών είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και να αναπτύξουν τις αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες των γονιών τους. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν στο χωριό 30 μικρά παιδιά, με τα 20 από αυτά να φοιτούν σε δημοτικό-γυμνάσιο και λύκειο ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι προσχολικής ηλικίας. Ταυτόχρονα, σε αρκετές δεκάδες ανέρχονται τα παιδιά των γύρω χωριών που επισκέπτονται την συγκεκριμένη παιδική χαρά, αφού φυσικά πουθενά δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές και η οικονομική συγκυρία δε συμβάλλει στην δημιουργία νέων και ασφαλών παιδικών χαρών από τον δήμο Πωγωνίου.

Για το λόγο αυτό ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού προσπαθεί, με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχει, να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες των κατοίκων και κυρίως των παιδιών της περιοχής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, με πρόεδρο την Αντωνία Κονάνου, αποτελείται από νέους ανθρώπους και φιλοδοξεί να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο το χωριό. Διατηρεί χορευτική ομάδα με 12 παιδιά, δημιούργησε και λειτουργεί παιδική-νεανική βιβλιοθήκη, πάλι με την ανεύρεση χορηγών και την βοήθεια εθελοντών και οργανώνει πολλές ακόμη εθελοντικές δράσεις.

Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα δίνεται η δυνατότητα όποιος επιθυμεί να διαθέσει από μικρά ποσά και να λάβει ως δώρο ένα ευχαριστήριο γράμμα, μια χειροποίητη κάρτα ή ένα καλάθι προϊόντων, μέχρι αρκετά μεγαλύτερα ποσά και να γίνει ο «χρυσός» χορηγός της παιδικής χαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου