Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού ζητούν οι βιομήχανοι

Μία στις δύο βιομηχανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν μπορεί πλέον να αντέξει το σημερινό μισθολογικό κόστος, καθώς βάλλεται από την ύφεση, την επενδυτική ανομβρία και τη φορολαίλαπα.

Αυτό αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) για τις ΜμΕ με θέμα την απασχόληση.

Γι' αυτό οι βιομηχανίες ζητούν πρώτα απ' όλα...
ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών-εργαζομένων, αλλά και στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, προκειμένου να αντέξουν οικονομικά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΤΕ:

– Το 35% των ερωτηθέντων μικρομεσαίων βιομηχάνων της χώρας θεωρεί ότι η πιο απαραίτητη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση πρέπει να αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

– Το 13% της ίδιας κατηγορίας μικρομεσαίων εκτιμά ότι η πιο επείγουσα ανατροπή στο εργασιακό πρέπει να αφορά τον κατώτατο μισθό.

Η στάση αυτή των μικρομεσαίων βιομηχάνων ερμηνεύεται, από οικονομικούς αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το «Κεφάλαιο», από το γεγονός ότι έχουν «στενάξει» από τη συνεχιζόμενη ύφεση, το επενδυτικό τέλμα και τη φορολογική λαίλαπα, ιδίως του τελευταίου ενάμιση χρόνου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η παραπάνω στάση των βιομηχανικών ΜμΕ σημαίνει υποστήριξη σε βασικούς μισθούς ανά επιχείρηση κάτω ακόμα και από τον εθνικό κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 586 ευρώ ανά μήνα.

Υπενθυμίζεται πως, με το ισχύον πλαίσιο, καμία επιχειρησιακή σύμβαση δεν επιτρέπει βασικό μισθό κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό, αλλά επιτρέπει να πέσει μόνο κάτω από τον κλαδικό βασικό μισθό.

Τα παραπάνω «μέτωπα» μαζί με τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο βρίσκονται ορθάνοιχτα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-«θεσμών» για το νέο εργασιακό το ερχόμενο φθινόπωρο.

Έρχονται μειώσεις στους μισθούς

Οι οικονομολόγοι της ΕΤΕ, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, επισημαίνουν ότι:

– «Όσον αφορά το επόμενο έτος, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης».

– Ωστόσο, οι πτωτικές πιέσεις στον μέσο μισθό και η εντατικοποίηση της αξιοποίησης ελαστικών μορφών εργασίας αναμένεται να οδηγήσουν σε μικρή μείωση του μισθολογικού κόστους – καθώς φαίνεται ότι οι ΜμΕ επιχειρούν να διορθώσουν την ταχύτερη άνοδο του μισθολογικού κόστους σε σχέση με τις πωλήσεις κατά την προηγούμενη τριετία.

«Σφήνα» στη διαπραγμάτευση

Η αποτύπωση της στάσης αυτής από την πλευρά των βιομηχάνων στην έρευνα της ΕΤΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να θεσπιστεί το νέο εργασιακό, όπως προβλέπει το «συμπληρωματικό» Μνημόνιο, προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει –κόντρα σε αυτά που υποστηρίζουν οι Έλληνες βιομήχανοι– πως πρέπει να υπερισχύουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας έναντι των επιχειρησιακών, αλλά και να μη μειωθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός.

Αντίθετα, οι «θεσμοί» υποστηρίζουν πως πρέπει να συνεχίσουν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας έναντι των κλαδικών (όπως ήδη προβλέπει η ελληνική νομοθεσία από το 2010), ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι «υψηλός».

Διαφορές

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, οικονομολόγοι της ΕΤΕ σημειώνουν πως «το 1/2 των ΜμΕ (σ.σ.: της βιομηχανίας) επιθυμεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το επίπεδο του κατώτατου μισθού, αντικατοπτρίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα ποσοστά μισθωτής εργασίας βάσει συλλογικών συμβάσεων (32%, έναντι 24% για τις λοιπές ΜμΕ) οι οποίες περιορίζουν τις δυνατότητες ευελιξίας και προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες».

Εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες σε σχέση με τους βιομηχάνους θέτουν στο «μέτωπο» των εργασιακών μεταρρυθμίσεων οι άλλες ΜμΕ, που δραστηριοποιούνται εκτός βιομηχανίας (π.χ., εμπόριο, υπηρεσίες).

Συγκεκριμένα, το 47% των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στις υπηρεσίες εκτιμά ότι εκείνο το οποίο θα βοηθήσει πιο πολύ τους ίδιους προκειμένου να αυξήσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν είναι να δοθούν περισσότερο φορολογικά κίνητρα, ενώ το 29% επικεντρώνεται σε αλλαγές στις εργοδοτικές εισφορές.

Τα ορόσημα

Τρία είναι τα βασικά ορόσημα πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης:

1) Η έκδοση του πορίσματος της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έχουν συστήσει το υπ. Εργασίας και οι «θεσμοί», για το πώς θα ευθυγραμμιστεί το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο του εργασιακού με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές (12-14 Σεπτεμβρίου) σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

2) Το διεθνές συνέδριο για το ίδιο θέμα, το οποίο διοργανώσει το υπ. Εργασίας στην Αθήνα (16-17 Σεπτεμβρίου), με συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας και συνδικαλιστών, με στόχο την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι εκείνων των «θεσμών».

3) Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κατά πόσο ήταν σύννομες με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου