Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Οι «80» της κοινωφελούς, οι σκηνές και οι πολυεθνικές εταιρίες

Χρειάστηκαν πάνω από πέντε μήνες για να καταφέρουν πολιτεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις να καλύψουν κάπως τις βασικές ανάγκες των προσφύγων στον καταυλισμό του Κατσικά: σίτιση, αποχέτευση, καθαρισμός, πρωτοβάθμια περίθαλψη κ.λπ., με τον συντονιστή Φίλιππα Φίλιο να εκφράζει την άποψη ότι «όλα βαίνουν καλώς». Αν και μία από τις πιο βασικές ανάγκες, αυτή της στέγασης, βρίσκεται σε μεγάλη εκκρεμότητα...

Στον καταυλισμό του Κατσικά, τον τελευταίο μήνα, έχουν φτάσει οι νέες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Οι περισσότεροι πρόσφυγες όμως αρνούνται να μπουν σε αυτές. Κι αυτό επειδή φοβούνται το προφανές: ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Εξάλλου, τις σκηνές αυτές τις περίμεναν από τις αρχές του καλοκαιριού, για να φτάσουν τελικά στον Κατσικά σχεδόν στα τέλη του καλοκαιριού. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο φόβος ότι οι υποσχέσεις για μεταφορά προσφύγων σε καλύτερες εγκαταστάσεις στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» του δήμου Ζίτσας δηλώνει το παρών.




ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ»

Ακόμα και ο συντονιστής του καταυλισμού Κατσικά κ. Φίλιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις εργασίες ανακατασκευής της πρώην παιδόπολης. Όπως είπε, η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο της μελέτης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο κ. Φίλιος δικαιολόγησε αυτή την καθυστέρηση, λέγοντας ότι «η μελέτη γίνεται για κτίρια που θα αποδοθούν μελλοντικά στον δήμο Ζίτσας», με τον ίδιο να προτείνει τη λειτουργία εργατικών κατοικιών στο μέλλον. Την ίδια ώρα βέβαια ο χειμώνας δεν είναι πολύ μακριά. Το ίδιο ισχύει και για τον καταυλισμό του Κατσικά, στον οποίο θα παραμείνουν πρόσφυγες. Για τον καταυλισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είχε πει ότι οι σκηνές θα αντικατασταθεί από οικίσκους.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ... ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Στα άλλα «μέτωπα», από αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να πιάσουν δουλειά στον καταυλισμό του Κατσικά οι πρώτοι από τους 80 νέους εργαζόμενους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, με τον κ. Φίλιο να στέλνει μήνυμα προς τον δήμο Ιωαννιτών ότι οι εργαζόμενοι θα υπάγονται αποκλειστικά στις δικές του εντολές.

Ο συντονιστής του καταυλισμού του Κατσικά είναι πάντως ικανοποιημένος για τα όσα έχουν γίνει, βάσει των συνθηκών, και αισθάνεται ασφαλής για την εικόνα την οποία θα δουν... διεθνή μέσα ενημέρωσης και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που, όπως είπε ο ίδιος, προτίθενται να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τον καταυλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου