Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Το αίσχος της κεντρικής Πλατείας Ιωαννίνων

Είναι δυνατόν?   
Η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, να εμφανίζει μια απαράδεκτη εικόνα βρωμιάς και εγκατάλειψης, τα δε συντριβάνια που δεν λειτουργούν, να αποτελούν σοβαρή εστία ρύπανσης με απειλή της υγείας για όσους τα πλησιάζουν και κυρίως των παιδιών.
Είναι απορίας άξιον γιατί κάποιοι στον Δήμο δείχνουν πραγματική αντιπάθεια για τα συντριβάνια της πόλης, που στην κυριολεξία έχουν εξαφανιστεί, ή έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί και δεν λειτουργούν...
 
Στην πόλη των νερών, σήμερα ούτε ένα συντριβάνι δεν λειτουργεί πλέον.
Εστία δροσιάς ήταν το συντριβάνια της πλατείας, ακόμη και όταν υπήρχε εκείνο το μοναδικό, αλλά πανέμορφο τα βράδια με τους πολύχρωμους προβολείς του, που λειτουργούσε μέρα νύχτα για πολλά χρόνια. 
Ήλθε η κατασκευή του υπόγειου γκαράζ, το συντριβάνι καταστράφηκε, τοποθέτησαν νέα, που σπάνια λειτούργησαν. Γιατί άραγε τα κατασκεύασαν? Επειδή το πρόβλεπε η περιβόητη μελέτη … καταστροφής της κεντρικής πλατείας?
Ιδού λοιπόν η εικόνα που δίνει σήμερα η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, προσφέροντας αλγεινή εντύπωση σε επισκέπτες της πόλης, αλλά και στους ντόπιους που από συνήθεια πάνε εκεί για την απογευματινή ή βραδινή τους βόλτα με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

 

Θαυμάστε το κεντρικότερο συντριβάνι των Ιωαννίνων, και το μεγαλύτερο από την πλευρά της "Όασης". Φυσικά δεν λειτουργεί... "Πεντακάθαρα" νερά που μόνο με... μάσκες μπορείς να πλησιάσεις λόγω της δυσοσμίας, γεμάτο σκουπίδια και κουτσουλιές περιστεριών..... Και να ήταν μόνο αυτό...
....Το σκηνικό συμπληρώνει στο ίδιο συντριβάνι, ένα ψόφιο περιστέρι που επιπλέει. Προφανώς το άμοιρο, προσπάθησε να δροσιστεί απο το βρώμικο νερό και ιδού το αποτέλεσμα.....


Άδεια από νερό, σκουπίδια, με σπασμένα πλακίδια, με ορατά παντού τα σημάδια της εγκατάλειψης τα άλλα τρία συντριβάνια της κεντρικής πλατείας. Ζήτημα να λειτούργησαν μερικές βδομάδες απο την ημέρα κατασκευής τους. Ελαττωματικά, ή βλάβες απο έλλειψη συντήρησης?  
Υπάρχει απάντηση?

 

Αφθονούν τα σπασμένα πλακίδια - παγίδες για μικρούς και μεγάλους σε κάθε γωνιά της πλατείας. Κι επόμενο είναι αφού πανω στην πλατεία ανεβαίνουν νταλίκες, στήνονται σκεπαστές εκθέσςες, και γίνονται εκδηλώσεις που δεν αντέχουν τα πλακίδια. Υποχρεώθηκαν ποτέ αυτοί που προκάλεσαν τις ζημιές να τις αποκαταστήσουν? Γιατί να το κάνουν αφού δεν τους υποχρεώνει ο Δήμος? Ιδού λοιπόν σήμερα μια ακόμη άθλια εικόνα της πλατείας στο κέντρο της πόλης...


Κουτσουλιές απο τα περιστέρια παντού... Σε όλη την πλατεία, στα συντριβάνια, στα παγκάκια.... Απορία... Ο Δήμος δεν διαθέτει ένα συνεργείο καθαρισμού, που με μάνικες να πλένουν και να καθαρίζουν, έστω και μια φορά την εβδομάδα την πλατεία για να περπατούν και να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά? 
Αν δεν μπορούν να το κάνουν, ας τοποθετήσουν παντού πινακίδες: "ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ".


Στο μεγάλο συντριβάνι, είναι ποντισμένο και κάτι που μοιάζει σαν μεγάλος πυροσβεστήρας. Είναι μέρος ου συντριβανιού? Πρώτη φορά θα αντικρύσει κάποιος κάτι τέτοιο, σε συντριβάνι....

Ντροπή για την πόλη, ντροπή για τον Δήμο, αυτές και πολλές άλλες παρόμοιες εικόνες στην καρδιά της πόλης και σε μια ιστορική πλατεία.

Κι επειδή απο τον Δήμο, θα μας πούν οτι δεν έχουν προσωπικό, ή χρήματα κ.λ.π. κ.λ.π. τους έχουμε έτοιμη την πρόταση.
-Να μας διαθέσει ο Δήμος ένα πιεστικό νερού και υπάρχει ομάδα εθελοντών, να καθαρίσουμε με πλύσιμο την πλατεία. 
-Αν δεν σκοπεύει να φτιάξει και να λειτουργήσει τα συντριβάνια, να τα γεμίσει με χώμα κι εμείς αναλαμβάνουμε να τα γεμίσουμε με λουλούδια και φυτά. 
-Θα αναζητήσουμε και κάποιον ειδικό να αποκαταστήσει τις ζημιές στα πλακίδια. 
-Όσο για συντριβάνια στο κέντρο της πόλης, θα περιμένουμε την προσφορά κάποιων χορηγών, ντόπιων ή ξένων εταιρειών, ή κάποιους άλλους στον Δήμο στο μέλλον, με όραμα για την πόλη...
Όποιος αγαπάει τούτη την πόλη, ας σπεύσει...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου