Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Οι "Κάτω από το δέντρο", το "Πριγκιπάτο του Ρογοζίου" και ένα κλαρίνο

Μια αφίσα σε ένα κατάστημα ήταν το έναυσμα για μια βραδιά στο Πριγκιπάτο του Ρογοζίου. Η ίδια η εκδήλωση μια πρόκληση, λίγο ιδιαίτερη για την περιοχή και τα μουσικά γούστα που κυριαρχούν. Όμως οι προκλήσεις είναι για μας και την δεχτήκαμε...

Παίρνοντας το δρόμο για το Ζάβροχο, λίγο πριν τα σύνορα, συναντήσαμε το πάρκο με τον Νερόμυλο Ρογοζίου, το "Πριγκιπάτο του Ρογοζίου". Αποκάλυψη η πανέμορφη αυτή περιοχή του Πωγωνίου δίπλα στον ποταμό Δρίνο ο οποίος εκβάλλει στην Αλβανία. Πρόκειται για μια δασωμένη περιοχή, που οργιάζει η βλάστηση. Φυσικό περιβάλλον ανεπανάληπτου κάλλους. Η βραδιά απολαυστική, το περιβάλλον όμορφο, ονειρικό, οι μουσικοί της μπάντας «Κάτω από το Δέντρο» έδωσαν ότι καλύτερο. 

Στους «Κάτω από το δέντρο» παίζουν διάφοροι μουσικοί που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία ή έχουν μοιραστεί πανάξια σελίδες μερικών από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα: από τους «Σύνδρομο» και τα ανυπέρβλητα «Αδέσποτα σκυλιά» του Πουλικάκου, μέχρι τους Palyrria και τους De Traces. 

Στις συναυλίες τους παίζουν ένα roots blues «παντρεμένο» με μελωδικές γραμμές που είναι επηρεασμένες έντονα από την ελληνική μουσική παράδοση καθώς και διασκευές αξέχαστων ροκ τραγουδιών όπως  το It’s all over now baby blue του Ντίλαν, το Hey Joe  του Jimmie Hendrix, το What is and what sould never be των Zeppelin κ.λ.π. Η διάθεση για αυτοσχεδιασμό και τζαμάρισμα επί σκηνής με άλλους μουσικούς δεν λείπει και προχτές απολαύσαμε ανεπανάληπτες σιγμές όταν έπαιξε κάποια κομμάτια μαζί τους ο Γιάννης Χαλδούπης που βρέθηκε στο κοινό με το πάντα εύκαιρο κλαρίνο του.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει ψήγματα από αυτά που ακούσαμε και ζήσαμε αυτό το βράδυ.


Το πριγκιπάτο του Ρογοζίου

Ο παλιός Νερόμυλος του «Κώστα -Μυλωνά» αποτελεί πλέον ένα πραγματικό στολίδι για τον οικισμό Ζαβρόχου, καθώς αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί σαν ένα μικρό μουσείο υδροκίνησης που εκτός από τον νερόμυλο οι επισκέπτες μπορούν να δουν το παλιό μαντάνι και τη νεροτριβή. Μάλιστα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου έχει τοποθετηθεί ένας μύλος που κινείται με την δύναμη του νερού και παράγει ηλεκτρική ενέργεια, τροφοδοτώντας τους προβολείς που το φωτίζουν.Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το νερόμυλο έχει διαμορφωθεί ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν το περιβάλλον και να έχουν πρόσβαση στις πηγές και τους καταρράκτες.

Ο συγκεκριμένος νερόμυλος λειτουργούσε μέχρι και τη δεκαετία του 50. Μέσα σε μια βαθύσκια λεκάνη, δίπλα στο ποτάμι που έρχεται από το Δελβινάκι, ορθωνόταν ο μύλος. Πριν από τον Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο έκανε χρυσές δουλείες. Τον λειτουργούσε ο Κώστας Μυλωνάς, ο Κώστα Λίτος, από την Κατω Λεσινίτσα των Αγίων Σαράντα. Κόσμος πολύς από τα γύρω τα πιο μακρινά χωριά, βλάχισσες από τον Μιτζητιέ (Κεφαλόβρυσο) με φορτώματα από βελεντζικά, βιλάρια και δίμητα, έδιναν τον δικό τους τόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου