Προβληματισμούς αλλά και μείζονα ερωτήματα προκαλεί η γενναία χρηματοδότηση για έναν ακόμη κύκλο μετρήσεων και αναλύσεων σε λίμνες της Ελλάδας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η λίμνη των Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από έναν ιδιωτικό κατά βάση φορέα, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και θα απορροφήσει από το ΕΣΠΑ το ποσό των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ!!!...
Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο περίπου ποσό διασφαλίζει την βιωσιμότητα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που θα μπορούσαν παράλληλα να κάνουν και τις μετρήσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.
Πέραν αυτού, το ΕΚΒΥ, υλοποίησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα και κατά την προηγούμενη πενταετία, με μετρήσεις κι αναλύσεις και στη λίμνη των Ιωαννίνων. Μόνο που τα αποτελέσματα αυτών ουδέποτε ανακοινώθηκαν στην περιοχή... Ουδέποτε γνωστοποιήθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, ο οποίος συνεργάστηκε κατά τις δειγματοληψίες!
Δεν είναι το πρώτο πρόγραμμα μετρήσεων που υλοποιείται στη λίμνη των Ιωαννίνων και είναι απορίας άξιον τι θα προσθέσει σε όσα είναι ήδη γνωστά.. Άλλωστε κοινός τόπος όλων των φορέων της περιοχής, είναι ότι οι μελέτες για την Παμβώτιδα επαρκούν, είναι πλέον ώρα για έργα.
Βέβαια στην κατεύθυνση αυτή δεν αποτυπώνεται η πρόθεση της πολιτείας, η οποία επιλέγει, εν μέσω οικονομικής κρίσης και σφιχτών δημοσιονομικών, να ενισχύσει έναν ιδιωτικό φορέα ακόμη και με την αγορά οχημάτων για να κάνει τις αναλύσεις ανά την Ελλάδα!!!
Προκλητική χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η συνεργασία που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια κάθε άλλο παρά ισότιμη ήταν.
«Είναι προκλητικό να εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις για μία μη κερδοσκοπική επιχείρηση, όπως το Μουσείο Γουλανδρή και να μην εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις για τους Φορείς Διαχείρισης που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και τους σκοπούς του εν λόγω προγράμματος. Το ΕΚΒΥ υλοποίησε ανάλογο πρόγραμμα, συνεργαστήκαμε στις δειγματοληψίες, ουδέποτε όμως πήραμε αποτελέσματα... Θα θέλαμε τουλάχιστον να τα μάθουμε..» σημείωσε με νόημα ο κ. Τσουμάνης.
Στόχος του προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, είναι ο εργαστηριακός έλεγχος και η παρακολούθηση των υδάτων σε 50 λίμνες για βιολογικά, φυσικοχημικά, υδρομορφολογικά στοιχεία ποιότητας και για ανίχνευση χημικών ουσιών. Οι έλεγχοι θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. για φυτοπλαγκτό δύο με τέσσερις φορές το έτος, για υδρόβια μακρόφυτα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο κ.λπ.).
Επίσης, προβλέπονται μετρήσεις στάθμης, βαθυμετρίας, υπολογισμοί στοιχείων υδρολογίας (π.χ. σύνδεση με τα υπόγεια ύδατα, ποσότητα, δυναμική ροής) κ.ά. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, για χημική ανάλυση.
Για την εκπόνηση των εργασιών προβλέπεται η απασχόληση προσωπικού και η πρόσληψη νέου έκτακτου προσωπικού. Για τις μετακινήσεις του επιστημονικού προσωπικού προβλέπεται η χρησιμοποίηση υφιστάμενων οχημάτων, η αγορά νέου οχήματος καθώς και η ενοικίαση αυτοκινήτων. Μάλιστα, όπου απαιτείται, θα χρησιμοποιείται πλοίο ή και αεροπλάνο. Για τη μεταφορά εντός των σημείων δειγματοληψίας στις λίμνες θα χρησιμοποιούνται πλωτά μέσα. Μεταξύ άλλων προβλέπονται έξοδα και για δημοσίευση προκηρύξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου