Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ήπειρος και περιβάλλον ... πάνε μαζί!


Ο τόπος μας υπήρξε ιδιαίτερα τυχερός όσον αφορά τα… δώρα που απλόχερα του χάρισε η φύση, η οποία τον προίκισε με ό,τι καλύτερο διέθετε: Μοναδικά τοπία, πανέμορφα βουνά, πυκνά δάση, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες ακτές.
Ωστόσο, ο «θησαυρός» αυτός σε γενικές γραμμές παραμένει ανεκμετάλλευτος! Αυτό που ονομάζεται «βιώσιμη ανάπτυξη»,...
δηλαδή o συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με την παράλληλη αξιοποίησή του, ώστε να μπορούν να ζουν απ’ αυτό οι άνθρωποι που κατοικούν σε έναν τόπο, παραμένει ακόμη για την Ήπειρο μια… αφηρημένη έννοια, εκτός φυσικά ελαχίστων λαμπρών εξαιρέσεων, που κανονικά θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Η Ήπειρος, όπως εξάλλου και η χώρα μας γενικότερα, δεν διαθέτει ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες είναι και το μεγάλο της συγκριτικό πλεονέκτημα. Ούτε τα αρμόδια Υπουργεία δουλεύουν συστηματικά, ούτε καν οι περιβαλλοντικοί Φορείς -που αύριο θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στα Γιάννενα- ξέρουν πώς να κινηθούν, αφού επιφορτίζονται με πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες και υπάρχει ασάφεια στο νομοθετικό πλαίσιο. Ως αποτέλεσμα, οι απορροφήσεις κονδυλίων για περιβαλλοντική ανάπτυξη παραμένουν χαμηλές, ενώ τα πρόστιμα από την Ε.Ε. εξακολουθούν να έρχονται και στην δική μας περιοχή για ελλείψεις και παραλείψεις! 

Απόπειρες βιώσιμης ανάπτυξης

Διάσπαρτες ανά την Ήπειρο μπορεί κανείς να εντοπίσει απόπειρες, μεμονωμένων ατόμων κυρίως, για υλοποίηση της λεγόμενης βιώσιμης ανάπτυξης. Μιλάμε για μικρές οικοτουριστικές επιχειρήσεις, μονάδες που παράγουν τοπικά βιολογικά προϊόντα, φάρμες, επαγγελματίες που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες σε ποτάμια (ράφτιγκ, κανόε – καγιάκ), βουνά (αναρρίχηση, ορειβασία), δάση (πεζοπορία, ιππασία), άλλους οι οποίοι συλλέγουν και επεξεργάζονται κάποια απ’ τα μοναδικά βότανα που διαθέτει ο τόπος μας. Όλα αυτά όμως αποσπασματικά.
Η ενημέρωση είναι ελλιπής, ενώ όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξής τους, αλλά οι Φορείς Διαχείρισης έχουν στην ευθύνη τους μόλις το 30% αυτών, ενώ το υπόλοιπο 70% παραμένει άνευ επιτήρησης και προστασίας!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 2015-2019  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου