Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Βία και Βαγγέλης

Η χρήση της βίας προς τον μικρότερο, τον ανυπεράσπιστο, τον αδύναμο, η χρήση της βίας από τους πολλούς προς τον έναν, είναι ό,τι πιο σαθρό και ποταπό συναίσθημα συναντούμε γύρω μας, δυστυχώς συχνά. Είναι σαθρό και ποταπό γιατί πηγάζει από εσωτερικά κενά, κόμπλεξ, ανασφάλειες, που προσπαθεί κάποιος βίαια να κρύψει. Η ανάγκη της επιβεβαίωσης μέσω της βίας είναι στην πραγματικότητα μια δειλή, αναξιοπρεπής κατάσταση.
Πληροφορούμαστε πως βίντεο ντοκουμέντο που βρίσκεται στα χέρια των Αρχών αποκαλύπτει τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης...
Γιακουμάκης από συμφοιτητές του. (εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»).

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο ο αδικοχαμένος φοιτητής απεικονίζεται στο κρεβάτι του να εκλιπαρεί τους συμφοιτητές του να σταματήσουν να τον κρατούν «όμηρο».

Συμμετέχουν οκτώ άτομα τα οποία βιντεοσκοπούσαν την σκηνήΣτο βίντεο ο Βαγγέλης φωνάζει και ουρλιάζει ότι πονάει αλλά οι συμφοιτητές του εξακολουθούν να τον έχουν καθηλωμένο στο κρεβάτι του.Η «πλάκα» ξεπερνά κάθε όριο όταν ο μυώδης συμφοιτητής του του κάνει κεφαλοκλείδωμα και του πιέζει το κεφάλι με αποτέλεσμα ο Βαγγέλης να μην μπορεί ν αναπνεύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βίντεο τραβήχτηκε στις αρχές του 2014 περίοδο που ο Βαγγέλης βίωνε τους πιο συχνούς και άγριους τραμπουκισμούς.

Οι «πρωταγωνιστές» των βασανιστηρίων είναι τα άτομα που κατηγορήθηκαν για τις επικίνδυνες και κατ' εξακολούθηση σωματικές βλάβες που προκάλεσαν στον Βαγγέλη ενώ το οπτικό υλικό παραδόθηκε σε υπάλληλο της Γαλακτοκομικής σχολής από έναν σπουδαστή.
Η βία ως κοινωνικό φαινόμενο είναι συνυφασμένο με την κοινωνική ανισότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη ματαίωση και τη διαφορετικότητα, την παραβατικότητα, το αδιέξοδο και το φόβο αλλά και με την εκμηδένιση, την απαξίωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εν δυνάμει βίαιοι. Ενεργοποιούν αυτή τους την ιδιότητα όταν για παράδειγμα εμποδίζονται να ικανοποιήσουν μιας ζωτικής γι αυτούς σημασίας ανάγκη. Η βία, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως η μοναδική διέξοδος και να εκδηλωθεί είτε με επιθετική συμπεριφορά προς τα έξω, είτε με επιθετική συμπεριφορά προς το ίδιο το άτομο.

Το θέμα είναι λοιπόν τι κάνουμε; Πώς λειτουργούμε σαν γονείς, εκπαιδευτικοί, πολίτες, κοινωνία για την πρόληψη και εξάλειψη τέτοιων φαινομένων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου