Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Πακτωλός εκατομμυρίων.. Ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται για τους καταυλισμούς της Ηπείρου!

Εφτακόσια εκατομμύρια θα διαχειριστούν συνολικά οκτώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες στους καταυλισμούς των προσφύγων και παράλληλα να προχωρήσουν στις δομές που απαιτούνται.
Μάλιστα τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους...
80 εκατομμυρίων, έχουν εγκριθεί εδώ κι ενάμισι μήνα από την Κοινότητα.

Στα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στην Ήπειρο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα διαχειριστούν δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η Ύπατη Αρμοστεία η οποία έχει λόγο σε όλους τους καταυλισμούς.

Βέβαια στην Κατσικά δραστηριοποιούνται από τις πρώτες ημέρες αρκετές άλλες, οι οποίες είναι άγνωστο αν λειτουργούν για λογαριασμό κάποιας εξ αυτών που διαχειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια ή δρουν εντελώς ανεξάρτητα.

Στις 19 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη χορήγηση 83 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιήθηκε, πρώτη φορά για κράτος-μέλος της ΕΕ, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό 700 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να διατεθούν μεταξύ 2016 – 2018, όχι στο κράτος, αλλά σε 8 οργανώσεις από τον μηχανισμό της DG ECHO. Δηλαδή το ειδικό ταμείο που διαθέτει κονδύλια αποκλειστικά μέσω ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε σημεία του πλανήτη που αντιμετωπίζουν κρίση.

Οι οργανώσεις είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και έξι διεθνείς ΜΚΟ: η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας (DRC), οι Γιατροί του Κόσμου (MdM), η OXFAM, η γερμανική Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) και η Save the Children.

Οι εταίροι συνάπτουν συνεργασίες με άλλες ΜΚΟ προκειμένου να επιτελέσουν το έργο που αναλαμβάνουν. Κατ’ αυτό τον τρόπο η «βεντάλια» των ΜΚΟ ανοίγει, με τις ευλογίες της ΕΕ, προκειμένου να καλύψει τα κενά του κράτους.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει λάβει στο πλαίσιο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης κονδύλι ύψους 181 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, και 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο αυτών των Ταμείων για το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα 2014-2020.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας λαμβάνουν αρχικά 7 εκατομμύρια ευρώ για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, παραπομπή σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στις δομές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσουν 4 σταθερές δομές και 4 κινητές ενώ μια ακόμη μονάδα θα καλύπτει ενδεχόμενα κενά. Οι ομάδες θα δραστηριοποιηθούν στο Ελληνικό και ίσως στο Σκαραμαγκά. Εκτός Αττικής η δραστηριότητα επεκτείνεται στο Κουτσόχερο Λάρισας, στον Κατσικά Ιωαννίνων, στα Γιαννιτσά, στο Χαλκερό Καβάλας και τη Δράμα.

Τον πρώτο λόγο στους καταυλισμούς της Ηπείρου τον έχει η OXFAM.

Η OXFAM σκοπεύει να συνεργαστεί με την Άρσις, την Action Aid και το Greek Council for Refugees κατά την υλοποίηση του προγράμματος σε πέντε κέντρα της Ηπείρου: στην Φιλιππιάδα, τον Κατσικά, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο και την Κόνιτσα.

Για το έργο οι ΜΚΟ θα λάβουν από την DG ECHO, αρχικά, 6 εκατομμύρια ευρώ.

Οι βασικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις υγιεινής και ύδρευσης, την διανομή ειδών πρώτης ανάγκης –εκτός από τρόφιμα- και τη βελτίωση των καταλυμάτων, την επισιτιστική ασφάλεια και παροχή κουπονιών, τη στήριξη ευπαθών ατόμων καθώς και την κατασκευή κι οργάνωση των χώρων αυτών.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Οι δράσεις που θα αναληφθούν αφορούν χώρους και δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα. Θα επικεντρωθούν στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών υγιεινής, στην κατασκευή προσωρινής στέγασης (σκηνές, οικίσκοι, κτλ.), σε παροχή βασικών ειδών, σε δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών προσφύγων κ.α., σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από τα 25 εκατομμύρια που θα λάβει, σε πρώτη φάση, το μεγαλύτερο ποσό (18 εκατ. περίπου) θα δαπανηθεί στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, την κατασκευή προσωρινής στέγασης και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής. Το υπόλοιπο θα καταναλωθεί για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών και το μικρότερο μέρος θα καλύψει δράσεις συντονισμού και διαχείρισης.

Μέχρι τώρα, το έργο αυτών που έχουν την ευθύνη, έχουν και τα χρήματα για τους καταυλισμούς –ειδικά για τον Κατσικά όπου όλοι καυτηριάζουν τις άθλιες συνθήκες- δεν γίνεται αντιληπτό από κανέναν!

Το αποχετευτικό που ολοκληρώνεται στον καταυλισμό χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου με το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ, όπως κι άλλες παρεμβάσεις που έγιναν.

Η ιατρική κάλυψη είναι υποτυπώδης και γίνεται κυρίως από τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και από εθελοντές ενώ οι πρώτες ανάγκες των προσφύγων σε είδη ρουχισμού και διατροφής καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις προσφορές των Γιαννιωτών!

Την στιγμή που οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διαχειρίζονται έναν πακτωλό εκατομμυρίων το Ελληνικό Κράτος αδυνατεί να εξοικονομήσει ποσό μικρότερο των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει τις εργασίες στην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου