Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Πώς και γιατί να αναγνωρίζουμε τα νόμιμα γεωργικά φάρμακα και να χρησιμοποιούμε σωστά και με ασφάλεια τα ζιζανιοκτόνα

Σε μεγάλη πληγή, τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για την οικονομία, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία εξελίσσεται η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν εντοπιστεί σημαντικές ποσότητες παράνομων φυτοπροστατευτικών ουσιών οι οποίες προέρχονται...
κυρίως από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Η εμπορία παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και το παράνομο εμπόριο θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους τους αγρότες και την παραγωγή τους, όσο και τους καταναλωτές και το περιβάλλον, καθώς μπορεί να περιέχουν 
άγνωστες και μη δοκιμασμένες τοξικές ουσίες. Επιπτώσεις υπάρχουν και για την οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το εμπόριο παράνομων φυτοπροστατευτικών ουσιών στην Ευρώπη προκύπτουν απώλειες στη φορολογία της τάξης των 21 με 30 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από περίπου δύο χρόνια στη Ρουμανία καταστράφηκαν καλλιέργειες καλαμποκιού εξαιτίας της χρήσης παράνομου ζιζανιοκτόνου. Στην Ισπανία, στην επαρχία της Αλμερίας, οι παραγωγοί πιπεριάς ακόμη δεν έχουν ανακάμψει από τα τεράστια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί όταν πριν από κάποια χρόνια είχαν εντοπιστεί υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε εξαγώγιμα προϊόντα. 

Πώς να αναγνωρίζουμε τα νόμιμα γεωργικά φάρμακα


• Η ετικέτα πρέπει να είναι γραµµένη στην Ελληνική γλώσσα 
– Να αναγράφεται ο αριθµός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
– Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).
– Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην Ελληνική γλώσσα... 
– Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντοµοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισµοί που καταπολεµά. 

Πωλούνται µόνον από επίσηµα καταστήµατα εµπορίας γεωργικών φαρµάκων 
– Μόνον καταστήµατα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήµονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρµακα. Ζήτησε συµβουλές για τη χρήση του. 

• Ζητάτε πάντα τιµολόγιο ή απόδειξη πώλησης 
– Το τιµολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκµηριώνει την νόµιµη αγορά των προϊόντων. 
– Ελέγξτε ότι στο τιµολόγιο αναφέρεται ακριβώς το γεωργικό φάρµακο που αγοράσατε 

• Να είστε προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρµακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαµηλές τιµές σε σχέση µε τα άλλα ίδια γεωργικά φάρµακα 
– Τα παράνοµα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρµακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόµιµων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργειά σου, είναι επιβλαβείς και έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία σου όσο και στο περιβάλλον. 


Οδηγίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση των ζιζανιοκτόνων

Μια από τις σημαντικότερες ίσως καλλιεργητικές εργασίες είναι οι ψεκασμοί ζιζανιοκτονίας. Εργασία η οποία χρίζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω της επικινδυνότητας, από την μη ορθή εκτέλεση της, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ίδιους τους αγρότες που εκτελούν την συγκεκριμένη εργασία.
Λόγω προβλημάτων που δημιουργεί η χρήση τους στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των πολιτών χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί για την ασφαλή και ορθολογική διαχείριση των γεωργικών φαρμάκων, την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων (άμεσων και έμμεσων) στο περιβάλλον και τον χρήστη. Οπότε είναι αυτονόητη η εφαρμογή των παρακάτω γενικών κανόνων: 
1. Να φυλάσσονται πάντα στην αρχική τους συσκευασία σε χώρο ασφαλές, μακριά από παιδιά, παραγωγικά ζώα, τρόφιμα, ποτά και ζωοτροφές, σε μέρος δροσερό και καλά αεριζόμενο. 
2. Οι ψεκαστές να φορούν κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία (αδιάβροχη στολή, γάντια, μπότες, προστατευτική μάσκα). 
3. Πριν την χρήση διαβάστε προσεκτικά τις αναγραφόμενες στην ετικέτα του σκευάσματος οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται. 
4. Να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση η επαφή του φαρμάκου με οποιοδήποτε σημείο του σώματος (δέρμα, μάτια, εισπνοή, κατάποση). 
5. Να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ρυθμισμένα και καλά συντηρημένα ψεκαστικά μηχανήματα. 
6. Τα κενά συσκευασίας (υγρών σκευασμάτων) να ξεπλένονται τρεις φορές με νερό το οποίο στη συνέχεια να αδειάζεται στην δεξαμενή του ψεκαστικού μηχανήματος, και να καταστρέφονται με διάτρηση. 
7. Να γίνεται συλλογή και καταστροφή των κενών συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων και όχι ανεξέλεγκτη διάθεση τους στις αγροτικές εκτάσεις και τις παρακείμενες αρδευτικές τάφρους. 
8. Να μην χρησιμοποιούνται τα κενά συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων για κανένα άλλο σκοπό (π.χ αποθήκευση νερού ή τροφίμων που καταναλώνονται από ανθρώπους ή ζώα). 
9. Να παρασκευάζεται τόσο ψεκαστικό υγρό όσο χρειάζεται. 
10. Να κρατούνται τα παραγωγικά ζώα μακριά από την ψεκασμένη περιοχή σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος. 
11. Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε κατά την διάρκεια του ψεκασμού. 
12. Σε περίπτωση ατυχήματος, να αφαιρούνται όλα τα ρούχα που έχουν μολυνθεί και να πλένονται με άφθονο νερό τα μέρη του σώματος που έχουν έρθει σε επαφή με το ψεκαστικό υγρό. 
13. Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία, ζητείστε ιατρική συμβουλή δείχνοντας την ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου. 
14. Μετά το τέλος των εργασιών ψεκασμού πλυθείτε σχολαστικά με σαπούνι και νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου